Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post


Musafir

#1147 Re:

2012-03-21 12:38

#23: -

În România FIECARE medic, dentist, farmacist sau asistent maghiar ŞTIE ROMÂNEŞTE şi comunică în limba română cu pacienţii săi români. Asta aşa era şi în trecut, când limba de predare la UMF era EXCLUSIV maghiara şi aşa va fi şi în viitor.

 

Tocmai medicii români nu pot comunica ungureşte cu pacienţii lor maghiari (mai ales bătrânii de la ţară din Secuime, care nu ştiu româneşte: se uit la medic şi nu înţeleg nimic). Despre ei de ce nu vorbim?

Ei nu sunt bolnavi tot atât de importanţi ca şi cei români?

 

 

 

Raspunsuri

Judex

#1169 Re: Re:

2012-03-21 16:18:20

#1147: - Re:

Baci Pişta, aici îţi dau perfectă dreptate. Un medic, fie român, fie secui sau de altă etnie, care este trimis într-o comunitate care nu cunoaşte atît de bine limba oficială a statului, cum ar fi secuimea, de ex., pe lîngă limba ţării - pe care trebuie s-o ştie necondiţionat - trebuie să cunoască şi limba populaţiei pe care o serveşte. Aici e un lucru în primul rînd de bun simţ. Chiar dacă cineva dintre aceştia nu cunoaşte limba statului din motive obiective sau pur şi simplu că e şovin şi o urăşte. Chiar dacă e aşa, trebuiesc tratati şi aceştia omeneşte.

Dar mă întreb şi eu, aşa, ca omul neştiutor, tinerii secuilor refuză să urmeze medicina? Nu există printre absolvenţii de medicină, unde limba de predare este l. română, absolvenţi secui? Dacă există, să fie trimişi aceştia acolo, pentru că ei pot să vorbească mai bine ca oricine cu pacientul. Doar n-o să vorbească medicul secui, absolvent de medicină în l. română cu baci Janosz în termeni de specialitate ai medicinei, ci lucruri simple, ca de la om la om. Nu e deloc necesar ca tînărul secui să urmeze medicina în limba maghiară pe care o cunoaşte Baci Janosz, poate s-o urmeze şi-n română, şi-n engleză şi-n franceză, germană, sau altă limbă. Ighen?

În concluzie. Vreau să spun că această tevatură cu necesitatea unei facultăţi cu limba de predare în maghiară ESTE PUR ŞI SIMPLU UN MOFT CU TÎLC. Nu faptul că baci Janosz nu ştie româneşte este cauza, ci necesitatea de a mai crea un motiv de discordie între români şi maghiari, ca separatismul să fie cît mai adîncit astfel ca pescuitorii în ape, tulburate la momentul oportun, să tragă cît mai multe foloase pentru ei, nu pentru comunitatea lor.

Spuneţi-o fraţilor clar: Vrem separatism, şi gata! Acesta-i scopul nostru, iar nu binele lui Bacsi Janosz. Motivaţia e de faţadă, pentru proşti.