Fără defrișări în parcul de la Teatru

Un proiect de modernizare a parcului Ștefan cel Mare (parcul din spatele Teatrului) din Cluj, prevede defrișarea vegetației înalte existente, adică tăierea unor arbori bătrâni pentru a face loc perspectivei (asupra părții din spate a clădirii). Există o excepție neclar exprimată care privește protejarea unor specii (nespecificate) sau a arborilor care fac parte din aliniamente. 

S-au mai tăiat recent la Cluj arbori bătrâni și înalți. Un exemplu dureros sunt cei de pe strada Clinicilor. 

Un oraș cu adevărat civilizat respectă vegetația și nu o taie ca să vedem mai bine clădiri, nici ca să schimbăm aleile. Semnul civilizației unui oraș este că poate să construiască, să crească și să respire, cu respect pentru ceea ce avem deja prețios. 

Asta îi solicităm domnului primar Emil Boc: să se îngrijească că niciun copac nu va fi tăiat, fie că face parte parte din aliniamente, sau e o specie protejată, fie că nu. Să îi protejăm ca să avem aer și umbră în centrul unui oraș și așa aglomerat, ca să avem repere care nu sunt de piatră, ca să păstrăm un spațiu care face parte din istoria noastră personală. Să nu ne promită arbori tineri pentru că arborii tineri nu pot lua cu adevărat locul celor bătrâni decât în foarte mulți ani, ani în care văduvim orașul de aer și viață.

Piatra se poate scoate și reface cu respect pentru ceea ce este viu și verde. Se poate planta „vegetație joasă, medie și înaltă” și fără să distrugem. 

”Se va reamenaja integral zona studiată, prin desfacerea tuturor îmbrăcăminților existente, desfacerea tuturor împrejmuirilor, defrișarea vegetației înalte existente, care obturează perspectivele valoroase asupra clădirii teatrului (cu excepția speciilor protejate, a exemplarelor care fac parte din aliniamente, a exemplarelor cu valoare istorică sau ambientală) și amenajarea unei zone pietonală cu pardoseli din piatră naturală antiderapantă (…) Se va amplasa mobilier urban, se va reface iluminatul public și se va planta vegetație joasă, medie și înaltă”, arată caietul de sarcini al licitației.

https://gazetadecluj.ro/firma-de-casa-a-primariei-cluj-napoca-va-construi-un-parc-de-piatra-in-spatele-teatrului-national-cluj-napoca/?fbclid=IwAR1Of2OFfhMTN0D3UPYUL2XTx3agaNhsNZlNbiS8e0JGtGbLOtLDp6ux478

 

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Oana Dammian să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...