Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#20136 Re: Re: Cernev, vuvuzeaua PCC

2014-04-28 19:57

 

#20135: - Re: Cernev, vuvuzeaua PCC

http://www.bursa.ro/oamenii-de-afaceri-politicienii-si-sindicalistii-despre-victoria-lui-dan-diaconescu-183584&s=international&articol=183584.html

BURSA 22.09.2012

* UPDATE 12: 19.19 > Daniel Chiţoiu a declarat că, în cazul în care Dan Diaconescu refuză să semneze contractul de vânzare-cumpărare a pachetului majoritar de acţiuni al Oltchim, proprietarul OTV va răspunde penal.
"Dacă nu semnează contractul, Dan Diaconescu va răspunde penal pentru înşelăciune, prezentare de date false, uz de fals...", a precizat ministrul Economiei într-o intervenţie TV.
-----------------
* UPDATE 11: 19.05 > "Oferta domnului Diaconescu prevede şi garanţii de sume foarte importante pe care le va investi în Oltchim. Cifrele le vom face publice după semnarea contractului de vânzare cumpărare", a anunţat Daniel Chiţoiu.
Ministrul Economiei a spus că instituţia pe care o reprezintă poartă discuţii cu OMV Petrom pentru ca investitorul care a câştigat combinatul vâlceam să poată achiziţiona şi Arpechimul. "Interesul statului român a fost să vindem Oltchimul împreună cu Arpechimul. Purtăm discuţii cu OMV Petrom, astfel încât potenţialul investitor de la Oltchim, dacă vrea să cumpere şi Arpechimul, să beneficieze de sprijinul Ministerului pentru obţinerea unui preţ corect".
Chiţioiu a mai subliniat că nu s-a putut face conversia datoriilor în acţiuni din cauză că PCC, acţionarul minoritar al Oltchim, nu a fost de acord cu acest lucru, pentru realizarea conversiei fiind nevoie de acordul deţinătorilor a două treimi din capitalul social al combinatului.
Într-o emisiune televizată, oficialul MECMA a spus "Nu ştiu de ce PCC a mai participat la licitaţie. Având în vedere oferta pe care au făcut-o, cred că au vrut să iasă elegant din acest proces"
----------------------
* UPDATE 10: Dan Diaconescu este cercetat pentru spălare de bani şi are OTV-ul în insolvenţă
Dan Diaconescu, omul de afaceri care a câştigat ieri licitaţia pentru pachetul de acţiuni a combinatului de la Oltchim este cercetat penal pentru spălare de bani şi are datorii la bugetul statului de 2,3 milioane de euro, anunţă sursele de presă.
--------------------------
* UPDATE 9: 17.40 >Omul de afaceri Ştefan Vuza, unul dintre contracandidaţii lui Dan Diaconescu la licitaţia pentru Oltchim, a anunţat astăzi într-o emisiune TV că intenţionează să discute cu Diaconescu despre o posibilă investiţie la combinat.
------------------
* UPDATE 8: 17.10 > Chiţoiu: Firma Tise din Rusia s-a arătat interesată de preluarea Oltchim
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu a anunţa la Slatina că firma rusă Tise s-a arătat interesată de preluarea acţiunilor Oltchim. "Este vorba despre compania TISE, din Rusia, care a trimis o scrisoare neangajată în primăvara acestui an. A urmat apoi perioada de vară şi am primit din nou o scrisoare prin care au zis că situaţia se amână, dar îşi arată în continuare disponibilitatea", a dezvăluit Chiţoiu, care a spus că ruşii sunt în continuare interesaţi să investească la Oltchim.
Declaraţiile au fost făcute la Slatina în timpul unei vizite făcute alături de premierul Victor Ponta la societatea TMK Artrom.
--------------------
