Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#37872

2015-05-17 12:52

Cel putin Diculoiu a fost in stare sa negocieze un Ccm in favoarea angajatilor dar DUmitru spune ca nu are reprezantivitate si nu ne poate ajuta cu nimic .ne poate spune cinevz ce s_a discutat la ultima intalmire cu stanescu ?

Raspunsuri


Musafir

#37895 Ne pot spune liderii de sindicat ai Arpechimului dacă au mâinile băgate în "ciuberele cu miere"?

2015-05-17 18:01:31

#37872: -  Zii Dumitre zii, sti ceva?
SALARIATII DE LA ARPECHIM SUNT HOTI - asa cum declarai tu?
Anii au trecut intrebarile raman.

Într-un interviu, dat în 29 iulie 2010, D-l Marian Dumitru, al cărui mandat de lider de sindicat a însoţit 20 de ani din mandatul lui Mubarack, care a plecat, spre deosebire de dânsul, care a rămas, cum spuneam  avea următoarea opinie despre încercarea salariaţilor de a apela la instanţele judecătoreşti pentru a-şi scoate participaţiunile PAS din suveica de sporit şi, spun unii, din zona serviciilor speciale europene, de spălat banii:
"Salariaţii încearcă să fure şi ei, prin instanţă, nişte bani nemunciţi. Nu mă deranjează, dar se exagerează. Nemunciţi? Oamenii sunt de altă părere, sunt de părere că munca nu le-a fost plătită corect nici de comunişti, nici de capitalişti. Aşa că acţiunile primite „gratis” sunt plătite cu vârf şi îndesat. Restul este obrăznicie…"

 Arpechim S.A., mărire şi decădere (II) Rafinăria va ajunge la fier vechi!

http://www.gherilaurbana.ro/index.php/dosare/42-arpechim

Tot mai multe voci ale salariaţilor din Arpechim, foşti şi actuali, care se simt trădaţi de liderii lor de sindicat, sunt decişi să ceară punerea acestora la un detector de minciuni. Mai jos expunem un prim set de întrebări” pentru încălzire”.
- Au avut liderii amestec în licitaţiile pentru achiziţionarea de salopete, căşti, pufoaice, mănuşi, izmene, bocanci, prosoape, săpun, detergenţi şi altele?
-  Au deţinut liderii sindicatelor capital la magazinele care au funcţionat în staţia capăt de linie, în Combinat, cele prin care s-au vândut, cu toţi banii sau în rate, confecţii, electronice şi altele ? Având în vedere că multe haine şi alte produse textile aveau preţ şi pretenţii de „marcă”, şi că se degradau repede, dând pe faţă falsurile, puteţi pune la dispoziţia presei rapoartele controalelor OPC?
- Este adevărat că aţi făcut lobby în masa de salariaţi, pentru ca aceştia să-şi facă depozite pentru pensii private obligatorii, Pilonul II, începând cu anul 2007, la  Delta Asigurări, înfiinţată la sfârşitul anului 2003, şi deţinută în proporţie de aproape 65% de Petrom-service, iar un pachet de 35%  fiind controlat de MKB Romexterra Bank ? 
- Este adevărat că fiul liderului de sindicat din rafinăria Arpechim-ului este angajat, încă din primul an de facultate, la Direcţia de Marketing a rafinăriei şi are în locaţie două benzinării ? Să tot lupte tatăl său alături de… Patronat!
ÎNTREBARE RETORICĂ: Ne pot spune liderii de sindicat ai Arpechimului, în spiritul transparenţei, dacă au mâinile băgate în numeroasele ciubere cu miere, ale mai marilor de la „stăreţia”Federaţiei Sindicatelor?
Viitorul cu adevărat negru de incert al Arpechimului  îi face pe salariaţi să-şi pună întrebări grave legate de perioada de după 1990, asta pentru că cei mai mulţi dintre ei sunt tineri şi au prins foarte puţini ani de lucru în vechiul regim. Cum este şi firesc, privirile şi reproşurile lor se îndreaptă întâi spre liderii lor de sindicat, mai ales după  cele întâmplate ca urmare a acţionării Patronatului în judecată, pentru nerespectarea unor clauze contractuale: primele de Paşti şi de Crăciun, bani pentru gaze şi murături – este vorba de 4.000 de procese justificate, conform avizului Cu_rţii Constituţionale, şi soluţionate în favoarea salariaţilor. Drept urmare, aceştia au primit sumele solicitate. Conducerea superioară a sindicatelor din Petrom, în mod scandalos, s-a raliat cu Patronatul! Ca dovadă stă scrisoarea trimisă tuturor salariaţilor care s-au constituit parte vătămată în proces. Redăm scrisoarea, trimisă în februarie 2009, care exprimă reaua voinţă a unor lideri care s-au înstrăinat de interesele celor care i-au ales:

