Statutul cainilor ciobanesti

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Statutul cainilor ciobanesti


Musafir

#2

2013-02-21 19:44

Sustin indreptatea unei aberatii fara sens!

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2013-02-21 20:48



Musafir

#4

2013-02-22 09:41

Nu sunt de acord cu mentiunea ca ciobanestii sunt caini utilitari si nu de swou...Sunt caini care pot face si serviciu f.bun la stana si care sunt prezentati cu succes si in expozitii de frumusete.Insa, subscriu in totalitate la interzicerea impuscarii cainilor CIOBANESTI,cat si a nelimitarii nr. cainilor care insotesc turma.

Musafir

#5

2013-02-22 18:00

DECRET Nr. 71 din 25 mai 1951

pentru prevenirea si combaterea turbarii la ciini

ACT EMIS DE: MAREA ADUNARE NATIONALA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL NR. 60 din 31 mai 1951
CAP. 1
Dispozitiuni generale
Art. 1
Organele si Institutiile de Stat, Intreprinderile si Organizatiile economice ale Statului, Organizatiile cooperatiste si cele cu caracter obstesc, precum si toate persoanele fizice sau juridice care detin sub orice forma ciini, sunt obligate sa-i declare la Sfaturile Populare comunale si de orase.
Art. 2
Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare comunale si de orase, sunt obligate sa intocmeasca anual, tabele de ciini existenti in comune si orase pe gospodarii, in conformitate cu tabelul model din Regulamentul Legii Sanitare Veterinare.
Art. 3
Declaratiunea ciinilor se face la 6 saptamani dupa nasterea lor.
Pierderea, instrainarea sau moartea ciinilor, va fi declarata in termen de 8 zile de la producerea ei, pentru a se rectifica partida proprietarului respectiv.
Art. 4
Ministerul Agriculturii va lua masurile necesare pentru prevenirea si combaterea turbarii la ciini, dispunand vaccinari antirabice la ciini anuale, pe regiuni sau in toata tara.
Detinatorii de ciini sunt obligati sa prezinte cainii la vaccinat in termenele si la locurile ce se vor stabili de Ministerul Agriculturii.

CAP. 2
Clasificarea ciinilor

Art. 5
Din punct de vedere al aplicarii prezentului Decret, cainii se clasifica de organele locale in felul urmator:
a) Ciini de paza;
b) Ciini ciobanesti;
c) Ciini de vanatoare;
d) Ciini intrebuintati de unitatile fortelor armate, de militie si de securitate;
e) Cainii Institutelor de stiinta, intrebuintati pentru cercetari de laboratoare, precum si acei ai crescatoriilor de ciini, atata timp cat stau in crescatorie;
f) Cainii dresati special pentru intrebuintarea lor la circuri, cinematografe si teatre;
g) Cainii intrebuintati la paza cantoanelor de drumuri si poduri.
Art. 6
Prin caine de paza se intelege acel caine care este tinut in casa sau curte.
Art. 7
Prin caine ciobanesc se intelege acel caine care este intrebuintat la paza turmelor de oi.
Art. 8
Prin caine de vanatoare se intelege acel caine, care este intrebuintat in scop de vanatoare, de catre vanatorii recunoscuti ca membri ai Asociatiei Generale a Vanatorilor si posesori ai unui permis legal de vanatoare, valabil pe anul respectiv, precum si a unei autorizatii eliberate de organele silvice regionale.
Art. 9
Prin cainii intrebuintati de fortele armate, de militie si de securitate, se inteleg cainii tinuti in evidentele acestor institutii si supusi supravegherii lor.

