Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#11433 Ministrul Andrei Dominic Gerea s-a întâlnit cu conducerea companiei Oltchim

2013-11-11 12:39

http://www.amosnews.ro/ministrul-andrei-dominic-gerea-s-intalnit-cu-conducerea-companiei-oltchim-2013-11-11

http://www.amosnews.ro/sites/default/files/imagecache/400xY/pictures/Teaser/Sigl...


Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, s-a întâlnit luni, la Combinatul Oltchim din Râmnicu Valcea, cu managementul companiei, administratorii judiciari, administratorul special, reprezentaţii sindicatelor şi administraţiei publice locale.

La intalnire, prima din seria de acest gen, au participat si Ion Cilea, presedintele Consiliului Judetean Valcea, Cristian Soare, prefectul jud. Arges si Constantin Polexe, vicepresedinte al Consiliului Judetean Arges.

Ministrul Gerea a facut o trecere in revista a demersurilor intreprinse pana acum in ceea ce priveste imbunatatirea situatiei Oltchim si atragerea de investitori puternici in privatizarea societatii, amintind ultimele discutii avute cu factori de decizie din Austria, Germania, China, Israel si Azerbaidjan.

Totodata, ministrul economiei a anuntat etapele care vor urma pe linia de privatizare si procedura de insolventa. Astfel, pana la sfarsitul lunii ianuarie, anul viitor, urmeaza sa se finalizeze planul de reoganizare a combinatului.

In context, directorul general al companiei a anuntat ca, in ultimele 3 luni, Oltchim a avut o cifra de afaceri constanta, ajungand la un grad de utilizare a capacitatii de productie de 24% si, la acest nivel de productie, combinatul a reusit contractarea productiei pentru intreg anul 2014. Pentru o companie aflata in insolventa, acest lucru este un pas important in demersul redresarii, directorul general facand apel la colaborarea constructiva a tuturor actorilor implicati. Eforturile Ministerului Ecoomiei si ale conducerii combinatului sunt concentrate acum pe asigurarea capitalului de lucru care sa creasca gradul de utilizare a capacitatilor de productie la 37%, nivel ce asigura profitabilitatea companiei.

In opinia administratorilor judiciari, prezenti la intalnire, strategia vizeaza obtinerea unui pret bun intr-un timp rezonabil, pe baza raportului de evaluare, care a fost deja finalizat si urmeaza sa fie supus aprobarii creditorilor.

Totodata, acestia au apreciat echipa manageriala, care a reusit, intr-un termen scurt, stabilizarea capacitatii de productie, reducerea pierderilor pe luna septembrie comparativ cu luna august 2013, confirmand astfel premisele ca, intr-un termen apropiat, sa se repuna in functiune inca o sectie de productie, care va creste cifra de afaceri a combinatului.
De asemenea, in opinia administratorilor judiciari, crearea SPV si selectia investitorilor se vor face in paralel pana la jumatatea lunii februarie 2014.

Reprezentantii salariatilor au expus problemele cu care se confrunta, amintind, in acest cadru, concedierile efectuate in primavara acestui an, necesitatea reducerii posturilor de conducere, pentru realizarea de economii, acordarea atentiei cuvenite posibililor investitori care sunt interesati de privatizarea Oltchim, recuperarea restantelor la plata salariilor, exprimandu-si increderea ca aspectele prezentate isi vor gasi rezolvarea intr-un timp cat mai scurt.

De asemenea, reprezentantii sindicatelor au apreciat pasii facuti pana acum, considerand ca un aport de capital este absolut necesar pentru continuarea activitatii combinatului si sustinand functionarea integrata Oltchim-Arpechim.

Presedintele CJ Valcea, Ion Cilea, a apreciat, la randul sau, implicarea managementului Oltchim in functionarea combinatului, precizand ca sunt inca probleme care necesita rezolvare rapida, cum ar fi reducerea restantelor salariale, urgentarea demersurilor in ceea ce priveste privatizarea societatii si asigurarea unui capital de lucru.

Raspunsuri

S. MAX

#11435 Re: Ministrul Andrei Dominic Gerea s-a întâlnit cu conducerea companiei Oltchim

2013-11-11 13:05:03

#11433: - Ministrul Andrei Dominic Gerea s-a întâlnit cu conducerea companiei Oltchim

NOI STRIGAM SA SE REDUCA NUMARUL DIRECTORILOR, EI SE JOACA CU NERVII NOSTRI. NOI STRIGAM SA MAI LASE MASINILE LA GARAJ, EI FAC....PROTOCOL...CU MASINUTA COMBINATULUI. SA FACEM ECONOMIE PE SPINAREA PROSTILOR.


Domnule Ministru,
Domnule Director General,

Daca s-ar fi redus numarul directorilor / sefi divizie - de la 21 la 8 - si s-ar fi realizat si economii din salariile acestora si din cheltuielile suplimentare cu autoturismele de serviciu, cu secretariatele, etc.

Haideti sa facem un simplu calcul: un director / sef divizie ne costa pe putin 25.000 de lei / brut pe luna (salariu + taxe, impozite, etc. - aferente salariului de baza + autoturism + secretariat).

Rezulta ca un director / sef divizie ne costa pe putin 300.000 de lei / an (25.000 de lei / brut pe luna X 12 luni).

Concluzie: daca s-ar fi redus numarul directorilor / sefi divizie - de la 21 la 8 - s-ar fi realizat o economie de cel putin 3.900.000 lei / an (300.000 de lei / an X 13 directori / sefi de divizie - potential redusi) adica, aproximativ 900.000 de euro.

Ce se putea face cu 900.000 de euro?
Se putea plati un avans (prima chenzina) celor 2.300 de salariati aflati in prezent pe statele de plata la oLTCHIM.
Se puteau plati salarile restante (mai putin salarile compensatorii) - avans (prima chenzina) luna ianuarie 2013, transport luna decembrie 2012, CO / 2013 - celor cca. 960 de salariati disponibilizati de la oLTCHIM.

Dar nu! Ei tin de scaune - scaune in care au ajuns (cu mici exceptii) nu pe criterii de competenta ci pe criterii de apartenenta politica. Tin cu dintii de privilegii (unii care nici nu visau sa aiba la scara o masina de lux acum se plimba cu doua / familie, dotate si cu scaune pentru copil).

Daca numarul salariatilor din Oltchim a fost redus cu o treime iar productia combinatului este de maxim 10% din capacitate (nu mai sustineti acest 24% - pentru ca este fals), numarul directorilor executivi a crescut cu 50% (de la 6 la 9). Pentru ce si pentru cine?

Sper ca, cat mai rapid - inainte de infintarea Oltchimului SPV, sa se indrepte aceste anomalii si sa se puna lucrurile pe fagasul lor normal!