Spune NU pescuitului industrial pe raul Olt


Musafir

/ #108 Re:

2015-11-19 12:49

#26: -  

 Una este să vezi distrugerile fără margini ale naturii prin ochii unui specialist și alta este să vezi aceste atrocități făcute de oameni fără scrupule , fără Dumnezeu , fără conștiință , fără educație , barbari , analfabeți și retardați , braconierii.
Degeaba se spune pescari profesioniști ! Singurii profesioniști în domeniul piscicol sunt :DOAR INGINERII PISCICOLI ! Nu sunt profesioniști analfabeții cu două clase mai mult ca trenul , care omoară orice animal acvatic ( hidrobiont ) , fie că e pește sau moluscă , crustaceu ori altceva , sunt prea multe de enumerat .
Pe Olt de la începera hidro-construcțiilor , lacuri de acumulare , lacuri de baraj și hidrocentrale , a luat amploare un braconaj inimaginabil .
Dacă ar fi să fac o istorie a braconajului din 1990 până în prezent ați crede că spun basme . Aș vrea eu să fie basme dar, din păcate , sunt realitata cruntă .
Până în 2000 se prindeau exemplare extraordinare de crap chiar și de 36 kg / exemplar ; se prindeau somni și de 80 kg/exemplar . Orice pescar sportiv pleca indubitabil cu cel puțin 3kg de caras , cu greutăți între 250g și 1kg/exemplar . Și erau foarte mulți pescari , marea majoritate undițari .
S-au prins exemplare impresionante de biban chiar și de 1 kg/ex.. Plăticile prinse erau și de 4 kg/ex.. Toți pescarii sportivi erau preocupați de ași nădi cât mai generos locurile de pescuit și de încerca metode diverse de a pescui . Cârduri imense de plătici se perindau sub oglinda apei , cârduri care acopereau suprafețe de 2000 mp !!! Până în 1998 , dacă mergeai la răsăritul soarelui pe lac , era exact ca la delfinariu : crapi de peste 10 kg , de peste 15 kg și mai mari săreau peste tot . Îți era frică să stai cu mămăligă în cârlig . Acum ?! Poți să aduci tone de pelete , boiles , nadă de feeder cu ce vrei : betaină , krill , cânepă , scopex , orice , că e degeaba . Crede-ți mă ! Eu am nădit zile în șir în locuri în care în anii trecuți nu făceam față la somn și la crapii care-mi rupeau firele .
S-au deșteptat criminalii de braconieri și și-au cumpărat sau și-au încropit dispozitive de pescuit electric . Din acest moment a început declinul populațiilor piscicole , adică al genurilor și speciile aflate pe Olt : crap, somn , caras , plătică și șalău . Acestea au devenit specii periclitate .
Nu știu câți dintre , doar acești semnatari ai acestei petiții , știu că doar în Olt crapul sălbatic este specie endemică : TRĂIEȘTE ȘI EXISTĂ DOAR ÎN RÂUL OLT !!! Nu face migrații decât în afluenții și bălțile cu acces la Olt , nu migrază în Dunăre și nu migra în Dunăre . Cu alte cuvinte , crapul de Olt , specie periclitată în România , a ajuns ca lostrița monument al naturii !!! Cum se poate așa ceva ?
Știați că dispozitivele de pescuit electric ucid puietul : fie al speciilor cu interes comercial , crap, somn, șalău,avat ; fie al speciilor de talie mică și medie , caras , plătică , roșioară , lin , văduviță , etc. și nu mai vorbesc de animalele care intră în meniul de hrănire al peștilor : larve , crustacee inferioare, viermi, moluște ,gasteropode?
Știați că pescuitul electric sterilizează reproducătorii ?
Știați că peștele sălbatic are două perioade de reproducere : una primăvara , cea mai importantă ca depunere a pontei ( icrelor ) și una toamna , mai puțin importantă ?
Acești abjecți , barbari , oligofreni , care sunt braconierii , se plâng că mor de foame familiile lor dacă nu braconează !?! Păi sunt milioane de români care nu braconează , nu fură ca ei și muncesc cinstit rupându-și spatele și distrugându-și sănătatea pe bani puțini la patroni fără de inimă și fără de conștiință.
Culmea ! Mulți dintre braconieri ies cu peștele la drumul mare spre vânzare , fără să aibe acte economice ( facturi , chitanțe etc.) , fără avize sanitare , ținând peștele expus direct în praful de pe drum și în soare ! Au și nerușinarea să vândă pește de calitate îndoielnică cu starea de prospețime alterată ! Sunt ucigași acești indivizi care nu țin cont nici de avuția națională , reprezentată de toate viețuitoarele acvatice de pe Olt, și nici de sănătatea populației .
Poliția știe și nu face nimic ! Jandarmii sunt mână în mână cu ei deoarece la controalele pe care le fac nu aplică legea și mai pleacă și cu porbagajele pline !
Exemplu : braconieri prinși pe Olt de către jandarmi tocmai în momentul în care-și scoteau setcile ; jandarmii le propun ( !!!!!) braconierilor să le confiște peștele și să le mai lase doar o plasă !!! Ce e asta ?!!! Ce aplicare a legii este asta ? Trebuiau confiscate toate și braconierii prinși în flagrant încătușați și duși să dea socoteală conform legii .
Sunt indivizi care braconează în continuare având amenzi penale neplătite ! Deci justiția nu face nimic !
Sunt indivizi care , he he , culmea , au trecut și la ,,acvacultură” din braconieri ce erau s-au convertit în piscicultori !!! Da dom-le , s-au făcut crescători de pește ! Dar, ei continuă să braconeze în neștire , mă rog , cât s-o mai putea , cât o mai fi pește.
Mulți dintre braconieri sunt sprijiniți de persoane sus puse .
Mulți dintre braconieri sunt înștiințați dinainte de a veni controlul în zonă al celor de la ANPA !!!
Nu mai intru în amănunte legeate de tehnica pescuitului : plasele monofilament , prostovoale , pescuitul peștelui sub dimensiuni , țopa , coș , pescuitul în prohibiție . SUNT PREA MULTE DE SPUS. Toate astea se petrec neîncetat pe Olt de zeci de ani ! GATA , ajunge ! Ungaria ne-a luat-o înainte cu măsurile lor din domeniul pescuitului . Nu zic să fim ca ei dar, braconajul și pescuitul industrial pe Olt trebuie să înceteze DEFINITIV și IREVOCABIL !
Și de ar fi doar pe Olt catastrofa asta ecologică dar, braconierii distrug și tot ce a mai rămas prin bălțile de lângă Olt ! Omorând puietul de crap și de șalău în continuu !
TREBUIE SĂ SE OPREASCĂ ACUM TOT braconajul și așa zisul pescuit industrial .