* UPDATE 7: 15.10 >Zgonea: "PDL nu a făcut nimic pentru Oltchim, soluţia nu e neapărat Diaconescu"
Guvernarea USL a abordat cu seriozitate problemele de la Oltchim şi a încercat în doar patru luni şi în interiorul acordului negociat de PDL cu FMI să găsească cea mai bună rezolvare a situaţiei găsite, arată un comunicat al lui Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.
"Rezolvarea nu se numeşte neapărat Dan Diaconescu, ci un investitor privat care să se achite rapid de o serie de sarcini extrem de clare: să platească salariile angajaţilor şi să menţin locurile de muncă", mai arată sursa citată.
Domnul Zgonea acuză că "prin intermediul unor firme apropiate parlamentarilor PDL, au căpuşat combinatul şi l-au adus la o datorie de 700 de milioane de euro. Tot ceea ce se întâmplă în prezent cu combinatul de la Râmnicu Vâlcea putea fi evitat dacă guvernarea PDL ar fi fost interesată în mod real de soarta muncitorilor şi de economia românească şi nu de satisfacerea clientelei politice şi de jaful din bani publici".
-------------------------
* UPDATE 6: 14.30 > Ponta "Mi-aş fi dorit şi la Oltchim un mare investitor din Rusia"
Prezent, astăzi, la Slatina, în vizită la TMK Artrom, premierul Victor Ponta a comentat rezultatul licitaţiei de ieri pentru Oltchim şi a spus că şi-ar fi dorit un investitor rus şi pentru combinatul vâlcean.
Domnia sa a precizat, adresându-se ambasadorului Rusiei în România: "Mi-aş fi dorit ca şi la Olchim să fi avut un mare investitor din Rusia. Nu s-a putut de data aceasta, dar spun acest lucru pentru că mă gândesc în primul rând la siguranţa locurilor de muncă şi la semnalul pozitiv pentru economia României, care are nevoie de semnale pozitive, şi mai puţin de spectacole mediatice care nu ţin nici de foame, nici de frig, şi nici nu ne-ajută să mergem mai departe".
--------------------
* UPDATE 5: 13.18 >Dan Diaconescu va susţine astăzi la ora 18.00 o conferinţă de presă.
Aşa cum a anunţat ieri în timpul licitaţiei pentru Oltchim, Dan Diaconescu va susţine o conferinţă de presă astăzi pentru a oferi mai multe informaţii. Ieri, câştigătorul licitaţiei a refuzat să ofere date cu privire la oferta câştigătoare.
-------------------------
* UPDATE 4: 12.20 > Remus Vulpescu a declarat aseară, la un post de televiziune, că Dan Diaconescu a câştigat pentru că a venit cu cea mai bună ofertă financiară şi cele mai bune condiţii de plată, anunţă Hotnews.
Vulpescu a explicat: "Astăzi (n.r. ieri) s-a întâmplat ceva inevitabil, era o etapă, nu este o privatizare finalizată. A fost o consecinţă inevitabilă desemnarea ca şi adjudecatar a ofertantului care a propus preţul cel mai mare. Dan Diaconescu a oferit preţuri mult mai bune decât noi am cerut. Dacă aveam cea mai mică îndoială asupra ofertei sale, nu îl desemnam adjudecatar. Am verificat documentele".
Vulpescu s-a arătat încrezător că Diaconescu v-a plăti banii oferiţi. "Dan Diaconescu nu a făcut niciodata vreun secret că ar avea în spate o susţinere financiară. E foarte posibil să vina în spatele lui un gigant. În cele 3 caiete de sarcini nu prevăzuseram plata integrala la semnarea contractului. Aceasta oferta a lui Diaconescu a venit cu o condiţie formidabil de bună pentru stat: s-a oferit plata integrala a banilor chiar la semnarea contractului, în termen de 10 zile", a completat şeful OPSPI.

