Fără venituri ascunse în instituțiile de stat - Semnează pentru transparență și normalitate!

Semnează și distribuie petiția, pentru a ajunge la câți mai mulți oameni care își doresc normalitate și transparență. Cu cât vom strânge mai multe semnături, cu atât mai greu de ignorat vor fi cerințele noastre!

Sunt o mulțime de angajați ai statului ale căror venituri sunt anonimizate în declarațiile de avere. ANRE, Transgaz, ASF, BNR, Poliția Română sunt doar câteva dintre instituțiile în care salariile pot fi anonimizate.

Asta este posibil pentru că legea permite ca unor persoane să le fie anonimizate veniturile în declarația de avere la publicarea ei pe pagina de internet a instituției, în care acea persoană își desfășoară activitatea și pe pagina de internet a ANI.

Este vorba despre:

• veniturile persoanelor care își desfășoară activitatea în instituții din subordinea Ministerului de Interne și a Ministerului Apărării (polițiștii, personalul militar și funcționarii publici cu statut special în sistemul penitenciarelor), persoane în cazul cărora anonimizarea are loc în raport de prevederile art.86 alin. 4 din Legea-cadru nr.153/2017
  • veniturile persoanelor în cazul cărora anonimizarea este permisă prin prisma clauzelor contractelor în temeiul cărora își desfășoară activitatea, operațiunea fiind de această dată permisă de dispozițiile coroborate ale prevederilor art.32 din Legea nr.176/2010, ale art.17, art.20, art.26 și art.163 din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii.

Democrația nu este un dat. Dacă stăm pe burtă, șansele să pierdem și puțina transparență care încă mai există sunt uriașe. O petiție care să ceară transparența salariilor tuturor celor care sunt plătiți din bani publici poate opri secretizarea accelerată a salariilor celor mai speciali dintre ei. Semnează și dă mai departe!

---

Cui ne adresăm?

• Parlamentului României

Ce le cerem parlamentarilor?

• Să elimine, să abroge prevederile legale privitoare la anonimizarea veniturilor polițiștilor, personalului militar și funcționarilor publici cu statut special din sistemul penitenciarelor.
  • Să reglementeze obligația de publicare a veniturilor neanonimizate ale tuturor persoanelor, care depun declarații de avere și declarații de interese corelat cu modificarea prevederilor, care permit în prezent o asemenea anonimizare.

De ce sunt importante aceste rectificări legislative?

• Pentru că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege
  • Pentru că accesul liber la informațiile de interes public este un drept ce nu poate fi îngrădit, este un drept reglementat de lege și garantat de Constituția României, de Declarația Universală a Drepturilor Omului și de Convenția Europeană pentru Drepturile Omului
  • Pentru că inclusiv salariile persoanelor ale căror venituri se anonimizează în prezent sunt plătite din banii noștri, ai contribuabililor
  • Pentru că scopul pentru care se publică declarația de avere este acela de a face cunoscută averea persoanei care o depune și nu de a o ascunde de ochii contribuabilului
  • Pentru că principiul transparenței și cel al responsabilității sunt cele care ar trebui să caracterizeze activitatea oricărei instituții sau autorități publice.

Prin semnarea acestei petiții, ajuți la obținerea transparenței și a normalității în ceea ce privește declararea averilor de către angajații instituțiilor finanțate de stat. Adică de noi. Hai să luptăm pentru un sistem mai corect și mai deschis, în care toți cetățenii să aibă aceleași obligații și acces la aceleași informații.

Semnează și contribuie la normalitatea pe care o merităm!

---

Această petiție face parte din campania de advocacy "Transparență și competențe în funcții publice" din cadrul proiectului WATCH PR, derulat de Asociația Casa Bună în parteneriat cu RISE Project, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund - Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Anca Sandu - Coordonator comunicare Watch PR, proiect al Asociației Casa Bună, în parteneriat cu RISE Project    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Anca Sandu - Coordonator comunicare Watch PR, proiect al Asociației Casa Bună, în parteneriat cu RISE Project să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.