CAP. 3
Stabilirea numarului necesar de ciini

Art. 10
Cainii inregistrati se impart in doua categorii: necesari si supranumerari.
Art. 11
Orice gospodarie, rurala sau urbana, are dreptul la un caine de paza.
Pentru paza cantoanelor de drumuri si poduri, se admite un singur caine de paza.
Gospodariile Agricole de Stat sau colective, precum si Intreprinderile si Institutiile de Stat, sunt in drept a poseda maximum 4 ciini de paza pe gospodarie sau sectie, fara dreptul la ciini supranumerari.
In comunele in care se face carausie cu produse agricole, fructe sau obiecte casnice din lut si lemn, Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare pot de la caz la caz, admite un al doilea caine de paza care sa serveasca carausiei, cu obligatia pentru posesor de a-l vaccina antirabic din 6 in 6 luni si de a avea asupra sa in timpul carausiei adeverinta de executarea vaccinarii.
Art. 12
Orice posesor pana la 100 oi, are dreptul a poseda un caine ciobanesc, iar pentru fiecare 100 oi in plus, are dreptul la alt caine, pana la maximum 5.
Art. 13
Vanatorii cu permis legal de vanatoare, au dreptul sa posede unul sau mai multi ciini de vanatoare in baza autorizatiei eliberate de organele silvice in colaborare cu organele veterinare regionale, cu obligatia de a-i vaccina antirabic din 6 in 6 luni si de a avea asupra lor adeverinta de executarea vaccinarii.
Art. 14
Numarul ciinilor de la art. 5, pct. d, e si f, este nelimitat.
Art. 15
Prin caine supranumerar, se intelege acel caine care depaseste numarul stabilit in prezentul capitol pentru fiecare categorie.
Numarul ciinilor de paza supranumerari se limiteaza la maximum 3.

CAP. 4
Asezarea si perceperea taxelor pe ciini

Art. 16
Proprietarii ciinilor necesari si a celor sub varsta de 6 saptamani sunt scutiti de plata oricarei taxe pe ciini.
Art. 17
Proprietarii ciinilor supranumerari, vor plati anual urmatoarele taxe:
a) Pentru primul caine supranumerar, mai mare de 4 saptamani .... 1000 lei
b) Pentru al doilea caine supranumerar, de orice varsta ......... 3000 lei
c) Pentru al treilea caine supranumerar, de orice varsta ........ 6000 lei
Art. 18
Proprietarii care detin mai multi ciini decat cei necesari si nu pot plati taxele fixate prin prezentul Decret, sunt obligati a anunta Serviciul de Ecarisaj sau Serviciul Veterinar respectiv, pentru a le preda ciini.
Art. 19
Asezarea si perceperea taxelor pe ciini, se face conform prevederilor procedurii fiscale de Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare comunale si de orase.
Art. 20
Sumele rezultate din aplicarea prezentului Decret se fac venit in bugetul Sfaturilor Populare comunale si de orase.

CAP. 5
Masuri privitoare la circulatia ciinilor

Art. 21
Circulatia ciinilor pe intreg teritoriul tarii se poate face numai in urmatoarele conditiuni:
a) Ciini vor putea fi scosi pe caile publice numai legati si avand botnita;
b) Este interzis a intra cu ciini in localurile publice de consumatie, in cinematografe, teatre, autobuze, tramvaie si vagoane de pasageri, chiar daca sunt legati si prevazuti cu botnite, cu exceptia ciinilor de vanatoare;
c) In curte, ciini de paza vor fi legati ziua, noaptea vor putea fi dezlegati numai daca imprejurarea este de asa fel ca sa impiedice iesirea lor pe strazi.
Restrictiunile de mai sus nu se aplica:
- Ciinilor de vanatoare care vor purta la git un semn distinctiv metalic.
- Ciinilor ciobanesti, daca se gasesc pe langa turma si au jujeu.
Art. 22
Ciini, cu exceptia celor de vanatoare, care vor fi gasiti circuland contrar prevederilor de la art. 21, se vor prinde si vor fi ucisi dupa un termen de 60 ore.
Ciini prinsi vor putea fi eliberati la cererea proprietarilor dupa plata unei taxe de 1000 lei si achitarea integrala a taxelor aferente pe anul in curs la cei supranumerari, cu obligatia vaccinarii antirabice de necesitate in contul proprietarului.