Stimaţi colegi,

După cum probabil ştiţi, Petrom se confruntă în prezent cu o serie de aspecte juridice delicate şi complexe. Începând cu anul 1997, o serie de bonusuri, sporuri şi indemnizaţii au fost incluse în salariile angajaţilor Petrom, în cadrul procesului de mărire anuală a salariilor. Acest lucru s-a întâmplat la solicitarea autorităţilor şi în urma acordului cu Sindicatele. Mai mult decât atât, aceste beneficii, incluse deja în salarii, au fost indexate succesiv. În prezent, există un număr de foşti şi actuali angajaţi Petrom care doresc să obţină, prin acţionarea în instanţă, avantaje personale, printr-o interpretare a unor prevederi ale Contractului Colectiv de Muncă intenţionat diferită de cea care s-a dorit şi s-a agreat împreună cu partenerii noştri, reprezentanţii Sindicatelor. Petrom dezaprobă aceste iniţiative abuzive, ţinând cont că Petrom a respectat concluziile negocierilor cu Sindicatele şi a plătit sumele rezultate.
Incertitudinea din jurul acestor acţiuni juridice a avut şi va avea un important impact negativ asupra situaţiei financiare a companiei. Această situaţie, combinată cu criza financiară şi cu contextul negativ al industriei de petrol şi gaze, ar putea avea un impact nefavorabil asupra siguranţei locului de muncă şi a viitoarelor modalităţi de recompensare a angajaţilor.
Analiza situaţiei de ansamblu privind litigiile de muncă a relevat existenţa următoarelor situaţii:
Astfel, există printre dumneavoastră persoane care au decis să nu acţioneze compania Petrom în instanţă. Înţelegem că a fost dificil să luaţi această hotărâre, motiv pentru care dorim să ne exprimăm aprecierea pentru loialitatea de care aţi dat dovadă.
De asemenea, s-a constatat că un număr din ce în ce mai mare de angajaţi care au dat în judecată compania fie au decis să renunţe la procesele aflate în cu_rs de judecată, fie au decis să returneze banii câştigaţi în urma unei soluţii pronunţate în favoarea lor. Apreciem foarte mult asemenea acţiuni exemplare şi vă asigurăm că aţi luat o decizie corectă.

”Vă rugăm să returnaţi aceste sume către Petrom”

După cum ştiţi, Parteneriatul este una dintre valorile care ne ghidează, iar Petrom apreciază şi, mai mult decât atât, recompensează comportamentele care se dovedesc a fi în spiritul valorilor companiei.
Dorim să îi încu_rajăm pe cei dintre dumneavoastră care nu au renunţat încă la procesele aflate în cu_rs de judecată, sau nu au returnat sumele câştigate să acţioneze cu responsabilitate faţă de companie. În acest sens, am ataşat Anexa 1 care vă prezintă paşii pe care ar trebui să îi urmaţi pentru a returna banii şi Anexa 2 care vă prezintă paşii pentru a vă retrage dintr-un proces aflat în cu_rs de judecată.
Pentru informaţii suplimentare în legătură cu aceste două chestiuni, ne puteţi contacta fie la numerele de telefon 021/4060206 sau 0372.160.206 fie prin intermediul adresei de e-mail litigii_de_muncă()petrom.com.
Mai mult decât atât, ne-a fost adus la cunoştinţă faptul că există cazuri în care unii angajaţi Petrom au fost implicaţi în astfel de litigii fără ştiinţa lor. Vă rugăm să ne anunţaţi dacă aflaţi că numele dumneavoastră a fost utilizat într-un astfel de caz juridic fără consimţământul dumneavoastră.
De asemenea, dacă aţi identificat în contul dumneavoastră bancar sume transferate din conturile Petrom sau de la un executor judecătoresc, a căror justificare nu vă e cunoscută, vă rugăm să ne informaţi cât mai cu_rând posibil. Dacă în urma verificărilor dumneavoastră veţi constata că aceste sume sunt rezultatul unor acţiuni ilegale asemeni celor descrise mai sus, vă rugăm să returnaţi aceste sume către Petrom, urmând paşii descrişi în Anexa 1. Ne exprimăm speranţa într-o bună colaborare pentru a continua dezvoltarea Petrom într-o organizaţie şi o comunitate în care valorile trăiesc şi de care putem fi mândri.
Cu stimă, Directoratul Petrom/FSLI
Mariana Gheorghe, Liviu Luca,
Johann Pleininger”


