Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CET Govora a încheiat un contract de 360 milioane euro cu Ciech Soda BURSA 21.11.2016

/ #49054 CET Govora a încheiat un contract de 360 milioane euro cu Ciech Soda BURSA 21.11.2016

2016-11-21 17:09


CET Govora a încheiat un contract de 360 milioane euro cu Ciech Soda

BURSA 21.11.2016

 


 CET Govora şi compania poloneză Ciech Soda au încheiat un nou contract de furnizare a aburului industrial, semnat pe 10 ani, în valoare de 360 milioane euro, potrivit unui comunicat de presă al administratorului judiciar Euro Insol.
     "După negocieri îndelungate şi mai multe procese, culminând cu suspendarea furnizării aburului industrial de către CET Govora către polonezii de la Ciech Soda, vineri, 18 noiembrie 2016, cele două companii au îngropat securea războiului şi şi-au dat mâna pentru un nou contract de furnizare a aburului industrial, semnat pe 10 ani. Valoarea totală a noului contract este de 360 milioane euro", se arată în comunicat.
     Administratorul judiciar Euro Insol precizează că a obţinut pentru CET Govora o creştere de preţ de peste 35% pentru aburul industrial, de la preţul de 79 lei/Gcal din contractul denunţat în august 2016, la o medie de 108 lei/Gcal - 106 lei/Gcal pentru aburul de 6 şi 13 bari şi 110 lei/Gcal pentru aburul de 35 bari. Preţul se aplică pentru primii doi ani de contract, respectiv până la finalul anului 2018, urmând ca începând cu 2019 părţile să negocieze o formulă de preţ care să includă costurile de producţie înregistrate de CET Govora.
     Potrivit Euro Insol, veniturile suplimentare pe care le generează noul contract încheiat între CET Govora şi Ciech Soda vor permite furnizorului de agent termic să investească în următorii ani peste 48 milioane Euro în instalaţii de desulfurare, denoxare şi evacuare slam, investiţie obligatorie în conformitate cu dispoziţiile legale în domeniul protecţiei mediului.
     Euro Insol precizează: "CET Govora are astfel asigurate sumele necesare acoperirii cheltuielilor de funcţionare, fapt care garantează că nu vor exista probleme în furnizarea de apă caldă şi căldură către popu.laţia şi instituţiile publice din Râmnicu Vâlcea, Băile Olăneşti şi Călimăneşti-Căciulata. De asemenea, veniturile suplimentare asigură şi continuitatea livrărilor de energie electrică şi abur industrial către cei doi mari parteneri strategici ai CET Govora, Oltchim S.A. şi Ciech Soda".
     Toate măsurile luate de administratorul judiciar Euro Insol pentru maximizarea veniturilor CET Govora, cum ar fi renegocierea tuturor contractelor comerciale şi redimensionarea organigramei, au generat în primele şase luni de la deschiderea procedurii CET Govora creşteri de venituri de peste 30 milioane lei, susţine sursa citată.
     Euro Insol aminteşte că la data de 9 mai 2016 CET Govora a intrat în insolvenţă, înregistrând pierderi cumulate de 232,8 milioane lei şi datorii de 397,6 milioane lei. Potrivit administratorului judiciar, rezultatele financiare negative ale producătorului de utilităţi energetice s-au datorat vânzării sub cost în ultimii zece ani a energiei electrice şi termice către cei doi mari consumatori de pe Platforma Industrială Râmnicu Vâlcea, respectiv Oltchim şi Ciech Soda.