Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post

T

#1566 Re: Re: Doar un gând...

2012-03-27 22:15

#1561: Judex - Re: Doar un gând...

D-le Judex, se pare că m-ați înțeles greșit.  N-am recunoscut nimic, nu e vorba despre meșchinărie. Legea a fost adoptată de către guvern (se poate că greșesc) încă anul trecut. Senatul cu majoritatea română prima dată a zis: DA, bine, să facem, după care s-a întors... Na, așa s-a format scandalul ăsta...  Deci, care e concluzia? Dacă cu toții am gândi la ce e mai bun pentru țară, n-am avea probleme, ca astea, și dacă nu ar exista diferențierea studenților maghiari-români, n-ar trebui nici șantaj, nici șmecherie, nici nimic. Am lucra și am ocupa de obligațiile noastre, fără a ura pe celălat pentru etnia sa. Încăodată, scuze pentru greșeli, sper că înțelegeți esența....

 

PS. exact săptămâna asta, la un lp s-a așezat lângă mine un coleg din seria română, cu care am vorbit prietenos DESPRE LECȚIA DE ZI, ne-am explicat niște lucruri reciproc, prietenos. Sper că circul creat de către d-ul Rector nu va afecta prea mult timp prietenia noastră cu cei de la secția română.

 

Cu stimă! T.

Raspunsuri

Judex

#1593 Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-28 19:42:57

#1566: T - Re: Re: Doar un gând...

Stimată doamnă T,

Din ceea ce aţi scris dvs. acolo, aşa am înţeles, că UDMR ar fi recurs la acel şantaj deoarece cererile dvs. erau îndreptăţite, sau cum spuneaţi dvs.- vi se cuveneau. Eu nu ştiu dacă vi se cuveneau sau nu, dar ştiu că s-au făcut presiuni mari şi îndelungate asupra Guvernului Boc ca să treacă această lege într-o formă convenabilă în special UDMR, prin O.U. fără a se discuta în Parlament, cum ar fi fost normal, pentru a fi analizate serios toate implicaţiile. Au fost discuţii, după cum aţi observat şi dvs.

Mie nu-mi place diferenţierea aceasta, de nici un fel, precum o vor unii, pentru că aceasta crează discordie şi ură. Iar eu nu vreau asta. Dacă studenţii maghiari ar avea probleme de comunicare (nu de limbă!), cu studenţii români, acest lucru ar fi trebuit rezolvat de către cadrele didactice de la UMF. Aveţi acolo un medic excepţional, d-l dr. Benedek, ce vorbeşte excepţional limba română şi bănuiesc că are şi relaţii foarte bune cu colegii d-sale români. Ar trebui să rezolve împreună problemele acestea de comunicaare, căci eu sunt convins că se poate.

De limbă, nu poate fi vorba. Toţi cei ce vin la UMF, copii români sau maghiari sunt copii deştepţi, absolvenţi de liceu, buni cunoscători ai limbii române. Eu refuz să cred că ei nu se pot discurca în această limbă. Te descurci pînă la urmă într-o limbă pe care n-ai vorbit-o în viaţa ta, cum sunt de pildă copiii asiaticilor care studiază la universităţi din ţările europene, darămite un elev trăitor printre români care a învăţat organizat, în şcoală, l. română timp de 12 ani. Şi apoi, aveţi destule cursuri în l. maghiară, dacă anumite noţiuni nu vă sunt destul de clare în l. română. De ce mai e nevoie de încă o facultate paralelă? Aşa, de amorul artei?

Nu aveţi de ce vă cere scuze pentru felul cum scrieţi, pentru că scrieţi f. bine şi corect. Măcar dacă ar scrie şi unii dintre românii noştri la fel. Uneori nu-i înţeleg pe ai mei prezentînd, faţă de dvs. maghiarii, pretenţii exagerate în privinţa limbajului. E normal să te exprimi într-o limbă străină mai greu, dar pentru asta nu trebuie să ne urîm. Îi înţeleg şi pe cei ce-mi aruncă cu lături în cap. Au şi ei frustrările lor. Nu toţi se pot stăpîni în a-şi exprima nemulţumirea.  E şi o problemă de educaţie, ce să-i faci?

Am intervenit uneori cu expresii mai dure numai faşă de acei care m-au insultat, dar nu pentru a insulta în vre-u fel comunitatea meghiară, pe care o apreciez sincer din multe puncte de vedere. Trimiterea la acel clip am făcut-o nu pentru a acuza pe cineva de relele care s-au petrecut în această ţară, ci ca răspuns la acuzele şi la impertinenţile unui personaj necivilizat care m-a inoportunat.

Să fii fericită şi să ai noroc în viaţă!