Statutul cainilor ciobanesti

Quoted post

Cristian

#8

2013-02-27 16:30

Va invartiti in jurul cozii, tipic pentru Romania.Nu jujeul este problema si nici numarul de caini care insotesc turmele, pentru ca nimeni nu-i curios sa-i numere sau sa vada daca jujeul este regulamentar atunci cand acestia insotesc turmele si-si vad de treaba lor.Problema este ca acesti caini nu sunt hraniti corespunzator sau nu sunt hraniti chiar deloc si atunci isi urmeaza instinctele de vanator si produc pagube mari vanatului.Studiile acelea din Franta nu reprezinta nimic pentru Romania,nici n-are rost sa detaliez, acolo-i alta tara.Din experienta mea directa va pot spune ca pe fondul de vanatoare pe care il gestionez efectiv nu mai sunt iepuri, acestia servind drept hrana celebrilor caini "ciobanesti" care "insotesc" cele 3 turme de oi din raza fondului de vanatoare.De asemenea in iarna lui 2011/2012 2 caini de vanatoare care alergau un mistret au fost interceptati din alergare de 7 caini "ciobanesti" care i-au omorat efectiv in bataie cu aceasta ocazie(deci cei doi caini au murit, nu e o figuta de stil).Ce sa va mai spun cand punem iarna porumb la mistreti, acesti caini "ciobanesti" fac carari prin zapada venind in fiecare zi sa-l manance, dupa cum vara/toamna mananca porumbul de pe tuleni direct, pricinuind pagube mari satenilor.N-are rost sa va mai explic ce senzatie ai cand trag de curul tau 3 caini "ciobanesti" si ciobanul rade in loc sa te ajute.Astea vi le spune unul care iubeste cainii si toate animalele domestice(chiar am 5 caini, 2 de vanatoare si 3 "ciobanesti").Pierdeti vremea cu acest subiect fals, educati-va ciobanii, hraniti-va cainii, si toate aceste conflicte intre ciobani si vanatori vor disparea.

Raspunsuri


Musafir

#9 Re:

2013-02-27 19:14:56

#8: Cristian -

Ai perfectă dreptate. Dar:

Nu te supăra, ai citit cu atenție statutul? Citește-l, te rog, și vei vedea că are răspuns pentru toate problemele ridicate de tine.

Încă ceva: în momentul în care proprietarul va cheltui 200 lei pe cap de câine numai vaccinurile, când va trebui să-i hrănească bine, când va trebui să lege câinii răi de om, garantez eu că nu va mai ține nimeni 10 câini degeaba.

Citiți statutul, aduceți îmbunătățiri dacă e cazul. Dacă nu se adoptă o lege clară, cu obligații și responsabilități, o vom ține tot așa. Tipic pentru România.

Razvan

#28 Re:

2015-11-29 21:49:12

#8: Cristian -  

 Domnule Cristian, gestionar de fond de vanatoare, pot si eu sa va aduc la cunostinta cateva intamplari de pe un alt fond de vanatoare: 1. cainele statea la umbra unei tufe, era in jur de ora 14,30, cand din padure coboara o masina de teren in care erau 2 vanatori, opresc la o distanta de aproximativ 40m si impusca cainele ( motivul: ca asa vrea el si "ca poate"). 2. toata vara la interval de 3-4 zile in jurul orei 23,30- 24,00 una sau doua masini de teren ale vanatorilor trec prin pasune la braconaj. Pe ei cine ii vede? ( procurorul-vanator; judecatorul-vanator; avocatul-vanator; politistul-vanator etc.) am ramas noi fermierii cei mai prosti! Eu nu zic ca sunt si printre ciobani tot felul de specimene , dar sa nu generalizam... ca un caine bun de oi se face in timp . Si eu sunt de acord cu sanctiunile unde nu se respecta cateva reguli elementare, dar sa plateasca STAPANUL nu animalul ca el nu are nici o vina. Iar chestia asta cu pasunatul intre 06 decembrie si 24 aprilie INTERZIS este o aberatie! cum sa-mi interzici tu mie sa ies pe proprietatea mea? daca vin eu la tine acasa si iti spun ca nu mai ai voie sa iesi in curte 2 luni de zile ca asa m-am gandit eu, sa stai in casa! ce mi-ai spune????