CAP. 6
Organizarea Serviciilor de Ecarisaj

Art. 23
Orasele si comunele sunt obligate a organiza, in termen de o luna de la aparitia prezentului Decret, Servicii de Ecarisaj potrivit Legii Sanitare Veterinare si Regulamentului ei de aplicare.
Organizarea Serviciilor de Ecarisaj se va face dupa indicatiile Serviciilor Veterinare Regionale, in raport cu nevoile si posibilitatile de utilare.
Pentru comunele rurale, se pot organiza Servicii de Ecarisaj pe grupuri de comune sau de raion.
Art. 24
Serviciile de Ecarisaj sunt obligate a prinde, ucide si jupui ciini si a preda pieile, contra cost, organelor de colectare ale Ministerului Industriei Usoare.

CAP. 7
Sanctiuni

Art. 25
Se pedepseste cu amenda de la 100-4000 lei, proprietari sau detinatorii sub orice forma de ciini, care ii lasa sa circule liberi contrar dispozitiunilor art. 21 din prezentul Decret.
Art. 26
Se pedepsesc cu pedeapsa prevazuta de art. 375 din Codul Penal, proprietarii sau detinatorii care nu declara pentru inregistrare ciini pe care ii au in posesie, sau daca cauta sa ascunda cu stiinta un caine bolnav sau banuit de turbare, care a muscat persoane sau animale.

CAP. 8
Procedura

Art. 27
Actele de cercetare privitoare la infractiunile prevazute de prezentul Decret, pot fi incheiate in afara de organele prevazute de Codul de Procedura Penala si de medicii umani si veterinari din Sectiunile Sanitare si agricole ale Sfaturilor Populare si din Centrala Ministerelor Sanatatii si Agriculturii, precum si de orice alte organe desemnate special de Sfaturile Populare.
Art. 28
Dispozitii finale
Ministerul Agriculturii si Departamentul Gospodariei Comunale si Industriei Locale vor da instructiuni de aplicarea prezentului Decret.



Musafir

#6

2013-02-22 23:30

A fi câini de expo e o problemă secundară. Un câine de oi e un câine utilitar, că aia contează la paza turmei, utilitatea câinelui, nu părul sau talia sau mușcătura. Atâta vreme cât câinele nu e degeaba la oi, poate să fie din rasa lu pește prăjit iar stăpânul lui poate să-l ducă și pe scena din Milano.
Degeaba are BOB, CAC și Exc. 1 dacă la oi nu e de nicio treabă și nu face altceva decât să vâneze degeaba, să omoare câinii vecinului de pășune sau să muște oameni.
Dacă cineva a înțeles că un câine de rasă nu are voie la oi, e chiar un dobitoc. Scrie clar în statut că se interzic rasele considerate periculoase prin lege, precum și rasele de vânătoare.
Așa cum un câine ciobănesc comun nu are ce căuta într-o expoziție pe motiv că rupe nădragii de pe urs, nici un câine de rasă n-are ce căuta la oi pe motiv că e campion național.

Musafir

#7 Nu stiu sau se fac ca nu stiu?

2013-02-23 21:46

Atentie, OLTCHIM - ARPECHIM in INSOLVENTA! Urmeaza FALIMENTUL?

SALVATI OLTCHIM - ARPECHIM!

SEMNATI APELUL PENTRU SALVAREA OLTCHIM:
http://www.petitieonline.com/salvati_oltchim_si_arpechim
Cristian

#8

2013-02-27 16:30

Va invartiti in jurul cozii, tipic pentru Romania.Nu jujeul este problema si nici numarul de caini care insotesc turmele, pentru ca nimeni nu-i curios sa-i numere sau sa vada daca jujeul este regulamentar atunci cand acestia insotesc turmele si-si vad de treaba lor.Problema este ca acesti caini nu sunt hraniti corespunzator sau nu sunt hraniti chiar deloc si atunci isi urmeaza instinctele de vanator si produc pagube mari vanatului.Studiile acelea din Franta nu reprezinta nimic pentru Romania,nici n-are rost sa detaliez, acolo-i alta tara.Din experienta mea directa va pot spune ca pe fondul de vanatoare pe care il gestionez efectiv nu mai sunt iepuri, acestia servind drept hrana celebrilor caini "ciobanesti" care "insotesc" cele 3 turme de oi din raza fondului de vanatoare.De asemenea in iarna lui 2011/2012 2 caini de vanatoare care alergau un mistret au fost interceptati din alergare de 7 caini "ciobanesti" care i-au omorat efectiv in bataie cu aceasta ocazie(deci cei doi caini au murit, nu e o figuta de stil).Ce sa va mai spun cand punem iarna porumb la mistreti, acesti caini "ciobanesti" fac carari prin zapada venind in fiecare zi sa-l manance, dupa cum vara/toamna mananca porumbul de pe tuleni direct, pricinuind pagube mari satenilor.N-are rost sa va mai explic ce senzatie ai cand trag de curul tau 3 caini "ciobanesti" si ciobanul rade in loc sa te ajute.Astea vi le spune unul care iubeste cainii si toate animalele domestice(chiar am 5 caini, 2 de vanatoare si 3 "ciobanesti").Pierdeti vremea cu acest subiect fals, educati-va ciobanii, hraniti-va cainii, si toate aceste conflicte intre ciobani si vanatori vor disparea.