Citiţi şi vă cruciţi, vedeţi cine apără muncitorimea? Poate în acest fel vă explicaţi chiar şi căderea economiei româneşti cu o mână vânjoasă de ajutor, dată de muncitorime prin reprezentanţii ei „de frunte”!  Trebuie spus că scrisoarea este bine ticluită, dar, cu toate astea, ameninţările sunt greu mascate, ba, chiar sunt făţişe  - „Această acţiune ar putea avea un impact nefavorabil asupra siguranţei locului de muncă”.
Care a fost poziţia liderilor de pe platforma Arpechim ? Dintr-un interviu, dat de doi dintre ei, mai de mult, aceştia vor să păstreze o distanţă... echidistantă, deşi ei ar fi trebuit să se situeze de partea acelora pe care îi reprezintă de… 20 de ani, dar mai ales ar trebui să fie de partea adevărului! Şi acest adevăr există ! Aşa-zisele includeri ale primelor în salariu, spun salariaţii, la vremea când ele s-au făcut aveau statutul de… mărire salarială! Altfel spus, s-a încercat împuşcarea a doi iepuri cu un singur foc. Spune, unul dintre lideri, într-un interviu, pentru a-şi justifica neimplicarea, mai bine zis implicarea alături de Patronat:
„Toată lumea ştie că banii pentru prime sunt incluşi  în salariu. Că instanţa a hotărât altceva, asta este altă problemă. Instanţa s-a legat de “în” în loc de “din”, şi cu asta basta. Salariaţii care au câştigat procesul, ştiu că a fost un proces forţat. Eu, ca sindicat, nu mă pot implica, atâta timp cât am votat introducerea în salariu a primelor de Paşti şi Crăciun.”

Păi, dle lider, care de 20 de ani stai pe fotoliu şi „pe boabe”, dacă era precum spui, Patronatul venea cu dovada în instanţă, cu contractul colectiv de muncă, unde se specifică includerea primelor în salariu, şi nici un salariat nu mai câştiga un şfanţ ! Invoci chichiţe de gramatică şi ceri jurnalistului să nu-ţi amestece numele în documentarea sa, de ce,  ce ai de ascuns?
Cum spuneam, momentul scrisoarea către salariaţi i-a făcut pe sindicalişti să-şi pună întrebări despre bonitatea liderilor lor, să se întrebe dacă nu sunt în cârdăşie cu liderii „de la Centru”, care fac şi desfac afaceri pe care presa de specialitate le-a pus sub semnul întrebării. Mai jos avem o „panoramă” a firmelor, o parte, care ocupă timpul  liderilor de rang superior:    

Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente (FSLI) Petrom este un sindicat din România, înfiinţat în anul 1990. FSLI Petrom, care este implicat şi în afaceri, controlând în anul 2004 circa 12 societăţi comerciale din cele mai diverse domenii - industria petrolului, bănci, asigurări, media: Conservil SA, Energetica Tour SRL, Expresiv SA, Foserco SA, Global Video Media SRL, Inspet SA, Inspet SRL, Petro Sec_urity SA, Petro Trust SA, Petrosind Vest SRL, Rovit Valea Călugarească şi Fotbal Club Petrolul. Membrii sindicatului deţin şi 8% din acţiunile societăţii Petrom. Ca să nu mai vorbim de uriaşa şi complicata Petroservice, adevărată peşteră a lui Ali Baba.

Impresionant, nu? Poate că este normal ca sindicatele să desfăşoare şi activităţi economice şi comerciale, poate că liderii lor au gândit că profitul acestor afaceri poate fi o „plasă de siguranţă” pentru salariaţii pe care-i reprezintă, în vremuri de restrişte. Dar este aşa, oare?  Bun, să zicem că aşa e, că muncitorii au primit nişte dividende, prin banca Romextera, ca participanţi la capitalul social, după cum recunosc salariaţii. Numai că aici este ceva imoral – faci din „picăturile - participaţiuni” ale salariaţilor ditamai balta – capitalul social -, şi apoi dai cu undiţa la peşte gras, a se citi salariile celor care administrează afacerile sindicatelor, dividende şi facilităţi. Au c_uraj liderii, de rang mare sau mic, să pună la dispoziţia opiniei publice, date despre implicarea lor în administrarea acestor afaceri, precum şi sumele primite în schimbul acestui serviciu, idem  date despre valoarea capitalului lor social cu care participă? Că una este să participi cu sume modice, cum este cazul salariaţilor, şi alta este să participi cu procente mari, pe care îţi este uşor  să le achiziţionezi, câtă vreme ai stipendii şi sinec_uri cu nemiluita ! Dar, a nu se pierde din vedere, or fi mici participaţiunile salariaţilor, dar ele sunt numeroase, definesc şi dau greutate capitalului social !

Într-un interviu, dat în 29 iulie 2010, D-l Marian Dumitru, al cărui mandat de lider de sindicat a însoţit 20 de ani din mandatul lui Mubarack, care a plecat, spre deosebire de dânsul, care a rămas, cum spuneam  avea următoarea opinie despre încercarea salariaţilor de a apela la instanţele judecătoreşti pentru a-şi scoate participaţiunile PAS din suveica de sporit şi, spun unii, din zona serviciilor speciale europene, de spălat banii:
"Salariaţii încearcă să fure şi ei, prin instanţă, nişte bani nemunciţi. Nu mă deranjează, dar se exagerează. Nemunciţi? Oamenii sunt de altă părere, sunt de părere că munca nu le-a fost plătită corect nici de comunişti, nici de capitalişti. Aşa că acţiunile primite „gratis” sunt plătite cu vârf şi îndesat. Restul este obrăznicie…"