Fără Evaluare Națională la liceu pentru olimpicii cu premiile I, II, III

Solicit posibilitatea ca și olimpicii cu premiile I,II, III la olimpiade (etapa pe țară) să poată beneficia de intrare la liceu fără Evaluarea Nationala. Dat fiind faptul ca distribuirea pentru Evaluarea Naționala se face la nivel de judet, este normal sa-i luam în calcul pe primii trei clasati la nivel de olimpiada naționala.

De ce este important?

1. Recunoașterea meritului academic și motivația pentru excelență
Elevii care obțin premiile I, II, III la olimpiadele naționale demonstrează un nivel înalt de cunoștințe și competențe într-un domeniu specific. Acesta decizie va motiva elevii sa continue să investească timp și efort în dezvoltarea lor academică, și va incuraja excelența în rândul tinerilor talentați.

2. Acces echitabil la oportunități educaționale
Diferența între premiul I și premiile II, III este adesea extrem de mică și depinde de factori care nu reflectă neapărat întregul potențial al elevului. Privarea acestora de oportunitatea de a intra la liceu fără Evaluare Nationala ar crea o inechitate în accesul la educație, în condițiile în care acești elevi au dovedit performanțe remarcabile, de multe ori echivalente cu cele ale câștigătorilor premiului I.

3. Stimularea participării la olimpiade și competiții naționale
Introducerea unui criteriu restrictiv pentru intrarea la liceu fără Evaluare Nationala va reduce atractivitatea participării la olimpiade și competiții naționale, mai ales pentru elevii care știu că o mică diferență de punctaj i-ar putea împiedica să beneficieze de acest avantaj. Astfel, se pierde un stimulent important pentru participarea la concursuri, care contribuie la îmbogățirea experienței educaționale și personale a tinerilor.

4. Valorificarea capitalului uman înalt calificat
Elevii olimpici reprezintă un segment valoros al societății, care poate aduce o contribuție semnificativă în viitorul economic și tehnologic al țării. Neglijarea premiilor II, III înseamnă pierderea unor tineri cu potențial imens, care ar putea aduce beneficii majore în diverse domenii.

5. Tratamentul olimpicilor naționali cu premiile I,II și III la nivel european

În multe state din Uniunea Europeana olimpicii naționali cu premiile I,II și III sunt incurajati și sprijiniti în eforturile lor. Ei au nevoie de multe ore suplimentare de pregătire și de accea pentru ei este foarte important sa se concentreze pe domeniul pe care exceleaza. Ei deja au demonstrat ca sunt intre primii 3 la nivel național. A face o selecție doar pentru primul clasat la nivel național , în contextul în care Evaluarea Naționala este la nivel judetean, va descuraja performanta.

6. Folcalizarea pe dezvoltarea talentelor

 

În loc sa investească timp și energie într-o testare generala, olimpicii s-ar putea concentra pe aprofundarea domeniului în care exceleaza.

 

7. Sistem flexibil ,adaptat elevilor de elita aplicat în multe tari europene:

 

În Finlanda Educație personalizată
• Sistemul finlandez nu pune accent pe testele standardizate; în schimb, profesorii identifică elevii talentați și le oferă curriculum personalizat.
• Elevii cu performanțe academice excepționale pot să avanseze mai repede în materie sau chiar să sară peste ani școlari.


In Ungaria – Clase și licee pentru olimpici
• Există licee care oferă programe accelerate pentru elevii cu rezultate excepționale, unde admiterea se face pe baza performanțelor la olimpiade și nu prin examene standardizate.
• Fazekas Mihály Gimnázium din Budapesta este unul dintre cele mai cunoscute licee care oferă astfel de programe pentru olimpici.


În Estonia – Flexibilitate pentru elevii talentați
• Sistemul educațional estonian permite personalizarea curriculumului, iar elevii talentați pot studia la un nivel avansat mai devreme decât colegii lor.
• Școlile au programe speciale

În Germania – Sistemul diferențiat de învățământ
• Elevii sunt orientați spre diferite tipuri de licee (Gymnasium, Realschule, Hauptschule) în funcție de performanțele lor academice.
• Cei mai buni elevi sunt adesea recomandați de profesori pentru a intra la Gymnasium, fără a susține un examen standardizat.
• Există și școli speciale pentru elevi supradotați, unde aceștia au un curriculum accelerat și flexibil.

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Autorul va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Trebuie să verificăm că ești om.

Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...