PETITIE ON-LINE CATRE CONSILIUL DE MEDIERE

mediator si atat

/ #40 "oamenii de bine" ai medierii

2016-10-19 11:50

Constat cu surprindere ca nu stiti exact ce vreti si ce anume cereti. E ceva de genul "jos cu..." si cam atat. Vreti demisia membrilor si inlocuirea cu altii (pe aceeasi structura) sau doar incompatibilitatea cu formatorul? 

Daca vorbim de incompatibilitati, ati uitat despre cea mai importanta incompatibilitate - cea de avocat cu mediator. E ireal sa crezi ca un avocat, care este supus regulilor baroului din care activeaza, imi va reprezenta mie, ca mediator, interesele, mai presus de interesele avocatilor. Sa fim seriosi sau mai degraba sa lasam naivitatea! 

Vorbiti si incurajati neplata taxei profesionale, apoi vorbiti de bugetul de venituri (care e acela daca nimeni nu plateste)? Mai jos, recunoasteti totusi ca mediatorii trebuie sa plateasca o contributie pentru sustinerea cheltuielilor minime de functionare a CdM!!! Serios? Pai care ar fi diferenta intre ce e acum si ce propuneti? Pai nu e rau sa platesti taxa profesionala, ca nu merita CdM? Ce merge medierea? Nu platesc deloc pana nu vad concret ca am coada in fata biroului. Atunci sa imi vorbiti de bani platiti catre CdM. 

Conferinta nationala a mediatorilor formata din 6000 de mediatori? Inchiriem un stadion? Asta din banii nostri, ai fraierilor care au platit taxa profesionala pana acum? Daca nu vorbim de stadion sau un spatiu unde sa fie prezenti mai mult de 3000 de oameni, degeaba discutam. Care ar fi diferenta intre decizia luata de 9 oameni si decizia luata de 20 de oameni (cat ar fi prezenti la conferinta). Sa nu mai vorbim despre cheltuielie de deplasare si de faptul ca cel putin 4000 de mediatori vor incarca buzunarele notarilor, pentru ca vor plati procurile notariale (cel putin 100 lei) pentru "binele profesiei de mediator". Asta chiar ca imi va aduce clienti la birou!!!

In acest moment exista proiectul de lege in parlament. Un domn parlamentar inversunat impotriva mediatorilor si a medierii, declara ca "exista o masa a mediatorilor care face presiune asupra mea sa votez proiectul" - exasperat de multele demersuri facute de membrii CdM asupra parlamentarilor pentru sustinerea proiectului de lege. Asta doar asa, ca un feedback al unui tert, care vorbeste despre "inactivitatea si nepasarea" membrilor CdM. Ca sa nu mai spun despre prezenta in mod special a reprezentantului Ministerului de Justitie, atat in Comisia juridica a Senatului cat si in plen, pentru a fi impotriva legii medierii prin care se impune  incercarea solutionarii conflictului prin mediere in anumite materii.  Cu asemenea inversunarea impotriva medierii si mediatorilor, ce propunere aveti pentru binele profesiei si pentru a se face coada in fata biroului meu de clienti?

Concret, vreti amendarea imediata a proiectului de lege? Cu ce? Adica nu sunteti de acord cu obligativitatea incercarea solutionarii conflictului prin mediere in anumite materii ? Pentru mine acest aspect e cel mai important si cred ca imi va aduce coada din fata biroului, la care visez. Mi se pare un lucru concret si care este atat de aproape de realizare. Restul sunt doar vorbe in vant spuse aiurea si care sustin mai mult sau mai putin interesele sau orgoliile personale ale unor indivizi (pentru ca nu ii pot numi mediatori), care clameaza sus si tare ca vor "binele medierii". 

Daca veniti cu un proiect concret si la obiect, care sa imi aduca ceea ce visez (clienti care stau la coada in fata biroului) va sustin. Pana acum, e doar o inlocuire a unora care au miscat ceva cu altii care vor sa duca iar profesia noastra in derizoriu.