Demisia premierului Victor Ponta cerută de mediul academic


Musafir

/ #1950 Romania: Guvernul de coalitie Socialist-Liberal submineaza practici democratice si statul de drept

2012-07-03 23:12

Romania: Guvernul de coalitie Socialist-Liberal submineaza practici democratice si statul de drept

Bruxelles, 3 iulie 2012

Presedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, si-a exprimat in aceasta seara ingrijorarile serioase privind eforturile Guvernului Socialist-Liberal (USL) de a inlatura elemente de conducere ale institutiilor democratice si judiciare ale tarii.

"Sunt extrem de ingrijorat ca urmare a ultimelor evolutii din Romania. Perioada scurta de activitate a actualului guvern Socialist-Liberal a evidentiat intentiile de acaparare a puterii de catre USL. Victor Ponta si partidele pe care le controleaza nu vor tine cont de nimic in tentativa lor de a prelua tara si de a influenta functionarea justitiei. In fapt, USL a dat frau liber unui plan care, in mod deschis, submineaza practicile democratice si statul de drept si dispretuieste separarea puterilor in stat: reprezentarea ilegala a tarii la Consiliul European; inlocuirea Avocatului Poporului si a presedintelui Senatului prin incalcarea regulilor de procedura, tentativa de a modifica legea de functionare a Curtii Constitutionale si de a inlocui judecatorii acesteia, fabricarea unor asa numite hotarari “de urgenta” ale Guvernului pentru a impiedica aplicarea regulilor constitutionale, si asa mai departe," a afirmat presedintele PPE.

"Domnul Ponta si guvernul sau trebuie sa inceteze imediat aceste practici inacceptabile care nu pot fi tolerate intr-un stat membru al Uniunii Europene (UE). Probabil Ponta a scapat cu inselaciuni in trecut, dar de aceasta data este responsabil fata de tara sa si de Uniunea Europeana, inclusiv familia sa politica europeana. Fac apel la Partidul Socialistilor Europeni (PES) si la Partidul European Liberal Democrat si Reformator (ELDR) de a lua pozitie publica fata de ilegalitatile si abuzurile de putere ale partidelor membre ale familiilor lor politice. Se intelege de la sine ca PPE va continua sa monitorizeze situatia foarte atent," a adaugat Martens.