Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Varujan Vosganian, PUSCARIE BAAAA......

/ #36769 Vosganian: Salvarea Oltchim este o problemă de mândrie şi demnitate naţională

2015-04-27 11:10

Vosganian a dat ochii cu salariaţii de la Oltchim

Vosganian: Salvarea Oltchim este o problemă de mândrie şi demnitate naţională

Ministrul Economiei încă mai crede că se pot găsi soluţii pentru salvarea societăţii

Prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, a convocat, vineri, 5 iulie 2013, o întâlnire la sediul Instituţiei Prefectului-judeţul Vâlcea, pe tema situaţiei SC Oltchim SA, întâlnire la care a participat şi Varujan Vosganian, Ministrul Economiei, dar şi Doina Adriana Pană, Ministrul delegat pentru Dialog Social.

De asemenea, la întâlnire au mai participat: Gheorghe Piperea şi Niculaie Bălan - administratorii judiciari ai societăţii, conducerea SC Oltchim SA, reprezentată de domnii Mihail Tălpăşanu – Director General, Alin Smeu - Director economic, Popescu Valentin, Ion Câlea - Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea şi Vicepreşedintele Dumitru Persu, deputatul Traian Dobrinescu, conducerea SC CET Govora SA reprezentată de Ludovic Zelici - Director tehnic, Lăpădat Mihai - Director economic, Mihai Diculoiu - Preşedintele Sindicatului Liber Oltchim cu o delegaţie de 14 persoane, Corneliu Cernev - Preşedintele Sindicatului Victoria, împreună cu 3 sindicalişti, Dan Bica - Preşedintele Sindicatului Solidaritatea, reprezentanţi ai Sindicatului Liber Unirea de la Arpechim Piteşti şi Ion Vincea- liderul CNS „Cartel ALFA” Vâlcea.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a subliniat faptul că şi-a dorit ca această întâlnire să aibă loc de mai mult timp, dar acum a fost oportună deoarece este un moment important pentru SC Oltchim SA întrucât, după 4 luni de la declararea insolvenţei, există argumente care să ducă la concluzia că se pot găsi soluţii pentru salvarea societăţii.

Vosganian a arătat că problema SC Oltchim SA este o problemă de mândrie şi demnitate naţională, deoarece este una dintre primele 5 societăţi din domeniu în Europa, motiv pentru care Oltchimul trebuie salvat.

Ministrul Economiei a prezentat situaţia SC Oltchim SA la momentul februarie 2013, când avea o datorie de 800 milioane euro fiind integral gajată, cifra de afaceri fiind de 5,4 milioane de euro cu pierderi de circa 4 milioane de euro, din care salariile reprezentau 3,2 milioane de euro, capacitatea de producţie de 6% (pe platforma de la Rm. Vâlcea, pentru că platforma Arpechim nu a funcţionat niciodată în interiorul combinatului), având un număr de 3.300 salariaţi.

Datorită procedurii de privatizare la care a fost supus, anul trecut, combinatul vâlcean şi crizei manageriale profundă, societatea a ratat momentul contractării, neavând niciun contract pe termen lung, practic SC Oltchim SA lucrând pentru contracte pe termen scurt, ceea ce implică costuri mari pentru materiile prime.

La toate acestea s-a adăugat atitudinea explicit negativă a organismelor financiare internaţionale care au spus răspicat că, din perspectiva lor, Oltchim trebuie închis deoarece nu are nicio şansă.

Astăzi, cifra de afaceri a crescut la dublu, fiind de 11 milioane de euro fără ajutor din afară, cu perspectiva de a ajunge la 12 milioane de euro la sfârşitul lunii iulie 2013, creşterea fiind de 100% iar pierderile de 1 milion de euro şi se preconizează ca acestea sa ajungă la sfârşitul acestei luni la 780 mii euro, iar în august 2013 să se echilibreze.

De la momentul declarării insolvenţei au fost plătite drepturile salariale până la data de 25 mai 2013 integral iar astăzi, 05.06.2013, fiind alocată suma de 3 milioane lei pentru achitarea salariului din luna mai (80% pentru muncitori şi 50% pentru personalul TESA).
Deşi legea nu obligă, în această perioadă, conform contractului colectiv de muncă, au fost achitate salariaţilor şi tichetele de masă (2,6 milioane lei), transport auto (700 mii lei) şi alte beneficii (450 mii lei).

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei, a reamintit salariaţilor de la SC Oltchim SA că sunt singura companie din România căreia i s-a asigurat, prin ordonanţă guvernamentală, protecţia socială maximă permisă de lege, adică ajutor de şomaj până la maxim doi ani şi ajutor de completare care poate ajunge până la 2.000 lei lunar, în condiţiile în care venitul mediu net lunar în Ministerul Culturii este de 1.200 lei, iar în Ministerul Economiei este de 1.500 lei.

Doina Pană, Ministrul delegat pentru Dialog Social a invitat la purtarea unui dialog civilizat, deoarece toate părţile participante sunt „de bună credinţă” şi a ţinut să precizeze că, în toată această perioadă, dialogul cu sindicatele a fost asigurat permanent, pentru realizarea acestuia fiind importante informarea, consultarea şi apoi negocierea.