--------------------
* UPDATE 3: 12.10 > Dan Diaconescu: "O să mai cheltui din banii familiei alţi 44 de milioane de euro"
Dan Diaconescu a declarat aseară la un post de televiziune că are banii pentru Oltchim şi că îi va plăti în zece zile. "Pentru finanţarea companiei am ataşat azi o scrisoare de garanţie bancară, nu poate nimeni licita cu o suma pe care nu o are. Că domnul Ponta v-a minţit pe toţi că nu am banii e dezamăgirea dânsului că nu a câştigat PCC", a spus Diaconescu citat de hotnews.
"O să mai cheltui din banii familiei alţi 44 de milioane de euro pentru salvarea economiei naţionale", a subliniat el
El s-a declarat contrariat de faptul că apare aceasta întrebare legată de solvabilitatea sa: "Guvernul a cerut să plătesc banii în zece zile... nu avem nicio hârtie încă, nu am nicio dovadă că sunt proprietarul la Oltchim. Va dau şi luni banii, dar acţiunile când mi le daţi? Stai aşa, mai la sfântu' aşteaptă. Le dau banii prin virament bancar dar o sa cer guvernului să se angajeze că vor da acelaşi transfer bancar către Oltchim", a completat Diaconescu la emisiunea TV.
Câştigătorul licitaţiei a mai spus că "privatizarea încă nu s-a încheiat", dar tratativele "să ţină doar câteva zile".
-----------------
* UPDATE 2: 10.50 >Dan Diaconescu a declarat aseară, la un post de televiziune, că va da acţiunile "într-o formă sau alta" angajaţilor Oltchim.
"Când firma va deţine efectiv acţiunile vreau să dau la propriu Oltchimul înapoi", a mai spus Diaconescu la România TV.
------------------
* UPDATE 1: 10.40 >Potrivit unui ziar central Anca Paliu, reprezentanta FMI la Bucureşti, i-a transmis lui Remus Vulpescu în timpul licitaţiei că are aprobare de la Washington să nu anunţe câştigătorul în cursul zilei de ieri.
------------------
Dan Diaconescu a câştigat, ieri, licitaţia pentru achiziţionarea a 54,8% din acţiunile "Oltchim" Râmnicu Vâlcea. Oferta depusă de acesta a înregistrat punctajul maxim, de 100 de puncte, având o valoare de 203.149.054, 08 lei.
Reacţiile oamenilor de afaceri, ale politicienilor şi ale sindicaliştilor nu au întârziat să apară.
*  Florin Pogonaru (AOAR): "Apreciez că un om de afaceri român a câştigat pachetul majoritar de acţiuni al < Oltchim >"
Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) apreciază că "un om de afaceri român a câştigat pachetul majoritar de acţiuni al companiei < Oltchim >", după cum a declarat, ieri, domnia sa, citat de Agerpres.
"Sper ca oamenii de afaceri români să nu fie dezamăgiţi", a mai spus Florin Pogonaru.
*  Mihai Ionescu, (ANEIR): "Sper să aibă şi în această activitate acelaşi succes pe care a început să îl aibă în politică"
Dan Diaconescu trebuie să îşi facă o echipă competentă pentru conducerea "Oltchim", să asigure un echilibru între dimensiunea economică şi cea socială a noii sale activităţi, este de părere Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România(ANEIR).
Domnia sa a declarat: "Mă bucur că un român a devenit proprietarul pachetului majoritar de acţiuni al companiei < Oltchim >. Sper să aibă şi în această activitate acelaşi succes pe care a început să îl aibă în politică. Este şi un examen cu caracter social la care s-a angajat. L-aş sfătui să se alieze cu investitori străini din domeniu care să permită aprovizionarea combinatului la preţuri competitive. Dispariţia acestei societăţi ar fi o mare pierdere pentru România şi ar duce la un deficit major în balanţa comercială a ţării, < Oltchim > fiind în primii zece exportatori. Profesioniştii din vechea echipă nu cred că ar trebui aruncaţi la gunoi, astfel încât atât aspectul profitului economic, cât şi cel social să fie la fel de importante pentru Dan Diaconescu. Acum, cred că nu îşi poate pune în joc credibilitatea şi trebuie să facă ca < Oltchim > să fie un jucător important pentru exportul românesc la nivel mondial, creând în acelaşi timp locuri de muncă".
