Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post

REALITATEA.NET ACTUAL JUSTIŢIE Nepotism de corporație. Soțul şefei OMV Petrom

#47615 REALITATEA.NET ACTUAL JUSTIŢIE Nepotism de corporație. Soțul şefei OMV Petrom a fost administrator a

2016-06-30 20:59

Nepotism de corporație. Soțul Marianei Gheorghe, șefa OMV Petrom, a fost administrator al unuia dintre cei mai mari contractori ai OMV Petrom. Bonus: verișoara, numărul doi de la Achizițiile OMV Petrom, trecută recent pe linie moartă din cauza unor suspiciuni (Documente)

*OMV Petrom, OMV Viena, Mariana Gheorghe au refuzat să răspundă la întrebări

Compania austriacă J. Christof, unul dintre cei mai importanți contractori ai OMV Petrom, cel mai mare jucător de pe piața autohtonă a producției și distribuției de carburanți, a decis să-l pună administrator al afacerilor sale din România pe Alexandru Sergiu Gheorghe, nimeni altul decât soțul șefei OMV Petrom, Mariana Gheorghe. Contractorul austriac a câștigat contracte în valoare de peste 1,6 miliarde lei (365 milioane euro) cu OMV Petrom.  

Alexandru Sergiu Gheorghe a fost un diplomat de carieră pus pentru prima dată la post pe timpul lui Adrian Năstase și reconfirmat de Titus Corlățean iar trecutul său de afaceri se limitează la deținerea și administrarea a două SRL-uri de bloc. 

Recent, într-o liniște desăvârșită și peste capul conducerii OMV Petrom, șefii din Viena ai OMV au decis să o înlocuiască de la șefia Achizițiilor OMV Petrom pe Irinel Țilea. Aceasta este verișoara Marianei Gheorghe. Motivul: suspiciuni legate de insistența acesteia pentru încheierea unor contracte cu anumiți contractori ai OMV Petrom. 

Este nepotismul corporatist mai nociv decât cel din companiile de stat românești sau din instituțiile publice autohtone și care sunt motivele pentru care DNA nu reușește să-l atace frontal?

Oficialii OMV Petrom, OMV Viena dar și Mariana Gheorghe au refuzat să răspundă întrebărilor cum au făcut-o și în ancheta referitoare la faptul că OMV Viena asigură, de peste 7 ani, 73% din veniturile familiei șefului Serviciului de Informații Externe (SIE), Mihai Răzvan Ungureanu, printr-un contract de “consultanță medicală” controversat încheiat cu soția acestuia ( http://voxpublica.realitatea.net/ )

MAE: ”Gheorghe Alexandru Sergiu a fost șeful consulatului din Londra și șef al Departamentului de Resurse Umane din minister”

Gheorghe Alexandru Sergiu, soțul Marianei Gheorghe, CEO OMV Petrom, a fost un diplomat de carieră care a activat în structurile MAE din străinătate și din România. OMV Petrom este cea de-a doua mare companii de pe piața românească, cu o cifră de afaceri anuală de 4 miliarde de euro, 800 de benzinării și cu 15.500 de angajați deținută majoritar de statul austriac și unde statul român mai deține un pachet rezidual de 20%.

”Referitor la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm următoarele. Domnul Alexandru Sergiu Gheorghe a fost diplomat în MAE în perioada septembrie 1992-decembrie 1997 și mai 2013-septembrie 2014. În perioada decembrie 1993-noiembrie 1997 a coordonat secția consular din cadrul Ambasadei României la Londra, iar în perioada mai 2013-septembrie 2014 a îndeplinit funcția de director general al Departamentului Resurse Umane din cadrul MAE”, precizează într-un răspuns Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare din Ministerul Afacerilor Externe (vezi răspunsul aici raspuns MAE Gheorghe Alexandru Sergiu).

Soțul CEO-ului OMV Petrom a fost numit la postul de coordonator al secției consulare de la Londra de către Adrian Năstase în septembrie 1992, fiind menținut pe poziție de către Teodor Meleșcanu și Adrian Severin fiind retras de la post de către Andrei Pleșu în decembrie 1997.

Conform datelor furnizate de către MAE, Gheorghe Alexandru Sergiu revine în acest minister în mai 2013 dar pe o cu totul altă funcție, mult mai importantă de director al Departamentului de Resurse Umane, deținând controlul asupra a tot ce înseamnă angajări și concedieri și nu numai în acest minister.

Cel care i-a semnat numirea în această poziție cheie este ministrul de externe de atunci Titus Corlățean, inculpat de DNA în dosarul votului din străinătate.