Liderii sindicatelor din SC Oltchim SA au fost invitaţi să-şi prezinte punctele de vedere.
Mihai Diculoiu, Preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, a solicitat o strategie de privatizare, etapizarea şi punerea în funcţiune a SC Oltchim SA în totalitate, inclusiv Arpechim, conversia în acţiuni a fondurilor şi asigurarea unui capital de lucru de 65 milioane de euro pentru funcţionare o normală, o conducere competentă la SC Oltchim SA dar şi o organigramă mai puţin stufoasă.

Ministrul Varujan Vosganian a ţinut să precizeze că, în acest moment, sunt numai 8 directori faţă de 24 câţi au fost anterior.

Corneliu Cernev, Preşedintele Sindicatului Victoria, a apreciat realizările de până acum, inclusiv faptul că au fost reduse posturile de director şi a solicitat asigurarea capitalului de lucru, funcţionarea secţiilor pentru care sunt asigurate comenzi şi plata restanţelor salariale pentru atât pentru angajaţi, cât şi pentru cei disponibilizaţi.

Dan Bica, Preşedintele Sindicatului Solidaritatea, a solicitat ca plata tuturor angajaţilor să se facă în mod uniform, toţi să aibă acelaşi procent la plata restanţelor, în caz contrar sindicaliştii vor bloca activitatea pe anumite sectoare.

Ministrul Economiei a informat participanţii că în acest moment SC Oltchim SA a devenit o societate bancabilă, s-au purtat discuţii cu conducerea Piraeus Bank şi Banca Transilvania pentru acordarea de împrumuturi în vederea asigurării capitalului de lucru, semnalele fiind pozitive, urmând a fi contactat şi CEC Bank.

Pentru viitor, obiectivele sunt: finalizarea evaluării, construcţia financiară a Oltchimului absolvit de orice datorii iar, în perioada august – septembrie, Oltchim va fi propus pentru vânzare.

Referitor la persoanele disponibilizate, a informat că se fac demersuri pentru atragerea de fonduri europene şi desfăşurarea unor proiecte pentru recalificarea acestora.

De asemenea, a precizat că situaţia Arpechim se va discuta la Piteşti, având în vedere condiţiile speciale şi faptul că nu funcţionează din anul 2008, iar investiţiile necesare nu se pot face decât după ce SC Oltchim SA depăşeşte 60% capacitatea de producţie la Râmnicu Vâlcea.

Mihail Tălpăşanu, Directorul General al SC Oltchim SA, a confirmat datele prezentate de Ministrul Economiei referitoare la situaţia economică şi la plata drepturilor salariale, cât şi posibilitatea de a reporni încă trei fluxuri de fabricaţie, pentru aceasta fiind nevoie de acţiune conjugată a conducerii şi a salariaţilor „pentru a menţine platforma vie” mai ales acum când a fost recăpătată încrederea furnizorilor şi a clienţilor.

Administratorii judiciari Gheorghe Piperea şi Niculaie Bălan au informat cu privire la greutăţile în atragerea de surse de finanţare atât timp cât există pierderi şi despre etapele şi termenele obligatorii ale procedurii de insolvenţă parcurse până în acest moment, când sunt înregistrate trei contestaţii ce au termen de soluţionare în perioada august-septembrie.

Potrivit acestora, evaluarea societăţii se va finaliza în această lună. Planul de restructurare a fost schiţat şi este afişat atât pe site-ul societăţii, cât şi pe cel al Ministerului Economiei, putând fi definitivat la finalizarea procedurilor aflate în desfăşurare, ţinând cont, totodată, de faptul că SC Oltchim SA este o societate listată la bursă, toate datele fiind reale.

Toate cifrele se pot vedea, provin de la societate, fiind în contabilitatea acesteia şi sunt exacte.

Au informat, de asemenea, că există cel puţin patru firme serioase care doresc achiziţionarea combinatului, deci există perspectivă pentru Oltchim.
Ion Cîlea, Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, a salutat dialogul purtat şi a menţionat că s-au făcut paşi importanţi pentru salvarea Oltchimului, a reamintit de ajutorul acordat combinatului de către SC CET Govora SA, în valoare de 43 milioane euro, pentru energia electrică furnizată şi a adresat rugămintea de a se depune toate eforturile pentru finalizarea planului de restructurare şi pentru asigurarea capitalului de lucru.

La finalul întâlnirii, Varujan Vosganian a concluzionat asupra următoarelor probleme:
• în prima şedinţă de guvern se va adopta hotărârea de guvern cu privire la normele metodologice pentru calculul câştigului salarial care se are în vedere la calcularea venitului de completare şi prin care Ministerul Finanţelor Publice va alimenta fondul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale, Familiei şi Persoanelor Vârstnice
• Oltchim este pe o pantă ascendentă, are bonitatea necesară pentru a deveni bancabilă şi are şanse reale pentru privatizare
• finalizarea discuţiilor cu băncile pentru a dobândi linii de finanţare, unde semnalele sunt încurajatoare
• necesitatea contractului pentru propilenă pentru a asigura creşterea producţiei
• eliminarea pierderilor până în luna august
• respectarea contractului colectiv de muncă
• planul de reorganizare respectă termenele obligatorii prevăzute de procedurile judiciare şi va fi finalizat în luna august
• privatizarea trebuie finalizată la o sumă care să convină creditorilor
• în luna iulie se vor definitiva aranjamentele financiare, în luna septembrie procedura de contractare, iar în luna octombrie procedura de privatizare.