Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#15623 Licitaţia pentru combinatul Oltchim, în impas

2014-01-16 12:24

Până în prezent, nicio companie nu a depus oferte angajante

http://www.indiscret.ro/articol-licitatia-pentru-combinatul-oltchim-in-impas

http://www.indiscret.ro/rks_images/articles/th_art_2749.jpg...



Cea de-a doua tentativă de vânzare a Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea ar putea eşua. Aceasta, deoarece nicio companie nu a depus oferte angajante, deşi au mai rămas mai puţin de două săptămâni până la expirarea termenului-limită (n.r. - 31 martie) al acestei prime faze a licitaţiei.
de Marielena Popa

Îşi exprimaseră interesul pentru combinatul din Râmnicu Vâlcea consorţiul Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum, din China, care vrea să crediteze combinatul Oltchim cu 20 de milioane de euro, firma TVK, filială a Mol Ungaria, consorţiul PCC – Fortissimo Capital, compania rusă Oil Gas Trade, precum şi Societatea Chimcomplex Borzeşti, a omului de afaceri Ştefan Vuza. Acesta a declarat că va participa la privatizarea combinatului din Râmnicu Vâlcea în consorţiu cu traderul american de chimicale Tricon Energy Holding.



Cernev: „Dacă facem rost de bani, termenul se poate prelungi doar cu 30-45 de zile”

Corneliu Cernev, preşedintele Sindicatului Victoria al Oltchimului, a declarat pentru Indiscret în Oltenia că majoritatea celor care vor să cumpere combinatul e nemulţumită de termenul prea scurt pentru depunerea ofertelor angajante. „Companiile care doresc să participe la licitaţie consideră că 31 ianuarie, termenul stabilit pentru depunerea ofertelor angajante, este prea scurt. Mol Ungaria a cerut o prelungire cu şase luni a acestui termen, ceea ce este, cred, imposibil”, a spus Cernev. Potrivit acestuia, „Oltchim nu poate schimba data pentru depunerea ofertelor angajante decât în condiţiile în care facem rost de capital de lucru. Partea chineză a oferit o creditare de 20 de milioane de euro şi în perioada imediat următoare ne va anunţa condiţiile în care ne dau banii. Dacă ei îşi reînnoiesc oferta şi condiţiile sunt avantajoase, există posibilitatea să se mărească tremenul, dar numai cu 30-45 de zile”.



20.000 de euro pentru caietul de sarcini şi 10 milioane euro garanţie

Pentru cumpărarea caietului de sarcini, a fost stabilită suma de 20.000 de euro. De asemenea, ofertanţii vor depune şi câte o garanţie de 10 milioane euro. Oltchim SPV ar trebui scoasă la vânzare pe 3 februarie, potrivit ministrului economiei, Andrei Gerea. Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, cea mai mare companie deţinută de stat din sectorul industrial, a fost scos la privatizare anul trecut.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiuni, însă nu a putut depune suma de 45 de milioane de euro.

În prezent, Oltchim se află în insolvenţă, iar cei 2.300 de salariaţi rămaşi după disponibilizări lucrează la circa 22% din capacitatea de producţie.

Raspunsuri


Musafir

#15626 Oltchimul "vandut" australienilor?

2014-01-16 14:42:16

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Virgil Popescu, a primit-o vizita Ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Australiei la Atena

http://www.ziartop.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=61188:secretarul-de-stat-in-ministerul-economiei-virgil-popescu-a-primit-o-vizita-ambasadorului-extraordinar-i-plenipoteniar-al-australiei-la-atena&catid=7:nationalinternational

13:58 l Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Virgil Popescu, a primit-o marţi, 14 ianuarie, pe E.S. Jenny Bloomfield, Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Australiei la Atena, acreditat şi în România.
Cei doi oficiali au discutat despre schimburile bilaterale dintre cele două ţări şi potenţialul de dezvoltare al acestora, pentru care există interes de ambele părţi.
Demnitarul român a prezentat oaspetelui său oportunităţile de investiţii în economia românească, făcând referire la ofertele de privatizare actuale sau viitoare, cum ar fi Oltchim SA şi CFR Marfă.
La rândul său, ambasadoarea Jenny Bloomfield a confirmat interesul mediului de afaceri australian pentru explorarea oportunităţilor din România, ţara noastră fiind un partener economic important pentru Australia. În context, ambasadoarea a făcut o scurtă prezentare a economiei australiene, punctând asupra creşterii economice constante din ultimii 20 ani şi evidenţiind expertiza la cel mai înalt nivel a companiilor australiene în industria extractivă, în agricultură şi în producţia industrială. Pentru explorarea oportunităţilor de afaceri existente şi identificarea altora noi, diplomatul australian a propus organizarea, în viitorul apropiat, a unui forum de afaceri la Bucureşti. Cei doi interlocutori ş-au exprimat, la finalul întâlnirii, convingerea că relaţiile economice româno – australiene îşi vor menţine şi continuare trendul ascendent. În perioada 15 – 16 noiembrie 2014, Australia va prezida cea de-a 9-a reuniune a Grupului G20 ce va avea loc la Brisbane.

salariat

#15628 Licitaţia pentru combinatul Oltchim, în impas

2014-01-16 15:42:43

#15623: - Licitaţia pentru combinatul Oltchim, în impas

Isi bat joc de noi!
Iata ce spunea articolul publicat in RTV pe 30.05.2014 ( http://www.romaniatv.net/vosganian-oferta-de-privatizare-a-oltchim-va-fi-publicata-luni-asteptam-investitori-cu-experienta_82053.html#ixzz2fpPoOICF ):
- Ministerul Economiei a anunțat la începutul lunii mai că a primit zece scrisori de intenţie pentru combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan, unele dintre acestea vizitând chiar combinatul.
- oferta va fi publicată pe site-ul ministerului (luni 03.06.2013).

Acum, aproape de ceasul adevarului, aflam ca nici vorba de companii din India, Qatar, Marea Britanie, Germania sau Azerbaijan si ca este vorba despre consorţiul Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum - din China, firma TVK - filială a Mol Ungaria, consorţiul PCC – Fortissimo Capital (Polonia - Israel), compania Oil Gas Trade - Rusia şi consortiul format de Societatea Chimcomplex Borzeşti, a omului de afaceri Ştefan Vuza cu Tricon Energy Holding (Romania - USA).

Ce ne mai rezerva viitorul? Se face sau nu se face privatizarea? Ne arunca sau nu ne arunca la "fier vechi"?