*  Ponta: "Câştigătorul licitaţiei să vină în maxim zece zile cu banii, altfel e infracţiune"
Premierul Victor Ponta a spus că aşteaptă ca persoana care a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni de la "Oltchim" Râmnicu Vâlcea să se prezinte în maxim zece zile cu banii, adăugând că, în caz contrar, este vorba de o infracţiune.
Primul ministru a declarat că privatizarea combinatului implică mii de oameni care lucrează acolo şi o societate comercială "extrem de importantă pentru români".
El a adăugat că aşteaptă ca persoana care a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea să se prezinte în maxim zece zile cu banii, pentru că, dacă nu o face, va suporta rigorile legii.
"Cel care a câştigat licitaţia să se prezinte în maxim zece zile cu banii pentru acţiuni. Este vorba despre 200 de milioane (de lei - n.r.) şi după aceea este vorba despre celelalte datorii şi despre investiţii. Eu vreau să atrag atenţia că oricine a venit, a participat la licitaţie şi nu are aceşti bani suportă rigorile legii şi mai ales pune în pericol locurile de muncă pentru mii de oameni. Noi am ţinut până acum < Oltchimul >, deşi aţi văzut ce s-a întâmplat în guvernarea trecută, iar pentru noi important este cum salvăm locurile de muncă şi cum facem ca < Oltchim > să funcţioneze în continuare. Nu e o chestie de joacă, şi nici nu e o chestie de campanie electorală. E vorba de mii de oameni acolo şi de o societate comercială extrem de importantă pentru români", a spus Ponta, citat de Mediafax.
Premierul a adăugat că, dacă Dan Diaconescu se achită de obligaţiile pe care şi le-a asumat odată cu depunerea ofertei, "va fi felicitat".
*  Şova, PSD: "Sper ca Dan Diaconescu să trateze privatizarea < Oltchim > cu toată seriozitatea"
Senatorul PSD Dan Şova speră ca Dan Diaconescu să trateze privatizarea "Oltchim" cu toată seriozitatea, astfel încât combinatul să fie repus pe picioare şi să-şi continue activitatea.
"Sper ca domnul Diaconescu să fi tratat cu toată seriozitatea problema asta şi sper să fie conştient de faptul că trebuie să plătească preţul în maxim zece zile, că trebuie să plătească restanţele salariale şi să asigure locurile de muncă şi salariile pentru cei 3.000 de angajaţi. Sper să aibă banii de investiţii pentru care este nevoie la < Oltchim >, sper să fi înţeles că acele creanţe către AVAS şi < Electrica > trebuie achitate şi sper să aibă forţa financiară pentru a salva < Oltchim >", a spus Şova.
Senatorul şi-a exprimat speranţa ca Dan Diaconescu să nu fi făcut un gest electoral din cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni al combinatului. Şova a adăugat: "Să nu uităm că acolo sunt oameni care vin din Râmnicu Vâlcea şi oameni care vin din Argeş, deci sunt două judeţe care pot fi afectate foarte puternic. La asta se adaugă impozite, contribuţii salariale ale salariaţilor. Sper să aibă această forţă financiară. Nu văd asta într-o cheie politică, sper ca şi domnul Diaconescu să n-o fi văzut într-o cheie politică şi să poată face ceea ce spune".
*  Fenechiu, PNL: "Este vorba despre o glumă de prost gust"
Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu consideră că este vorba despre "o glumă de prost gust".
"Săracă ţară! Haideţi să vedem că banii aceştia (cu care a licitat Dan Diaconescu, n.r.) sunt undeva. Eu mă întreb când încetăm să mai glumim cu ţara asta? Când încercăm să ne luăm în serios? Chiar nu se poate face treaba asta?", a comentat Fenechiu despre privatizarea "Oltchim".
Vicepreşedintele PNL a subliniat că, dacă se înşeală în privinţa "deznodământului" acestei oferte depuse de Dan Diaconescu, îşi va cere public scuze, întrebându-se, în acelaşi timp, cine va răspunde pentru acest eşec, în cazul în care are dreptate.
*  Boureanu, PDL: "Îl felicit pe Dan Diaconescu că şi-a realizat visul"
Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu îl felicită pe Dan Diaconescu pentru că "şi-a realizat visul" prin câştigarea licitaţiei de ieri şi speră că acesta are un partener serios, "cu care să reuşească să gestioneze acest colos economic important".
"Cred că se află într-o situaţie cel puţin ciudată, având în vedere că el a contestat, pe bună dreptate, schimbarea strategiei de privatizare în timpul jocului făcută de Guvernul Ponta. Mult succes!", a precizat Cristian Boureanu.
*  Liderul angajaţilor "Oltchim": "Îl aşteptăm pe Dan Diaconescu să vină la Râmnicu Vâlcea"
Liderul angajaţilor Oltchim Corneliu Cernev a declarat, aseară, că salariaţii îl aşteaptă pe Dan Diaconescu la Râmnicu Vâlcea, adăugând: "Îl felicităm pe domnul Dan Diaconescu şi îl aşteptăm să vină la Râmnicu Vâlcea şi aşteptăm, de asemenea, ca banii să intre cât mai repede în conturi. Îi solicităm multă seriozitate şi îl asigurăm că avem specialişti care să repornească instalaţiile".
Acesta a mai spus că, practic, banii care vor intra în conturi vor constitui capital de lucru pentru repornirea combinatului, respectiv pentru materii prime şi energie electrică.
"Salariaţii sunt, de asemenea, bucuroşi şi îl aşteaptă pe domnul Diaconescu să vină la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta perspectiva Oltchim", a mai spus liderul salariaţilor protestatari din combinatul Oltchim.
Şi liderul Sindicatului Liber "Oltchim" Mihai Diculoiu se bucură de câştigarea licitaţiei de către Dan Diaconescu, dar subliniază că acesta mai trebuie să parcurgă o serie de etape pentru a duce la capăt demersul de privatizare a combinatului vâlcean. Acesta crede că Dan Diaconescu a prevăzut, pe lista sa viitoare de acţiuni, integrarea "Oil Terminal Constanţa", dar şi a Exploatării miniere Râmnicu Vâlcea.
"Pentru a dovedi independenţa Combinatului < Oltchim >, mai este nevoie de construcţia a două termocentrale, una la Piteşti, iar cealaltă la Râmnicu Vâlcea. Obţinerea pachetului majoritar de acţiuni de către Dan Diaconescu este un lucru benefic şi prin faptul că se va asigura virarea, în perioada imediat următoare, a sumei de 45 de milioane de euro în conturile Combinatului < Oltchim >. Aceşti bani vor fi folosiţi atât pentru plata salariilor personalului, cât şi pentru reluarea procesului de producţie. Prin ceea ce s-a întâmplat astăzi (n.r. - ieri), Dan Diaconescu răsplăteşte eforturile susţinute făcute în ultimii patru ani, respectiv din 12 noiembrie 2008, de Sindicatul Liber Oltchim pentru privatizarea combinatului", a mai precizat Mihai Diculoiu
*  Analişti: "Fără creanţe, privatizarea este doar parţială"
Privatizarea pachetului majoritar de acţiuni al companiei "Oltchim" fără creanţele "Electrica" şi AVAS arată că procesul de privatizare este realizat doar parţial, iar redresarea combinatului nu se poate face fără investiţii masive şi materii prime care să repornească activitatea, consideră analiştii economici.
Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, susţine că privatizarea nu s-a finalizat încă şi că trebuie ca cel care a fost desemnat câştigător al licitaţiei pentru pachetul majoritar de acţiuni să dovedească faptul că are capacitate investiţională şi să semneze contractul pentru privatizare.
Analiştii susţin că, pentru ca privatizarea < Oltchim > să fie de succes, trebuia preluate de acelaşi acţionar şi creanţele < Electrica > şi cele ale Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.
"În opinia mea, singura soluţie pentru ca Dan Diaconescu să repornească activitatea < Oltchim > este o infuzie masivă de capital", este de părere Cristina Chiriac, consultant financiar şi fost vicepreşedinte al AVAS.
Profesorul Ilie Şerbănescu, analist economic, consideră că principala problemă a combinatului vâlcean este materia primă şi modul în care va fi repornită activitatea societăţii. Domnia sa a declarat: ,,Preluarea aceasta este o glumă. Cum să fie repornită activitatea < Oltchim > când societatea nu are materie primă; după părerea mea nu se poate face nimic".

