MAGISTRATII TREBUIE SA RASPUNDA PENTRU ERORILE JUDICIARE


Musafir

/ #224

2015-04-26 10:17

In esenta, sunt bine-venite si de bun simt aceste modificari (mai ales ultima cu termenul de prescriptie care acum e de 1 an).
Dar ce facem cu privilegiile acordate magistratilor prin aceasta Lege, dincolo de orice limita a bunului simt (economic, moral, democratic) si chiar a principiilor universale ale dreptului - precum neretroactivitatea legii??? De ex. faimoasa pensie de serviciu, prin prevederile privind calculul vechimii in magistratura acopera practic toate functiile asociate studiilor superioare juridice si poate fi acordata si celor pensionati inainte de aparitia legii, conform art. 82, al 6:
(6) De prevederile alin. (1), (3) şi (4) pot beneficia şi judecătorii şi procurorii pensionaţi anterior intrării în vigoare a prezentei legi, care beneficiază de pensie în sistemul public şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru acordarea pensiei de serviciu. În acest caz, pensia de serviciu se stabileşte dintr-o bază de calcul egală cu indemnizaţia de încadrare brută lunară pe care o are un judecător sau procuror în activitate
Si, in afara de faptul ca de astea pot beneficia si urmasii (la data la care respectivul ar fi implinit 60 de ani), atentie ce urmeaza la art. 85, al. 2:
(2) Pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 84 se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată.
Trebuie sa tinem cont si ca, daca au 20 de ani vechime, la pensionare sau eliberare din functie din motive neimputabile au dreptul la 7 indemnizatii brute lunare (in caz de deces, urmasii beneficiaza de acest drept), au drept la concediu de odihna de 35 de zile lucratoare, la concedii de studii platite (inclusiv pentru doctorat), la plata cheltuielilor ocazionate de formare/specializare (inclusiv deplasare, cazare, masa) ...
CU TOT RESPECTUL PENTRU PROFESIA DE MAGISTRAT, ASTA NU E JUSTITIE, CI INJUSTITIE SOCIALA DUSA LA EXTREM!!!