Manifestul părinților pentru o educație mai bună


Noi, părinții elevilor din România, am decis să luăm public atitudine față de recentele și dezamăgitoarele „reforme” din învățământul românesc. Este de ordinul evidenței că - prin politicile educaționale inconsistente desfășurate în ultimele decenii - Ministerul Educației și Cercetării a pierdut lupta cu propagarea analfabetismului funcțional în societatea românească. Nu cerem privilegii sau favoruri, solicităm doar condiții propice de învățare pentru copiii noștri – viitorul acestei națiuni. În lipsa unei voințe politice care să pună interesele elevilor mai presus de orice, majoritatea reformelor din educație au eșuat lamentabil și previzibil, programul „România Educată” fiind etalonul perfect al ineficienței și al amatorismului educațional autohton. Asistăm neputincioși la tăierea burselor de merit și olimpice – lovituri date celor care muncesc, excelează, speră. În loc să fie sprijiniți, elevii sunt înghesuiți cu cinism - în numele austerității - în clase neprimitoare, din ce în ce mai ostile educației. Profesorii sunt împovărați de norme didactice crescute artificial, într-un sistem care îi tratează ca pe niște nesemnificativi, nicidecum ca pe niște merituoși formatori de caractere. România poate și trebuie să își respecte cu adevărat dascălii!



 



În viziunea multor părinți, Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a fost cândva un simbol al valorii academice. Astăzi, îl vedem cedând presiunilor politice, trădând promisiunile și idealurile pentru care am crezut că a fost numit. Nu cerem imposibilul – ci o școală care acordă șanse oricărui copil, o școală care sprijină performanța, care respectă elevii și profesorii, care construiește, nu distruge. Educația pare a fi în derivă, nu vrem ca tăcerea noastră să devină complice. Stimați decidenți, școala pe care ne-o propuneți pare o copie ieftină și evident contrafăcută a unui sistem de învățământ acceptabil! Elevii români nu își pot fructifica potențialul într-o școală care educă pentru trecut și care se dovedește nepregătită să facă față rigorilor prezentului. Despre provocările viitorului nici nu poate fi vorba.



 



Cerem apăsat:



 



- Stoparea politicilor educaționale intempestive și contraproductive care au ca singur scop sacrificarea educației pe altarul austerității;



- Restabilirea burselor de merit și olimpice, dragostea de carte trebuie stimulată, nu penalizată;



- Limitarea numărului de elevi per clasă pentru un mediu educațional sănătos (revenirea la formula anterioară);



- Respect din partea statului și sprijin real pentru dascăli;



- Transformarea părinților în parteneri reali ai sistemului educațional, nu doar în contributori și furnizori de semnături aprobatoare (când nevoia politică cere demersuri de acest tip);



- Depolitizarea învățământului românesc, cauză principală și evidentă a derivei educaționale pe care o parcurgem; decidenții momentului ar trebui să conștientizeze că educația nu este o simplă vacă de muls și că misiunea ei nu este crearea de cetățeni ușor de exploatat și manipulat;



- Reforme reale, strategice, temeinic fundamentate, benefice elevilor (promovarea meritocrației educaționale prin asumarea depolitizării învățământului, programe actuale, aerisite, manuale (preferabil unice) de calitate, profesori motivați și dedicați, studii de impact pentru „reforme” și modificările de substanță, măsuri ferme pentru prevenirea și reducerea analfabetismului funcțional, finanțare potrivită etc)



- Decizii predictibile bazate pe interesele educaționale ale elevilor, nu pe calcule politice.



 



Acest manifest este glasul a zeci de mii de părinți. Dacă și tu crezi că educația nu este un moft, ci o prioritate națională, alătură-te demersului și transmite mai departe acest manifest. Tăcerea vinovată a părinților ucide speranța, copiii noștri merită mai mult decât inacțiune și complacere.



 



Cu fiecare zi care trece, în calitate de părinți ai unor elevi din sistemul învățământ românesc ne simțim tot mai trădați și desconsiderați. Politicile incoerente, adoptate fără consultare reală cu societatea civilă, subminează fundația educației din România. În loc să vedem reforme autentice și viziune, asistăm la măsuri grăbite, cinice, luate cu gândul la bugete, nu la copii. Ce mesaj transmitem unui copil olimpic căruia i se ia bursa? Că excelența nu mai contează? Ce învață un elev silitor care își pierde bursa de merit? Că munca nu e răsplătită? Într-o societate deja sufocată de inechități, sistemul de educație ar trebui să fie un refugiu al corectitudinii și al valorilor. Din păcate, acum este doar o altă victimă a arbitrariului politic. Clasa supraaglomerată devine un loc în care niciun elev nu e văzut și auzit cu adevărat, un loc în care niciun profesor nu mai poate preda eficient. Creșterea normei didactice nu este o soluție, ci o umilire a dascălilor, cei care țin școala în viață prin eforturi adesea invizibile și nerăsplătite. Ministerul Educației, școala pe care o propuneți demotivează! România are nevoie de o școală care inspiră, nu de una care sufocă. De lideri care protejează viitorul, nu-l negociază. Ministrul Educației trebuie să aleagă (deși mi-e teamă că deja a ales): să fie de partea copiilor sau a sistemului politic care-i sacrifică. Voi, cei de la butoane, le spuneți elevi, dar uitați că sunt niște copii care se bazează pe acțiunile și alegerile voastre.



 



Acest manifest nu este doar o reacție, este și un angajament. Vom lupta cu mijloace democratice pentru o școală mai dreaptă, mai umană, mai performantă. Nu vom permite ca (și) generația de azi să fie pierdută din nepăsare sau cinism. Viitorul României se scrie în fiecare clasă. În fiecare școală, în fiecare bancă. În fiecare familie! Nu putem accepta ca acel viitor să fie din nou compromis. Cele 4-5 milioane de părinți ai elevilor din preuniversitar nu își mai permit să tacă sau să se lase reprezentați de asociații aservite politicului.



Celor din lumea politică le recomandăm să nu încerce să confiște politic demersul, este de ordinul tristei evidențe că învârtelile și șmecheriile mărunte de care se ocupă în mod uzual au condus la coborârea standardelor educaționale dincolo de limita acceptabilului.



 



Un învățământ de calitate edifică o națiune puternică.



 



Dragă părinte, semnează și distribuie acest manifest! Educația nu este un experiment, este un proces riguros fundamentat pe baze științifice, nu pe impulsuri politice. Cu siguranță și tu vrei o școală mai bună pentru copilul tău, dar nu ai avut până acum șansa de a te face auzit. Poate și tu vrei să semnalezi că lucrurile nu merg deloc într-o direcție dorită de părinți și că nu vei mai permite ca aceasta să continue cu copiii și nepoții tăi. Acest manifest este departe de a fi ideal. Este important pentru că îngemânează frustrările și nemulțumirile multor părinți, principala forță civică, economică și electorală a României!



 



Uniți, hotărâți, cu credință în Educație,



Niște părinți neafiliați politic de pe grupul Părinții Elevilor din România (grup cu 24.000 de membri)


Zeno Șuștac, fondator și coordonator grup ”Părinții Elevilor din România”    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Zeno Șuștac, fondator și coordonator grup ”Părinții Elevilor din România” va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...