Valoarea unica a punctului de pensie 45% din salariu mediu brut

MC

/ #284 Legea pensiilor

2016-12-16 12:30

1) Din legea actuala a pensiilor rezultă ca pensia reprezintă sub 42% din venitul mediu. De exemplu, in octombrie 2016 venitul mediu net a fost de 2108 lei (brut 2819) lei iar valoarea punctului de pensie de 871,7 lei, adică pensia reprezenta 42% din venitul mediu net. Pe baza principiului contributivității, este de înțeles ca un salariat care in ultimii 5 ani de activitate înainte de pensionare a ajuns la salariu mediu, in anii anteriori a avut un punctaj subunitar, deci pensia sa va fi sub 42%. Prin comparație, iată ce prevedea legea pensiilor din perioada « genocidului » (Legea nr. 3/1977, valabila pana in 1989): pentru venitul mediu (net), pensia reprezenta 65% pentru gr. III de munca, 70% pentru gr. II de munca si 75% pentru gr. I de munca din media salariilor pe ultimii 5 ani (adică din media celor mai mari salarii). Adică, « Guvernul genocid » a legiferat plata unei pensii de cel puțin 65% din venitul mediu net, iar «Guvernul democrat» (adică cel din 1990 pana in prezent) legiferează plata unei pensii sub 42% din venitul mediu net (!). Domnul «Guvern democrat» justifică pensia mică prin lipsa raportului adecvat intre populația activă si populația retrasă la pensie dar omite să precizeze cine este vinovatul pentru depopularea României, prin emigrarea segmentului de populație cel mai activ. E vinovat cetățeanul sau guvernantul?  

2) Legea actuală a pensiilor prevede că sistemul public de pensii se organizează și funcționează având ca principii de bază : principiul unicității (aceleași norme de drept, pentru toți participanții la sistem), principiul contributivităţii (drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite), principiul egalității (se asigură tuturor participanților la sistemul public de pensii, contribuabili și beneficiari, un tratament nediscriminatoriu), s.a. In fapt, principiile enumerate mai sus sunt doar enunțate in capitolul introductiv al legii dar in textul legii aceste principii nu se respecta, ci sunt aplicate inversat : cum este aplicat principiul unicității atunci când sunt in vigoare atâtea legi speciale (pentru magistrați, parlamentari, militari, grupuri cărora li se acorda diverse indemnizații si ajutoare sociale din bugetul de pensii, etc.)?cum este aplicat principiul contributivităţii când punctajul total la bugetarii privilegiați (magistrați, parlamentari, militari, etc.) se calculează pe baza unor artificii ce nu au legătura cu totalul contribuțiilor de asigurări sociale plătite. Pe de alta parte, acest punctaj total se corectează diferit prin așa zisul stagiu complet de cotizare: adică contribuția totala se divide cu numărul 35 la cei mulți, dar cu numai 20 la militari, magistrați s.a.? Adică, se aplica o majorare cu 75% a pensiilor bugetarilor privilegiați numai din raportul 35/20. Includerea in bugetul de pensii a indemnizațiilor, pensiilor speciale si ajutoarelor sociale constituie de asemenea o încălcare a principiului contributivităţii!cum se aplica principiul egalității când prin aceasta lege se acorda privilegii unor anumite categorii profesionale (majoritatea, foști bugetari cu merite sociale sau profesionale discutabile)?  

3) Intenția politicienilor (ce tocmai i-am votat) este să aplice o majorare a valorii absolute a punctului de pensie. Această metodă induce doar o stare temporară de „pensii mărite” deoarece inflația poate anula rapid efectul acestei majorări. Așadar, o creștere reală a valorii punctului de pensie se va obține atunci când aceasta va fi stabilita ca procent din valoarea salariului mediu (adică, atunci când se va respecta legea).