Demiterea directorului juridic CPR pt. deservicii aduse profesiei


Musafir

/ #1030 evz.ro

2018-07-02 16:41

Reacţii dure din partea Colegiului Psihologilor din România. Ei solicită în mod public reevaluarea candidaţilor care au susţinut examenul pentru ocuparea funcţiilor de conducere din sistemul educaţional preuniversitar. Psihologii spun că grilele de la proba scrisă nu pot evidenţia competenţele manageriale ale profesorilor şi mai mult, Ministerul Educaţiei nu are dreptul legal să evalueze psihologic candidaţii.

Specialiştii de la Colegiu nu s-au ferit de cuvinte grele când s-au referit la examenele organizate de Ministerul Educaţiei. ,,Este o afacere, vrem să vedem reţeta financiară din spatele organizării. Nu e normal ca profesioniştii să fie înlocuiţi cu funcţionari publici care să testeze aptitudini cognitive şi competenţe manageriale. Ne dorim reluarea examenelor cu realizarea unei evaluări psihologice, făcute de psihologi atetestaţi”, spun ei.

Examen făcut pe genunchi, cu preluări din alte teste

Nemulţumirile dascălilor referitoare la grile sunt fondate, conform Colegiului Psihilogilor. Aceştia explică cum grilele care au apărut în foaia de examen nu sunt altceva decât preluări. ,,Cei care au conceput grilele au luat o întrebare dintr-un test, alte două din altul şi aşa mai departe. Un test psihologic cu o sută de întrebări are relevanţă în ansamblul său, altfel, dacă îl dezbini şi culegi doar una, nu mai putem vorbi de relevanţă”, spune Bebe Mihăescu, psiholog.

Psihologii se simt neîndreptăţiţi

Elaborarea subiectelor de către cei care nu activează în domeniul psihologiei îi nemulţumeşte pe profesionişti. „Ne întrebăm ce relevanţă are acel test în condiţiile în care a fost aplicat, cu interpretarea datelor psihologice pe baza unui instructaj făcut de constructorii unor teste psihologice. Din păcate, în acest fel Ministerul Educaţiei induce în acest fel că oricine poate face psihologie, ceea ce nu este nici adevarat şi nici corect faţă de miile de profesionişti, care au studiat şi s-au perfecţionat şi au obţinut atestare legală.

abrambucariciu la 21 octombrie, 09:42 a spus:
pun pariu că colegiu asta al psihopatilor are legatura cu psd si abramburica. examenul ar trebui anulat pentru ca directorii au stat in banci si nu au stat in cancelarie.