Musafir

#9 Re:

2013-02-27 19:14

#8: Cristian -

Ai perfectă dreptate. Dar:

Nu te supăra, ai citit cu atenție statutul? Citește-l, te rog, și vei vedea că are răspuns pentru toate problemele ridicate de tine.

Încă ceva: în momentul în care proprietarul va cheltui 200 lei pe cap de câine numai vaccinurile, când va trebui să-i hrănească bine, când va trebui să lege câinii răi de om, garantez eu că nu va mai ține nimeni 10 câini degeaba.

Citiți statutul, aduceți îmbunătățiri dacă e cazul. Dacă nu se adoptă o lege clară, cu obligații și responsabilități, o vom ține tot așa. Tipic pentru România.


Musafir

#10

2013-02-27 19:31


Intrați pe acest link, să vedeți cât cheltuie statul francez pentru oile ucise de lupi, pentru oile rănite de lupi, pentru oile pierdute sau care au avortat din cauză că s-au speriat de lupi, pentru câini uciși sau răniți, și vă veți da seama de ce statul își dă tot interesul să fie câinii ciobănești cât mai eficienți. http://circulaire.legifrance.gouv.fr/pdf/2011/07/cir_33555.pdf

Musafir

#11 1 548 052,05 €, despăgubiri

2013-02-27 20:15



Oferite de Statul francez pentru pagubele puse în cârca lupilor în 2011:

Montant des indemnisations des dégâts au titre du loup en 2011 :
En 2011, le montant des indemnisations s’élève au total à 1 548 052,05 € et se répartit comme suit :
Alpes de Haute-Provence : 258 335,93 €
Hautes-Alpes : 188 894,08 €
Alpes-Maritimes : 495 227,64 €
Doubs : 7 219,02 €
Drôme : 92 143,09 €
Isère : 63 624,18 €
Jura : 2 002,40 €
Pyrénées-Orientales : 1738,00 €
Haute-Saône : 636,00 €
Savoie : 177 937,55 €
Haute-Savoie : 29 995,44 €
Var : 204 253,12 €
Vaucluse : 2 184,00 €
Vosges : 23 861,60 €


Musafir

#12

2013-02-28 11:49

Am citit si pledoaria si statutul, domnul meu, dar cand vrei sa faci o modificare legislativa trebuie sa fii si realist.Sunt total de acord cu pastrarea si promovarea traditiilor noastre, chiar parerea mea personala este ca ciobania a fost forma de rezistenta a romanismului pana la constituirea statului roman, dar trebuie sa fii naiv sa crezi vreodata ca un cioban care are langa turma 5-10caini, cu o greutate medie de 35-50kg isi va face o datorie de onoare in a-i hrani corespunzator.Probabil dumneata esti o exceptie de la ceea ce stiu eu ca inseamna ciobania, dar asta e, sper ca cei ca dumneata vor fi in curand regula.Pana atunci ciobania inseamna in mare parte oameni de o calitate indoielnica(unii chiar certati cu legea), care nici macar oilor nu le acorda atentia care trebuie darmite cainilor sau oamenilor cu care vin in contact, ce rost are sa vorbim de pancarte in limba engleza s.a.m.d. cand multi nici nu stiu sa scrie.Si nu-i frumos ca aparandu-ti interesul dumitale sa ataci alte categorii sociale, pentru ca asa cum fiecare padure are uscaturile ei si printre vanatori sunt si cei pe care-i numesc eu "impuscatori", dar pentru mine si pentru ceilalti care stiu sa respecte regulile si avem un dram de educatie si bun simt, generalizarea este dureroasa.Repet, cu un pic de educatie si cu hranirea corespunzatoare a cainilor toate aceste probleme ar disparea.

