Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #44624 Combinatul Oltchim, un nou val de concedieri.

2015-10-28 15:25

Combinatul Oltchim, un nou val de concedieri.

Dati clik si mergeti la pagina 5: http://www.indiscret.ro/rks_images/nr/523/pdf_523.pdf

Încã 225 de salariaþi ai companiei din Râmnicu Vâlcea, adicã aproximativ 10% din totalul celor existenþi, ar urma sã fie disponibilizaþi în c+ursul lunii noiembrie.

de Marielena Popa

Potrivit liderilor de sindicat, din cei 225 de salariaþi, 106 vor fi de la combinatul din Râmnicu Vâlcea si 119 de la Divizia Petrochimicã Pitesti. Acesta este cel de-al doilea val de disponibilizare colectivã, dupã cel din anul 2013, când circa 1.000 de oameni au fost dati afarã. Conform lui Sorin Marcu, presedintele Sindicatului Liber Oltchim, dintre cei 106 de salariaþi care ar urma sã plece de la Râmnicu Vâlcea, 73 sunt personal TESA si 33 sunt muncitori. Cei disponibilizaþi vor primi 12 salarii compensatorii ce vor fi acordate în primele luni ale anului 2016. De asemenea, în perioada care a mai rãmas din anul 2015, cei 25 ar urma sã primeascã salariile restante (trei luni). Dupã acest nou val al disponibilizãrii, la Oltchim vor rãmâne aproximativ 1.900 de salariati.

Planul iniþial, 500 de disponibilizati
Administratorul judiciar Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring SPRL, împreunã cu administratorul special, Bogdan Stãnescu, si conducerea societãtii, au anuntat aceste concedieri încã din septembrie.
„Actiunea de disponibilizare a personalului excedentar face parte din Planul de reorganizare aprobat de judecãtorul sindic în data de 22 aprilie a.c., prin care conducerea societãþii s-a angajat sã implementeze mãsuri de diminuare a costurilor operaþionale fixe cu cca. 450.000 euro/lunã, ceea ce implicã atât o crestere a randamentelor instalatiilor, cât si reducerea fondului de salarii.  Rezultatele economice pozitive înregistrate de OLTCHIM SA în primul semestru, precum si investitiile realizate din surse proprii în îmbunãtãtirea eficientei instalatiilor de productie, au condus la o reducere a numãrului de angajati cu 225 de persoane, fatã de un numãr de cca. 500 de disponibilizati estimat initial, ceea ce implicã o economie cu cheltuielile salariale lunare de 968.000 lei”

Drepturile financiare ale celor care pleacã
Potrivit aceluiasi comunicat, cei 225 de disponibilizaþi vor primi urmãtoarele drepturi:
- lunar, începând din prima lunã dupã disponibilizare, salariile restante datorate de societate
- începând din februarie-martie anul viitor vor încasa lunar echivalentul unui salariu, dar nu mai mult de salariul mediu brut la nivel de Oltchim, pânã la epuizarea fondului de salarii compensatorii, maximum 12, în funcþie de vechimea în muncã.
De asemenea, angajaþii disponibilizaþi vor beneficia de drepturile aferente concediului de odihnã pentru întreg anul si de prima de vacantã”.

Combinatul Chimic Oltchim a intrat în insolventã pe 30 ianuarie 2013. În aprilie 2015, Tribunalul Vâlcea a aprobat planul de reorganizare a companiei, propus de administratorii judiciari.