Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #15623 Licitaţia pentru combinatul Oltchim, în impas

2014-01-16 12:24

Până în prezent, nicio companie nu a depus oferte angajante

http://www.indiscret.ro/articol-licitatia-pentru-combinatul-oltchim-in-impas

http://www.indiscret.ro/rks_images/articles/th_art_2749.jpg...Cea de-a doua tentativă de vânzare a Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea ar putea eşua. Aceasta, deoarece nicio companie nu a depus oferte angajante, deşi au mai rămas mai puţin de două săptămâni până la expirarea termenului-limită (n.r. - 31 martie) al acestei prime faze a licitaţiei.
de Marielena Popa

Îşi exprimaseră interesul pentru combinatul din Râmnicu Vâlcea consorţiul Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum, din China, care vrea să crediteze combinatul Oltchim cu 20 de milioane de euro, firma TVK, filială a Mol Ungaria, consorţiul PCC – Fortissimo Capital, compania rusă Oil Gas Trade, precum şi Societatea Chimcomplex Borzeşti, a omului de afaceri Ştefan Vuza. Acesta a declarat că va participa la privatizarea combinatului din Râmnicu Vâlcea în consorţiu cu traderul american de chimicale Tricon Energy Holding.Cernev: „Dacă facem rost de bani, termenul se poate prelungi doar cu 30-45 de zile”

Corneliu Cernev, preşedintele Sindicatului Victoria al Oltchimului, a declarat pentru Indiscret în Oltenia că majoritatea celor care vor să cumpere combinatul e nemulţumită de termenul prea scurt pentru depunerea ofertelor angajante. „Companiile care doresc să participe la licitaţie consideră că 31 ianuarie, termenul stabilit pentru depunerea ofertelor angajante, este prea scurt. Mol Ungaria a cerut o prelungire cu şase luni a acestui termen, ceea ce este, cred, imposibil”, a spus Cernev. Potrivit acestuia, „Oltchim nu poate schimba data pentru depunerea ofertelor angajante decât în condiţiile în care facem rost de capital de lucru. Partea chineză a oferit o creditare de 20 de milioane de euro şi în perioada imediat următoare ne va anunţa condiţiile în care ne dau banii. Dacă ei îşi reînnoiesc oferta şi condiţiile sunt avantajoase, există posibilitatea să se mărească tremenul, dar numai cu 30-45 de zile”.20.000 de euro pentru caietul de sarcini şi 10 milioane euro garanţie

Pentru cumpărarea caietului de sarcini, a fost stabilită suma de 20.000 de euro. De asemenea, ofertanţii vor depune şi câte o garanţie de 10 milioane euro. Oltchim SPV ar trebui scoasă la vânzare pe 3 februarie, potrivit ministrului economiei, Andrei Gerea. Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, cea mai mare companie deţinută de stat din sectorul industrial, a fost scos la privatizare anul trecut.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiuni, însă nu a putut depune suma de 45 de milioane de euro.

În prezent, Oltchim se află în insolvenţă, iar cei 2.300 de salariaţi rămaşi după disponibilizări lucrează la circa 22% din capacitatea de producţie.