Musafir

#13 Re:

2013-02-28 13:09

#12: -

Din moment ce nu ai o lege care să-l facă pe cioban, nu pe proprietar, responsabil pentru ce fac câinii, care să-l oblige pe proprietar să vaccineze câinii și să le dea mâncare suficientă, contravențiile fiind sancționate cu amenzi consistente, nu se va schimba nimic.

Am scris clar în statut că dulăii răi nu au voie cu turma în zone populate decât legați sau cu botniță, că atunci când se constată în mod repetat uciderea de animale de către ciobănești, se va limita numărul lor. Acum mi-a mai venit o idee:

În zonele în care nu există lup sau urs sau șacal, să se impună o limită de 3 câini însoțitori ai turmei, care să poată evita pagubele făcute de câinii vagabonzi.

Nu cred că am atacat cumva categoria ”vânători”. Unui prieten de-al meu i-au împușcat cel mai bun câine chiar pe pășune, ca răzbunare personală. Abuzuri se fac și de o parte și de alta, iar legea actuală îi protejează oarecum pe vânători, pentru că, oricând, oierul e în afara ei. Când te știi cu musca pe căciulă, nu îți mai poți apăra drepturile. Legea e, deci, discriminatorie.

Și, dacă oricum nu se respectă de nimeni, înseamnă că nu e bună. Haideți să punem toți umărul, și ciobani și vânători, să facem ca lucrurile să intre pe un făgaș absolut normal, realist, de țară civilizată care, din păcate, România nu este. Și nu o putem face dacă nu punem toți umărul.

Eu aștept din partea dumneavoastră idei care să completeze pozitiv statutul.

 