Diplomatul investește masiv alături de soție în acțiuni OMV Petrom și în proprietăți imobiliare

Cele două declarații de avere depuse de către Gheorghe Alexandru Sergiu pentru perioada în care a fost directorul Departamentului de Resurse Umane din MAE arată o situație materială extrem de bună cu investiții predilecte în imobiliare – trei apartamente și o casă în București și un apartament la Londra – dar și în acțiuni, cea mai mare sumă fiind investită chiar în acțiuni ale OMV Petrom, firma condusă de către soția sa (vezi declarațiile de avere și interese aici GHEORGHE ALEXANDRU-SERGIU_60871472 DA_2013-05-31_GHEORGHE ALEXANDRU-SERGIU_60871475 DI_2013-05-31_GHEORGHE ALEXANDRU-SERGIU_61582176 DA_2014-05-30_GHEORGHE ALEXANDRU-SERGIU_61582180 DI_2014-05-30_).

Venitul salarial anual raportat de soțul șefei Petrom este unul de doar 72.000 lei, mult inferior față de speculațiile apărute pe piață legate de venitul salarial al Marianei Gheorghe pentru poziția de CEO al OMV Petrom de ordinul a circa 1 milion de lei anual, de aproximativ 14 ori mai mare față de soț.

Toate activele imobiliare sau mobile sunt deținute în proporție de 50% de fiecare dintre cei doi soți.

Cel mai important activ imobiliar al celor doi soți este o vilă cu o suprafață construită desfășurată de 734 metri pătrați situată în București pe strada Aviator Traian Vasile (vezi documentul extras teren aviator traian vasile pg1 extras teren aviator traian vasile pg2extras teren aviator traian vasile pg3) urmată de un apartament de 145 metri pătrați într-un complex imobiliar de pe Calea Plevnei și două apartamente de bloc.

 http://voxpublica.realitatea.net/politica

 

Raspunsuri

REALITATEA.NET ACTUAL JUSTIŢIE Nepotism de corporație. Soțul şefei OMV Petrom

#47616 Re: REALITATEA.NET ACTUAL JUSTIŢIE Nepotism de corporație. Soțul şefei OMV Petrom a fost administrat

2016-06-30 21:04:00

#47615: REALITATEA.NET ACTUAL JUSTIŢIE Nepotism de corporație. Soțul şefei OMV Petrom - REALITATEA.NET ACTUAL JUSTIŢIE Nepotism de corporație. Soțul şefei OMV Petrom a fost administrator a 

 

Reședința familiei șefei OMV Petrom din București

Gheorghe Alexandru Sergiu a mai deținut 100% din părțile sociale ale SC Call Direct SRL, o măruntă companie cu o cifră de afaceri nesemnificativă vândută ulterior pentru 200 de lei și 50% dintr-un alt SRL Romsart, societate radiată în 2011.

Cum ajunge un diplomat de carieră să lucreze la un mare contractor al companiei condusă chiar de către soție?

Ce îl califică totuși pe un diplomat de carieră și deținător al unui SRL mărunt să fie angajat ca administrator al unuia dintre cei mai mari contractori ai OMV Petrom, firma austriacă J. Chirstof România SRL? Și dacă poziția soției acestuia ca șefă a
OMV Petrom a cântărit în vreun fel în numirea lui Gheorghe Alexandru ca administrator la unul dintre cei mai importanți contractori ai celui mai mare jucător de pe piața românească a producției și distribuției de carburanți?

Conform datelor de pe propria pagină de internet, J. Christof Romania SRL a fost înființată în 2005 fiind “partener contractual al OMV/Petrom în România” (vezi link aici http://www.christof-group.at/ro/geschichte/).

Conform datelor de la Registrul Comerțului, J. Christof Romania SRL a fost înființată pe 18.04.2008 având unic asociat firma austriacă J. Christof Gesellschaft M.B.H. iar administrator pe cetățeanul austriac Bernhard Friedrich Renner. Pe 16.04.2009, Adunarea generală a firmei decide să-l numească drept administrator pe Gheorghe Alexandru Sergiu alături de un alt cetățean austriac (vezi documentul aici Hot AGA J Christof numire admninistrator Gheorghe Alexandru pg1 Hot AGA J Christof numire admninistrator Gheorghe Alexandru pg2).

Conform actului constitutiv al J. Christof România “administratorii conduc și reprezintă Societatea (n.r. J. Christof România SRL) fiind “obligați să respecte în exercitarea atribuțiilor lor de reprezentare și în conducerea afacerilor toate restricțiile ce le sunt impuse prin lege, contract, statut, hotărâri ale asociațiilor sau regulament de ordine interioară“ (vezi documentul aici Act constitutiv J Christof administratori Gheorghe Alexandru).

