Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Mitică

/ #1778 @Optimist și nu numai

2012-05-14 18:43

#1776: Optimist - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Impresionant expozeul ! Involunar mă duce gândul la o replică, morala unui banc: Nu tu haine, nu tu cal, cine-a fost primu-n Ardeal?

Apreciez sinceritatea ta (scuze pentru lipsa de reverență, ea nu se identifica nicidecum cu lipsa de respect) dar nu mă pot împiedica sa nu mă amuz. Așa-i românul, face haz de necaz. Înverșunarea asta în jurul unor date statistice, recensăminte, județe interbelice și comitate...cine și din ce bani a construit o clădire, care erau clasele sociale în feudalism și ce rol sau însemnătate aveau ele...unde vrem să ajungem? La ce ne folosește nouă acum, în anul 2012, să facem un salt înapoi în istorie și să ne batem cu pumnul în piept care erau mai numeroși și mai voinicoși? Eventual să ne aruncăm în față reciproc vini și păcate ale înaintașilor? La ce ne folosește?

Eu nu știu cum or fi vrut nobilii maghiari să maghiarizeze numai elitele, dar văd că au reușit să o facă și cu pălmașii. Cunosc mulți Popescu, Vlaicu, Georgescu....ce se declară români, mai sunt și antimaghiari unii dintre ei, sunt ortodocși iar limba maghiară este limba lor maternă. În aceeași situație se află și  vreo 90% dintre șvabii sătmăreni.

Pe mine nu m-au interesat niciodată numerele, eu nu cred în numere. Nu neagă nimeni existența unei comunități maghiare în România, în Transilvania îndeosebi. Că au fost mai mulți și au rămas mai puțini, nu văd unde e problema. Este pur și simplu o chestiune de dinamica populației. Pe lângă ”sporul migrator” (la mișto vorbind) adică aportul incontestabil de români, ar mai fi de ținut cont și de natalitatea redusă a ungurilor și de cea ridicată a românilor. Sunt lucruri de netăgăduit și nu văd de ce unii sar de fund în sus că se schimbă componența etnică.

Obsesia cu care unii dintre postanții de aici fac apel la trecutul glorios și strălucitor al maghiarimii, încăpățânarea cu care alții reiterează măceluri (Ip, Treznea, Moisei), apelul la argumente istorice sau preudo-istorice, mă fac să cred că de fapt rostul acestor discuții nu este acela al oportunității sau inoportunității unei facultăți în limba maghiară la UMF Tg Mureș, ci diabolizarea românilor de către unguri și a ungurilor de către români, de parcă fiecare dintre noi ar trebui să plătim pentru faptele strămoșilor, iar nu să găsim o cale de a trăi în bună înțelegere.

Nenorocirea este că medicii cunoscători ai limbii maghiare, formați într-o universitate europeană, vor ajunge să practice, mulți dintre ei, în secuime. Adică în Evul Mediu timpuriu. Într-o regiune în care atragerea de fonduri de dezvoltare nu este dorită, de frica schimbării componenței etnice. O regiune pe care liderii maghiari cu bună-știință și rea-credință o mențin într-o stare de subdezvoltare economică, contrabalansată de o îndoctrinare fără seamăn. Oamenii aceia sunt izolați ideologic, li se prezervă o ură față de ce e românesc, sunt hrăniți cu himera autonomiei pe criterii etnice și nu în ultimă instanță sunt izolați fizic prin calitatea proastă a drumurilor. Pe secui i-a f........comunismul (inclusiv cu sovietica Regiune Autonomă) și acum le-o fac cei de un neam cu ei. Cu concursul valahilor de la putere, indiferent de culoare.

Citeam pe aici că secuii ar avea o problemă cu românii pentru că i-ar confunda cumva cu activiștii de partid sau cu milițienii. E grav, e foarte grav, iar afirmația aceasta nu face decât să întărească ceea ce scriam mai sus relativ la izolare.

Personal cred că o secție în limba maghiară este suficientă, e bine ca pe lângă maghiară medicul să știe și română, în caz că-i vine nebuneala și vrea să profeseze la Cogealac. Adică în România, Europa, Terra.