Cristian

#14

2013-03-01 20:15

Dilema mea se naste din faptul ca mi-am petrecut mare parte din tinerete umbland pe la expozitii prin tara ca sa vad ciobanestii romanesti si chiar am vrut sa ma implic in povestea asta a lor, dar de la o vreme n-am mai inteles care-s rasele, care-s standardele, care-s asociatiile si m-am lasat pagubas, dar dragostea fata de ei a ramas.Totusi, din 2000 ma ocup si cu vanatoarea cum ii spune lumea, dar eu am studiat-o la facultate sub numele de "Cultura vanatului" ceea ce inseamna altceva, printre altele zero toleranta fata de orice fel de daunator al vanatului(cu par, cu pene, cu doua picioare sau cu patru picioare).Revenind la statut:
Articolele 1-6,9-16,18-21,25 sunt in regula.
Articolele 7 si 8.Nu stiu daca era cazul.Inca n-am vazut pitbulli, rotweiler sau copoi pe la stane, dara daca se intampla asa ceva, apoi ciobanii aia chiar au probleme grave la cap.
Art.17Ar trebui sa sune cam asa:"Ciobanul are obligatia de a lua toate masurile pentru a impiedica haituirea animalelor salbatice nerapitoare de catre caini sai"
Art.22.In cazul in care cainii ciobanesti ucid un animal salbatic nerapitor, ciobanul este obligat sa achite despagubiri gestionarului fondului de vanatoare conform anexei la legea 407/2006.
Art.23 Daca se aplica art.22 nu cred ca vor mai ajunge cainii ciobanesti sa ucida in mod obisnuit animale salbatice nerapitoare.
Art.24 Pai daca am stabilit ca fiecare tine atatia caini cati are nevoie, ce rost are sa mai comunice numarul lor, comunica doar semnul de identificare.
Art.25 Aici e mult de discutat.Articolul asta seamana cu articolul din 407/2006 care zice "se interzice vanatoarea cu ogarii sau cu metisi ai acestora", cand primul articol al legii defineste clar vanatoarea si iti explica clar ca aceasta se face cu arma, vine Adrian Nastase( mare premier la vremea aceea si vanator sef la AJVPS)si baga si el in lege articolul cu ogarii, aiurea, asa, cand era clar si fara articol ca nu-i voie sa vanezi cu ogarii, desi fie vorba intre noi, la cati ogari sunt, mai bine legifera fenomenul ca era mai civilizat, dar deh, noi suntem inca socialisti si uram apucaturile burgheze.Sa revenim la articolul nostru, cred ca e in plus, nu exista nicio lege la ora actuala care sa permita impuscarea cainilor ciobanesti.Legea permite doar impuscarea cainilor hoinari, adica a celor neinsotiti, fara semne de identificare, aflati la distanta de zone locuite.Daca acel caine, indiferent de natura lui, ca-i ciobanesc, ca-i tiganesc, ca-i din capatul satului se mai ocupa si cu cautarea, haituirea si omorarea vanatului, atunci este clar un caine hoinar si suporta rigorile legii, pentru ca daca alearga animalele e greu sa mai stai sa analizezi daca are sau nu semne de identificare,sau este insotit, iei masuri si gata.Desi, nu cred ca cineva face acest lucru cu placere.Toti ar prefera sa nu fie pusi in situatia asta.
Si ar mai fi ceva, gestionarea unui fond de vanatoare, presupune achitarea anuala a unui tarif de gestionare, de regula de ordinul miilor sau zecilor de mii de euro, care se imparte la proprietarii terenurilor din raza fondului de vanatoare.Fond de vanatoare inseamna toate suprafetele din extravilan.Nu mi se pare normal, daca pe 30% din suprafata fondului sunt pasuni de oi cu tot ceea ce inseamna asta, gestionarul sa plateasca tariful de gestionare intreg, cand e clar ca pe acea suprafata nu vaneaza.Ar fi necesar un articol, in aceasta lege sau in legea vanatorii, care sa reglementeze acest aspect.
Ca o concluzie cred ca de fapt ar fi necesara o lege a oieritului, care sa asigure un cadru legal pentru desfasurea acesteia, cu drepturi, obligatii si raspunderi si in aceasta sa se faca referiri si la cainii ciobanesti si care sa armonizeze relatia cu celelalte activitati umane cu care intra in conflict la ora actuala(agricultura,silvicultura,turism, vanatoare,etc.).
In speranta unei Romanii mai civilizate, va doresc tot ce-i mai bun,si daca eliminati articolele care aduc atingere culturii vanatului din statut sau dintr-o posibila lege a oieritului, va asigur de sustinerea mea.

Musafir

#15 Re:

2013-03-02 10:59

#14: Cristian -

Din câte observ, vă plac lucrurile care lasă loc la interpretări, și asta nu e bine. Insistați că, dacă sunt câinii bine hrăniți, nu mai vânează. Păi să dăm o lege care să oblige omul să-și hrănească ciobăneștii și rezolvăm problema?!

Dacă ciobanul  trebuie să asigure despăgubiri pentru nerăpitoare ucise de câini, punem din nou decizia în cocoșul vânătorului care poate dispune după bunul său plac că orice hoit găsit pe fond a fost ucis de ciobănești. Face procesul verbal, îl comunică ciobanului iar acesta are dreptul să atace decizia în instanță, în termen de 15 zile. Ca să demonstreze (cum?) că animalul n-a fost ucis de câini. Legea devine din nou abuzivă.

Sunt de acord să plătească acel om care vânează folosindu-se de câinii ciobănești, dar să fie ca la radarul poliției: cu dovada fotografiată/filmată că omul vâna cu câinii. Sau prins în flagrant.

Mai e un aspect: porcii mistreți crescuți ca la fermă pe fondurile de vânătoare trec granița în culturi. Am un prieten  care în lunile august și septembrie își pune târla lângă tarlaua de porumb și doarme și el acolo cu ciobanii, ca să fugărească porcii cu câinii. În cazul în care turma de mistreți intră-n cucuruz, adio recoltă. Despăgubiri zero. Ca să nu mai vorbim de faptul că omul ar merita salariu de paznic din cauza mistreților. Ce să zică el? Hrăniți-vă mistreții ca să nu-mi mai strice porumbul?

