Semneaza petitia,DEMISIA Patriarhului Daniel!!!


Musafir

/ #1995 Re:

2015-11-06 17:56

#1991: -  

 Dexul spune: șpágă s. f. – Bacșiș, mită

Adică plăteşti ceva peste ceea ce este legal plătit. DAR BISERICILE NU SUNT FINANTATE! primesc doar un mic ajutor pentru salarii.

 Salariile preoților sau pastorilor sunt finanțate din diverse surse: buget de stat, contribuția benevolă a credinciosului, taxe pentru diverse servicii, susținere a bisericii pentru angajații ei. În timp ce America face publică media salariului unui pastor de megabiserică, pontiful roman nu are salariu, iar preotul român vine cu bani de acasă pentru continuitatea cărții de muncă.

Salariul anual al unui pastor de megabiserică americană poate ajunge la 400.000 de dolari, informează Leadership Network într-un raport pe anul 2010. O astfel de biserică este situată în zona sub-urbană, are o audiență de mii de persoane, un buget între 5 și 10 milioane de dolari, și cel puțin 50 de angajați permanent cu toate asigurările. Costurile de personal sunt aproximativ 40-50% din bugetul bisericii. Totuși, media în urma unui sondaj cuprinzând 253 de megabiserici a fost de 147.000 de dolari, adică un pastor primește peste 12.000 de dolari lunar. În același timp, un pastor capelan de liceu câștigă cam 4500 de dolari.

În bisericile protestante, cum este Biserica Adventistă, plata pastorilor se face în sistem propriu, prin donarea de sume din partea enoriașilor. Sistemul zecimii, în care credincioșii donează a zecea parte din venitul lor este unul biblic, care și-a dovedit eficacitatea în timp atât în vremea și istoria antică a poporului Israel, cât și în vremurile moderne.

În România preoții sunt plătiți de la buget. Dan Obrocea, consilier eparhial la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului afirmă că „un preot debutant, în primii ani de preoție, primește în jur de 400 ron ajutor de la stat, la care se opresc toate celelalte impozite, ajungând ca preotul să vină cu bani de acasă să-și asigure această continuitate a cărții de muncă.