Gheorghe Alexandru semnează o declarație că poate fi administrator al societății (vezi documentul aici Gheorghe Alexandru declaratie administrator J Christof) și primește imediat și o procură specială chiar din partea fondatorului grupului, Johann Christof (vezi documentul aici J Christof procura speciala Gheorghe Alexandru pg1J Christof procura speciala Gheorghe Alexandru pg2J Christof procura speciala Gheorghe Alexandru pg3J Christof procura speciala Gheorghe Alexandru pg4J Christof procura speciala Gheorghe Alexandru pg5J Christof procura speciala Gheorghe Alexandru pg6J Christof procura speciala Gheorghe Alexandru pg7). Deși avea un mandat de administrator pe o perioadă de patru ani, austriecii decid să-l înlocuiască pe Gheorghe Alexandru după nici un an (vezi documentul aici).

De-a lungul întregului parcurs profesional al soțului la unul dintre cei mai importanți contractori ai OMV Petrom, Mariana Gheorghe a deținut în permanență funcția de CEO al OMV Petrom.

Oficialii J. Christof au refuzat să-mi furnizeze răspunsuri la întrebările legate de motivul pentru care au decis să îl numească drept administrator al filialei lor din România tocmai pe soțul șefei companiei unde ei erau cei mai mari contractori atât în România dar și în Austria și dacă a existat sau nu vreo legătură între poziția Marianei Gheorghe și faptul că au decis să-l desemneze pe soțul acesteia să se ocupe de afacerile lor din România. De asemenea, aceștia au refuzat să răspundă la întrebarea legată de motivele pentru care au decis să-l înlocuiască pe soțul șefei OMV Petrom.

O poziție similară au avut atât Mariana Gheorghe dar și departamentul de comunicare al OMV Petrom SA care au refuzat, în final, să ofere orice fel de răspuns deși inițial Ramona Zanfirescu, purtătorul de cuvânt al companiei, părea că ar oferi răspunsurile la întrebările mele. “Bună ziua. Am fost plecată în concediu, ieri m-am întors. Încercăm să răspundem cât mai curând, dar nu cred că în cursul zilei de astăzi. Mulțumesc pentru înțelegere. Ramona”, a fost singurul răspuns al purtătorului de cuvânt al OMV Petrom furnizat în urmă cu mai bine de trei săptămâni.

De asemenea, oficialii companiei austriece J. Christof au refuzat să-mi pună la dispoziție o listă exhaustivă a tuturor contractelor pe care le-au câștigat la OMV Petrom de la momentul intrării lor pe piața româneacă. Singurele date oficiale și publice sunt cele furnizate de site-ul www.e-licitatie.ro, conform cărora J. Christof România SRL a câștigat 4 contracte cu OMV Petrom a căror valoare cumulată a fost de 300 milioane de euro și 258 milioane de lei.

Astfel, firmele deținute de J. Christof România SRL, unde administrator a fost chiar soțul CEO-ul OMV Petrom au câștigat chiar de la OMV Petrom un contract pentru “servicii reparare și întreținere“ în valoare de 258 milioane lei, un altul pentru “lucrări de construcții uzine, de exploatări miniere și de uzine de fabricație și de construcții pentru industria petrolului și gazului“ de 230 milioane euro, altul pentru “servicii de reparare și întreținere a mașinilor neelectrice“ de 16,4 milioane euro și ultimul de “servicii de recondiționare și transport material tubular“ de 57,6 milioane euro. Primele două au fost încheiate prin negociere, al treilea prin licitație restrânsă și doar ultimul prin licitație deschisă.

Șefa OMV Petrom, vecină cu unul dintre administratorii angajatorului soției șefului SIE

La doar două case distanță de vila impunătoare a șefei OMV Petrom de pe strada Aviator Traian Vasile se află reședința lui Mihnea Samoilă, șeful Departamentului de Sănătate din OMV Petrom.

Acesta este și unul dintre administratorii Petromed Solutions SRL (deținută de OMV Petrom) unde un alt administrator este Daniela Ungureanu, soția șefului Serviciului de Informații Externe (SIE), Mihai Răzvan Ungureanu.

În ancheta jurnalistică precedentă am arătat cum OMV Viena acționarul majoritar al OMV Petrom asigură de peste 7 ani 73% din veniturile salariale ale familiei șefului SIE printr-un contract controversat și ținut la secret de „consultanță medicală” încheiat cu soția acestuia un medic ATI-ist de la spitalul Fundeni.

http://voxpublica.realitatea.net/politica