Raspunsuri


Musafir

#20139 Re: Re: Re: Cernev, vuvuzeaua PCC

2014-04-28 20:01:52

#20136: - Re: Re: Cernev, vuvuzeaua PCC

Analiza: Oltchim, sindicatele , bursa si alte chestii

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-14578194-oltchim-sindicatele-bursa-alte-chestii.htm

S-a spus si scris destul despre rolul absolut nefast jucat de guvernele care au reusit sa distruga modelul de business pe care a fost conceput Oltchim. Doar ca vina nu este exclusiv a lor…este  facil sa dam vina numai pe guvern  si cred ca adevarul este mai nuantat.

In acest articol doresc sa abordez doua probleme. Prima se refara la implicarea sindicatelor, si a doua la actiunile minoritarului.

A.Ce au facut sindicatele?

“Reprezentantul nemţilor, Wojciech Zaremba a fost contrat de liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, care i-a reproşat că acţiunile întreprinse până acum de acţionarul minoritar nu au făcut decât să aducă prejudicii societăţii vâlcene. Cererea de demitere a directorului general al combinatului a generat un protest spontan al angajaţilor în faţa societăţii. Zaremba s-a oferit chiar să dea bani pentru finanţarea materiei prime a combinatului vâlcean.”

http://www.promptmedia.ro/stiri/39163-ramnicu-valcea-puciul-de-la-oltchim-a-esuat-

Un alt articol din presa vremii, cea locala, absolut edificator despre rolul si perceptia sindicatului de la OLT:

“…acestia l-au intampinat pe trimisul polonezilor imbrancindu-l si aruncand cu apa pe el, la un moment dat.”

“Angajatii Oltchim l-au intampinat pe Constantin Roibu cu aplauze, scandandu-i numele cateva minute la rand”.

http://www.voceavalcii.ro/2011/08/30/colonelul-zaremba-a-cunoscut-revolta-chimistilor-de-la-oltchim/

Situatia se schimba (nu cea economica, evident)…si liderul sindical intra in dizgratie:

“La un moment dat, o parte dintre protestatari au intrat în incinta Pavilionului Administrativ, revoltaţi că directorul combinatului, Mihai Bălan, discută cu liderul sindical Mihai Diculoiu, căruia i-au cerut să plece întrucât nu îi mai reprezintă şi “le-a înşelat aşteptările”, sindicalistul fiind nevoit să iasă de la discuţii.”

http://www.zf.ro/eveniment/proteste-la-oltchim-ramnicu-valcea-pentru-a-doua-zi-consecutiv-10546502

Apare si alt lider sindical..dar degeaba:

„Tot ieri, liderul de sindicat Corneliu Cernev a spus că 1.020 de persoane îşi vor pierde locul de muncă.

Administratorul  judicar al Oltchim, Gheorghe Piperea, anunțase, vineri, concedierea a 1.000 – 1.300 de angajați ai combinatuluide la Râmnicu Vâlcea. Alți peste 300 de angajați vor intra în șomaj tehnic.

