Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#35383 Horia Georgescu, șeful ANI, adus cu mandat la DNA

2015-03-16 07:43

Horia Georgescu, șeful ANI, adus cu mandat la DNA

Horia Georgescu, șeful Agenției Naționale de Integritate, unul dintre pionii cei mai importanți în lupta anticorupție din ultima perioadă, a fost adus cu mandat la DNA luni dimineață.

Horia Georgescu, șeful ANI, este cecetat pentru abuz în serviciu pentru peioada 2009-2011, când ocupa poziția de membru în Comisia pentru stabilirea despăgubirilor din cadrul ANRP.
 

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net
Follow us: @realitatea on Twitter

Raspunsuri


Musafir

#35406 Re: Horia Georgescu, șeful ANI, adus cu mandat la DNA

2015-03-16 15:10:35

#35383: - Horia Georgescu, șeful ANI, adus cu mandat la DNA  

 

Şeful INTEGRITĂŢII din România, Horia Georgescu, REŢINUT de DNA, pentru imobile retrocedate, supraevaluate cu 75 MILIOANE EURO

Şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a fost reţinut de Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind acuzat de abuz în serviciu. Georgescu fusese adus cu mandat la audieri în cursul dimineţii. Horia Georgescu este acuzat că a aprobat, din postura de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP, rapoarte de evaluare a terenurilor şi imobilelor care au fost supraevaluate cu 75 de milioane de euro. Valoarea totală a despăgubirilor acordate în baza actelor semnate de Georgescu a fost de 130 milioane euro.

Şeful ANI, Horia Georgescu, a fost reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. El este acuzat de abuz în serviciu, într-un dosar legat de retrocedările î unor imobile supraevaluate. 

El a fost scos din sediul DNA încătuşat şi urcat într-o maşină cu care va fi dus în Arestul Poliţiei Capitalei.

„Este vorba de trei posibile fapte de abuz în serviciu, s-a reţinut şi un prejudiciu. Domnul Horia Georgescu se declară nevinovat”, a declarat avocatul lui Georgescu, Cristian Ene.

În acelaşi dosar, deputatul PNL Theodor Cătălin Nicolescu a fost adus cu mandat la DNA.

Procurorii DNA informează că Horia Georgescu este urmărit penal, în stare de reţinere, pentru 3 infracţiuni de abuz în serviciu., cu consecinţe deosebit de grave. Dosarul a fost constituit ca urmare a raportului Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP), din ianuarie 2015, prin care sesiza DNA că evaluările imobilelor pentru care au fost oferite despăgubiri în perioada 2008-2009 nu respectau standardele privind estimarea valorii de piaţă.

DNA arată că, în perioada 2008-2009, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care făcea parte şi Horia Georgescu (ca reprezentant al Ministerului Justiţiei - n.r.), a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experţii evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, a legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei precum şi unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate.

Experţii evaluatori au evaluat imobilele respective, pentru care urmau să se acorde despăgubiri, la 129,7 milioane euro.

DNA arată că în cazul celor 3 dosare, evaluatorii nu au purtat o corespondenţă cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară sau agenţiile imobiliare, privind tranzacţiile deja efectuate, certe, cu proprietăţi imobiliare similare.

„În două cazuri evaluatorii desemnaţi au utilizat, în cadrul metodei comparaţiei directe, „comparabile” constând în anunţuri de vânzare publicate online sau în ziare, fără a purta corespondenţă cu deţinătorii de informaţii privind tranzacţiile certe cu proprietăţi imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina preţul real al pieţei imobiliare”, arată procurorii DNA.

Comisia, inclusiv Horia Georgescu, a aprobat aceste rapoarte, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75 milioane de euro, acesta fiind şi prejudiciul la bugetul de stat, constatat de DNA.

DNA precizează că în acest dosar mai sunt cercetate şi alte persoane. Procurorii vor cere arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Horia Georgescu.

Georgescu a intrat în Comisia de la ANRP în utlima parte de mandat a Guvernului Tăriceanu şi a părăsit-o în decembrie 2010. Guvernul Boc l-a păstrat în componenţa Comisiei, ca reprezentant al ANI. Georgescu a lucrat la ANRP şi sub mandatul Crinuţei Dumitrean, fosta şefă a instituţiei, urmărită penal în dosarul fostei şefe a DIICOT, Alina Bica.

Horia Georgescu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 08.15, fiind însoţit de anchetatorii care au pus în executare mandatul de aducere emis pe numele şefului ANI.

Întrebat, la intrarea în sediul DNA, în ce dosar va da declaraţii, Horia Geogescu a spus că nu ştie despre ce cauză este vorba.

Din primele informaţii rezulta că Horia Georgescu ar urma să fie audiat într-un dosar disjuns din cel în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru restituirea ilegală, de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a unui teren supraevaluat.

Horia Georgescu, în vârstă de 38 de ani, este preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate din aprilie 2012.

În perioada 15 august 1993 - 1 mai 2004, Georgescu a fost consilier la SC Imperial SRL Braşov. Din mai 2004 până în martie 2007, Geogescu a lucrat ca specialist în investigaţii financiare în domeniul protecţiei intereselor financiare ale Uniunii Europene la Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie. Ulterior, Horia Georgescu a fost consilier asistent personal Cabinet secretar de stat - preşedinte la Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

În perioada mai-iulie 2007, Georgescu a fost consilier personal al ministrului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, apoi a devenit consilierul ministrului Justiţiei (iulie 2007 - noiembrie 2008). Totodată, din aprilie până în noiembrie 2008 a fost consilier al ministrului - detaşat cu atribuţii de secretar general la Agenţia Naţională de Integritate.

Începând din noiembrie 2008 şi până în aprilie 2012, Horia Georgescu a fost secretar general al ANI.http://www.gandul.info/stiri/