Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #41526 Ce am fost si ce-am ajuns! Combinatul Oltchim, obiectiv turistic pentru investitorii străini.

2015-07-14 07:26

http://saptamana.net/articol/8410 ECONOMIC
13.07.2015
Autor: Irina RÎPAN

 

Combinatul Oltchim, obiectiv turistic pentru investitorii străini

Din cauza investitorilor chinezi şi a promisiunilor deşarte făcute în anii trecuţi, Ministerul Economiei a fost pus chiar în situaţia de a amâna privatizarea.

O delegaţie formată din reprezentanţii unei companii chineze este aşteptată în aceste zile la Oltchim. Este vorba, cel mai probabil, despre petroliştii companiei Junlun Petroleum CO LTD, care şi-au făcut un obicei din a vizita combinatul din Râmnicu Vâlcea, din 2013 şi până în acest moment prezenţa acestora fiind semnalată de mai multe ori la Oltchim. Din cauza investitorilor chinezi şi a promisiunilor deşarte făcute în anii trecuţi, Ministerul Economiei a fost pus chiar în situaţia de a amâna privatizarea combinatului.

Vizita chinezilor din această săptămână a fost anunţată chiar de Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului din Râmnicu Vâlcea, care a rămas un optimist convins în ciuda tuturor procedurilor de privatizare eşuate din ianuarie 2013 până în decembrie 2014.
„Compania din China are interesul să exploateze nişte rezerve de petrol inedite ca problemă. După ce se exploatează o resursă convenţională, o sondă de petrol, 65% din rezerva totală de petrol rămâne acolo neexploatată, întrucât este prea vâscoasă pentru a putea fi extrasă. Iar ei deţin tehnologie care le permite exploatarea acestei rezerve de două treimi din rezerva de petrol care nu se poate exploata prin tehnologie convenţională. (…) Etilena, din care se face PVC, este un produs al unei fracţii de petrol. La fel şi propilena, din care se fac polioli, care este marfa care se vinde cel mai bine la export de către Oltchim”, a declarat Gheorghe Piperea.
Avocatul specializat în insolvenţă susţine că investitorul chinez vrea să cumpere combinatul din Vâlcea, nu doar să exploateze ţiţei. Gheorghe Piperea a uitat, însă, de promisiunile făcute la începutul lui 2014, când investitorii chinezi au solicitat amânarea privatizării în schimbul oferirii capitalului necesar, respectiv 20 de milioane de euro, în schimbul repornirii mai multor secţii din combinat.
„Nu ne grăbim. Dar aş zice să aşteptăm începutul lui 2016. Dacă vine cu un preţ bun compania chineză, după ce îşi face toate calculele, se vinde imediat, că totul este gata”, a susţinut administratorul judiciar.

 

Oltchim, un nou val de concedieri

În timp ce economia vâlceană duduie, iar administratorul judiciar al Oltchim anunţă reducerea pierderilor la combinat, angajaţii se pregătesc pentru un nou val de concedieri. Peste 300 de sa_lariaţi din Vâlcea şi Piteşti vor rămâne fără loc_uri de muncă începând cu prima zi a lunii septembrie. Primele decizii de concediere vor fi emise în luna august, persoanele disponibilizate urmând să stea 30 de zile în perioadă de preaviz. Deocamdată se lucrează la listele cu disponibilizaţi, asta în ciuda faptului că reprezentanţii celor cinci sindicate din Oltchim nu au fost anunţaţi care vor fi criteriile în baza cărora se vor face concedieri. De asemenea, nu se ştie dacă cele câteva sute de persoane disponibilizate în această vară vor primi salarii compensatorii, dat fiind faptul că cei 960 de sa_lariaţi concediaţi în iunie 2013 nu şi-au primit nici până astăzi drepturile sa_lariale prevăzute de lege.