Am 4 ha de fânaț pe care e fond de vânătoare. Nu m-a întrebat nimeni nimic, nu mi-a dat nimeni nimic. E proprietatea mea privată și un încrezut dobitoc a vrut să tragă în câini când câinii au sărit spre el. Dacă trăgea, îi tăiam mâinile. Ce caută pe proprietatea mea fără să ceară  voie? În fine, mistreții ară an de an fânațul dar nu vine gestionarul fondului să-mi repare glia. Ongulatele îmi mănâncă fân din clăi cât le poftește inima, dar nu-mi plătește nimeni fânul.

Și să nu mai menționăm că iepuri, căprioare, ciute, mistreți pasc în grâu, lucernă, porumb și unde vrea mușchiul lor.

Asta e situația reală. Trebuie să existe și toleranță, de fiecare parte, în limitele unor reglementări clare și a unui hazard pe care nu îl putem controla nici noi, ciobanii, nici vânătorii.

 

 

Cristian

#16

2013-03-02 18:52

Domnule, eu cred ca dumneata numai cioban nu esti, in rest orice, si se pare ca pasunezi oile intr-un paradis al animalelor salbatice, unde mai apare si cate un dobitoc increzut care-ti incalca proprietatile.Eu zic sa-i dai in cap data viitoare cand apare, indiferent ca vrea sau nu sa traga in cainii tai.Asa, ca sa stie si el ce-i "Miorita".Succes in toate!

Musafir

#17

2013-03-13 13:58

Cainii ciobanesti supranumerar este o mare problema a vanatului si vanatorilor din Romania.
Berbecool

#18 Discutii despre Petitie

2013-04-18 13:21


Musafir

#19

2013-05-12 16:26

Oieritul poate deveni foarte important în structura economică a viitoarei(ipotetice)Români prospere.În aceasdtă ipoteză, numărul oilor ar trebui să crească, la nivel naţional, de până la zece ori,caz în care câinii ciobăneşte devin necesari. Iată de ce au nevoie de un statut propriu.

Musafir

#20 ciocea

2013-12-05 23:43

#17: -

bai fratilor un cioban mai ales de la munte inchiriaza locurile de pasunat pt ca ia sucventie pe ele si de ci daca locu e al meu vanatu e al lor da nu au voie sa vaneze pa locul meu fara acordu meu asa spune legea .dar vanatori fac abuz .nu de multe ori am vazut vanatori care vaneaza pe langa curtile oamenilor si uni dintre ei nu au 100 de focuri trase daca in gradina la mine se joaca copii mei si aia nui vede mii inpusca si zic ca au fost pe terenul de vanatoare domne ,ei vaneaza la mine in ferma si nau voie propietate privata unde e legea acum ?

anonim

#21

2014-01-08 19:27

ciobania nu inseamna neaparat o traditie.sa cresti oi inseamna o munca de subzistenta prin care ciobani isi castiga painea lor si o familiilor lor.caini le asigura o mica parte din pierderile anuale care le au cu lupii
musafir

#22

2014-01-08 19:31

vanatori vaneaza unde le taie capul fara a cere voie de la nimeni. cu multi ani in urma vanatorile erau organizate duminica iar in prezent cand vor ei

Musafir

#23

2014-02-11 15:33

As avea o întrebare daca se face vânătoare nu au obigatia sa anunte pe cei ce au stane in apropriere sa fie atenti la câini? Astept raspuns
nicola

#24 ciobanescul carpatin

2014-02-14 06:58

este posibil sa-ti impuste cainele la o distanta de 12 metri de ferma de animale in inima paduri?

nicola

#25 ciobanescul carpatin

2014-02-14 07:01

e normal ca vanatorul sa mearga cu pusca in mana cu cartus pe teava poi sa impuste un caine langa drumul forestier unde e situata si o ferma de oi si capre?ce se poate intampla cu un astfel de vanator nenorocit?