În acest moment mai sunt 3.300 de angajați la Oltchim, iar societatea intrată în insolvență nu mai produce de circa o jumătate de an”

http://www.digi24.ro/stire/A-sasea-zi-de-proteste-la-Oltchim-Peste-500-de-angajati-cer-sa-le-fie-platite-salariile-restante_92424

Este ceva de domeniul absurdului, 3300 de oameni sunt amagiti ca se mai poate salva ceva, in schema actuala. Ei l-au sustinut pe Roibu, care i-a bagat in rahat pana peste cap, prin fixatia lui pe un plan de afaceri care  s-a dovedit ca nu se poate realiza (de ce nu se poate este alta discutie, mai ampla)…”doctorul inginer” cum repeta  insistent reporterul de la ziarul ala local. Pacat ca doctorul inginer era ca napu` la managiuit. Sa fim intelesi, sunt si eu inginer, si nu am nimic cu breasla..ba dimpotriva, am tot respectul, mai ales ca inginerii buni sunt din ce in ce mai rari. Dar poti sa fii mama doctorilor, si cel mai tare inginer din tara, daca nu stii sa administrezi un business nu ai ce cauta  la butoanele unei mari companii. Si inca 20 de ani. Cum de a fost posibil sa fie atat de longeviv? Nu-mi pot explica economic..poate doar politic..dar si asa este dubios, omul a rezistat sub toate guvernarile posibile si imposibile. Ce i-a hipnotizat pe toti ministrii economiei de nu au dat cu el de pamant la nerealizara  targetului dein contractul de mandate? Poate musca de pe caciulile guvernelor care au reusit sa distruga  fluxul de productie al unei bune parti din productie?  Ma rog…mangerul trebuie sa se adapteze la ce este realizabil…nu la utopii sau promisiuni desarte.

Da, ca bun inginer poti fi inginer sef, director tehnic, sef la proiectari… dar un manager trebuie sa inteleaga mersul si dinamica unei afaceri, sa stie cat se poate intinde cu banii pe care-i are si cat poate sa imprumute fara a  depasi anumite praguri, arhicunoscute, ale indicatorilor de risc. Desigur, ideal este sa stie foarte bine si tehnologia firmei..dar, asta este pe locul 2, oricat ar parea de aiurea.

Cel mai bun exemplu este vantoarea de mangeri  recunoscuti, cu rezultate. Ei sunt vanati de headhunteri , si se “muta” la companii cu profile diferite fara mari probleme. Ei stiu aproape pe loc care sunt problemele generale citind bilantul, cpp-ul si facand o analiza comparativa cu firmele unde au avut success. Sau cu altele  de success, din domeniul respectiv. Apoi intra in detalii, apeland punctual  la specialisti..dar au targeturi clare pe fiecare problema. Altfel spus ei vad padurea…si apoi trateaza copacii, functie de boala fiecaruia. Unii trebuie taiati..fie sunt uscati, fie sunt paraziti.

Roibu a avut priza la sindicat cerand bani si bani in nestire, ba de la banci, ba de la guvern, suprainvestind, mentinand costuri fixe la nivel nesustenabil de vanzari.  La care s-au adugat “capacele” puse de stat. Este o boala arhicunoscuta si frecventa la mai toate falimetele, indiferent ca vorbim de mari sau mici companii. In articolul anterior am prezentat catva cifre, datoriile sunt mai mari ca totalul activelor, firma este supra-supra indatorata, cheltuielile de dezvoltare  sunt total dezechilibrate. Nu exista minuni, si nimeni nu-si va baga banul in asa ceva. Solutia este una simpla. Legala si de bun simt. Faliment, se achita datoriile prin cedarea intregului patrimoniu catre creditori…acestia vor forma noii patroni , cei vechi au pierdut deja totul, ba chiar si ceva pe deasupra.

