Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Breaking News Romania

/ #46821 Noi dezvăluri în scandalul dezinfectanţilor. Spitale din ţară continuă să se aprovizioneze cu soluţi

2016-04-30 09:35

Noi dezvăluri în scandalul dezinfectanţilor. Spitale din ţară continuă să se aprovizioneze cu soluţiile diluate

În timp ce conducerea Hexi Pharma anunţa că a oprit producţia şi distribuţia dezinfectantului diluat de 10 ori, spitale din ţară s-au aprovizionat cu astfel de substanţe. Reprezentanţii companiei susţin că nu vor onora comenzile. Chiar şi aşa, medicii atrag atenţia că dezinfectantul este în continuare folosit în sălile de operaţii.

29 Aprilie 2016, 12:35 (actualizat 29 Aprilie 2016

ACTUALIZARE Telejurnal 20.00 Astfel de poveşti triste sunt multe prin spitalele de la noi. Şi nu doar în cazul pacienţilor cu boli grave au apărut bacteriile ucigaşe.

Potrivit unui studiu din 2012, în fiecare an 100 de mii de pacienţi fac infecţii din cauza bacteriilor. Se raportează însă doar 0,25% din aceste infecţii apărute în spitale, de peste 20 de ori mai puţin decât media din restul Europei.

Problema s-a acutizat după cazul Colectiv şi după dezvăluirile jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor, care au dovedit, în urma unor analize, că dezinfectantul folosit în peste 350 de spitale ar fi diluat de 10 ori.

În plin scandal al dezinfectanţilor, joi, o unitate militară, două spitale şi un centru de recuperare neuropsihomotorie cumpărau antiseptici de la firma acuzată de diluarea substanţelor.

Dezinfectantul descoperit diluat în urma analizelor este folosit în spitale pentru combaterea mai multor bacterii, între care stafilococul auriu şi E-coli, a unor tulpini de Candida, dar şi pentru inactivarea virusurilor HIV, Hepatic B şi C.

Spitalele ar putea folosi pentru dezinfecţie hipoclorit de sodiu şi clorură de calciu, produşi în România.

Specialiştii spun că aceşti antiseptici folosiţi în spitalele din ţară sunt şi mai ieftini, şi mai eficienţi.

ACTUALIZARE 12.35 Jurnaliştii de la GSP susţin că o unitate Militară din Iași, Spitalul din Marghita, Spitalul din Șimleul Silvaniei și Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie din București au cumpărat chiar săptămâna aceasta, fără licitație, antiseptici de la firma acuzată că a aprovizionat peste 350 de spitale din România cu un dezinfectant diluat de 10 ori.

Ministrul Sănătăţii a declarat vineri că nu are de unde să ştie tot ce se întâmplă în spitalele din ţară, dar a promis o ancheta dură în acest caz. O soluţie până la rezolvarea anchetei ar fi aprovizionarea spitalelor cu hipoclorit de sodiu şi clorură de calciu, dezinfectanţi produşi în România la Oltchim şi la CHIM Complex Borzeşti, doi producători autohtoni.

Specialiştii spun că aceşti antiseptici, folosiţi şi înainte în spitalele din ţară sunt şi mai ieftini şi mai eficienţi. http://stiri.tvr.ro/dezvaluri-in-scandalul-dezinfectantilor-spitale