Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

/ #242 Toti cei care semneaza, semneaza aiurea

2012-03-14 12:14

Pe diversele forumuri de internet, studenții dezinformați, iar în media jurnaliștii independenți foarte bine informați fac din ce în ce mai multe afirmații stupide referitoare la subiectul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. Iată topul celor mai ”însemnate” aberații.

Care este problema ungurilor? Și acum se poate învăța în limba maghiară.

Scopul principal al înființării liniei maghiare individuale nu este doar asigurarea învățământului în limba maternă, deoarece momentan atât în cadrul UMF Tg. Mureș cât și a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, respectiv a Universității de Artă din Târgu Mureș în aproape toate facultățile există și secții cu predare în limba maghiară. Accentul se situează pe dreptul individual de decizie! Înaintea adoptării noii legi a educației, deciziile privind linia de învățământ maghiară erau aservite majorității românești din cadrul senatului universității. O majoritate care decidea după bunul plac în ceea ce privește aspectele adminsitrative, educaționale, materiale, legate de cercetare,sau chiar de resurse umane ale instituției maghiare. Vechea charta a UBB făcea chiar posibil ca senatul universității să desființeze învățământul în limba maghiară! Toate acestea în spiritul autonomiei universitare! Cea mai importantă implicare a individualității învățământului maghiar este posibilitatea studenților și profesorilor maghiari de a decide, respectiv de a coordona chestiunile care îi privesc în mod direct.

Nu există destule cadre didactice maghiare, motiv pentru care nu se poate înființa linia individuală de învățământ în limba maghiară!

Este un caz tipic de „Clinci 22”. Nu se poate înființa linia individuală maghiară, pentru ca nu sunt destule cadre universitare, iar totodată nu vor fi niciodată destule cadre maghiare dacă nu există linie individuală de învățământ universitar în limba maghiară. Numărătoarea este simplă: din 10 asistenți universitari unul eventual va deveni profesor dar din 100 de debutanți se pot forma 10 profesori. Universitățile de medicină din Ungaria și-au exprimat sprijinul pentru secția maghiară a UMF dinTg. Mureș, asigurând tranziția până la momentul în care vor exista destule cadre ”autohtone”.

Autonomie universitară și universitate apolitică!

Aveam 15 ani la momentul revoluției și îmi amintesc foarte bine că în primii ani ai democrației auzeam la tot pasul că totul este permis, deoarece este democrație. Iar gunoiul de exemlu se poate arunca în stradă! Așa se întâmplă și în cazul autonomiei universitare: unii au impresia că totul este permis, deși acest lucru e valabil până când legea nu spune altfel. Automia universitară nu însemană că majoritatea decide dacă legea se aplică sau nu, ci faptul că există spațiu de mișcare în cadrul legii. ”Implicarea politică” nu cere altceva decât implementarea legii educației, în care este scris negru pe alb ca trebuie (nu că este posibil!) înființată linia individuală maghiară.

Să nu își închipuie cineva că în spatele senatului ”autonom” nu există interese politice! Doar că în timp una dintre părți este antimaghiară și stârnește prin mesajele sale naționaliștii din tot orașul (sau întreaga țară?), în acest timp UDMR nu dorește decât aplicarea legii. În România există trei universități multiculturale. De ce doar în două dintre ele se poate implementa fără scandal această lege? De ce trebuie să intervină guvernul pentru respectarea legii la UMF din Tg. Mureș

Nu se pot face diferențe între pacienții români și maghiari!

Nimeni nu are în vedere așa ceva, este doar un motiv ieftin pentru diversiune, potrivit pentru creearea de tesiuni între părțile opozante.

UDMR dorește dezbinare pe motive etnice

UDMR dorește implementarea și respectarea legii!