Da, se vor da probail afara cea mai mare parte din oameni…in prima faza, dare ea poate fi scurtata daca procedura falimentului se acceleraza si apoi se gaseste un investitor care sa vina cu capital, dar de aceasta data intr-o companie fara datorii, cu piata de desfacere (ea exista si inainte, asta este tragedia…majoritatea firmelor se bat pe piata), si care are nevoie doar de un aport de capital, in completarea celui existent…negrevat de sarcini, repet. Pentru ca asta a fost cauza principala pentru care nu s-a gasit nimeni interest…datoriile uriase , care faceau ca orice calcul de amortizare a investitei (chiar primind gratis combinatul, datoriile trebuia platite) sa fie unul neatractiv.

Sindicatele ar fi trebuit sa sutina nu managerul care le platea salariile prin imprumuturi, orice “prost” poate sa faca asta, ci pe acela care are solutia economica , pe cifre..chiar daca unii salariati ar fi fost dati afara. Salariile reprezinta costuri fixe, care nu pot fi sustinute decat de o anumita productie vanduta si incasata, si nu de statul pe bara.

B.Actionarul minoritar.

Orice discutie depre OLT trebuie privita si prin prisma actionariatului. Pentru ca acesta decide cine conduce firma, ce indicatori si ce profit trebuie atins, an de an. Ei aproba  descarcarea de gestiune si bilantul, CPP-ul (contul de profit si pierderi) , BVC-ul (bugetul de venituri si cheltuieli), si analizeaza raportarile trimestriale..in spiritual planului general de business al firmei. Ei trabuie sa ia masuri atunci cand ceva nu merge cum trebuie, prin schimbarea conducerii  administrative..cu una aperformanta , evident. Altfel risca sa-si piarda toti banii investiti.

Acum structura acrionariatului este urmatoara:

Ministerul economiei = 54,8%

PCC = 18,3182%

POLYOLT Holding Nicosia CYP = 14, 025 %

Trebuie mentionat ca ultimii doi actionari se considera ca actioneaza concertat, pe o detinere cumulata de 32,34%. Acest lucru este extrem de important, pentru ca exista o impunere ca atunci cand un actionar (sau mai multi, dar care actioneaza concertat) depaseste  33%  trebuie sa fac o oferta publica de preluare (OPP) pentru restul de actiuni din piata.  S-a intamplat si la RRC (Rompetrol  rafinare) , la AZO (Azomures) etc.

Se pune imediat intrebarea: de ce PCC impreuna cu “nu se stie cine” ala din Cypru (intrat 1n 18.10 2012 in locul lui NACHBAR bla, bla…tot Nicosia Cypru ) nu au mai cumparat inca 0.7 % din actiunile din piata, pentru a putea sa preia compania, daca tot se batea cu caramida-n chiept (PCC) ca doreste acest lucru? De ce au crescut pretul in piata (pentru ca ei l-au crescut, pe rezultate proaste , care nu justificau cresterile de pret)?

Raspunsul nu poate fi decat unul: nu au dorit preluara companiei, ci vanzarea pachetului detinut de ei.

Au mizat pe faptul ca statul va gasi un cumparator pentru pachetul majoritar (ala de 54,8%), si in acel moment cumparatorul era obligat (in virtutea depasirii unei detineri noi de peste 33%) sa faca OPP. Exista 3 metode de a calcula pretul la care se face un OPP…nu se face la cat vrea muschii cumparatorului sau al vanzatorilor. Una din ele este media de tranzactionare a actiunii pe ultimul an.

Sa nu uitam ca pretul actiunilor OLT explodeaza in 2011, creste de 10 ori, din zona lui 0.25 in zona lui 2,3 ( pe specularea la maxim a unor declaratii care apoi nu s-au concretizat) iar in 2012 se misca intr-un canal descendent 1,5 -0,5..putem lua de buna o medie pe 2012 de cca 0.7-0,8 lei…dupa ce in 2011 a fost in zona lui 1,5.



Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro