Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

NEWS ALERTA:

/ #36122 Un secretar de stat de la Energie taie șansele de dezvoltare ale CEO și Oltchim

2015-04-09 06:47

Un secretar de stat de la Energie taie șansele de dezvoltare ale CEO și Oltchim

În edițiile trecute am relatat despre posibilitatea ca CEO să-și valorifice cărbunele prin chimizarea lui bazată pe tehnologii curate. Lignitul preparat astfel ar servi Oltchim ca materie primă. Tehnologia chimizării cărbunelui este deținută de o societate pe acțiuni, Eco Solution care, la cererea Ministerului a și elaborat studiul de prefezabilitate. În urma analizării de către diriguitorii din Energie, a rezultat că studiul este bine fundamentat și că o astfel de posibilitate ar crea locuri de muncă în Gorj, cărbunele din carierele CEO ar fi valorificat, rezultând un gaz de sinteză, iar Oltchim ar avea materie primă, având șansa revitalizării industriale.

În cadrul Complexului de Chimizare a Cărbunelui Motru, dacă acesta se va construi, așa cum se arată în proiectul Eco Solution, vor fi mai multe fabrici, printre care și cea de uree (produs care poate fi transportat ușor, în cisterne, către Oltchim). De la sine înțeles e faptul că două județe ar avea de câștigat, în speță Vâlcea și Gorj, ambele cu probleme sociale și fără prea mari perspective în viitor.
Numai că, unul dintre secretarii de stat din cadrul Ministerului Energiei este preocupat de sursele de finanțare necesare unei astfel de investiții, înainte de a obține un punct de vedere al prim-ministrului Victor Ponta asupra valabilității acestei idei, asupra nevoii unei astfel de investiții care ajută două județe din țară. Spunem că este necesară părerea premierului, mai ales că acesta este președintele Comitetului interministerial pentru evaluarea și actualizarea obiectivelor Strategiei Energetice Naționale a României pe plan regional, a cărei constituire a fost aprobată în ședința de Guvern de marți, 7 aprilie.

Secretarul de stat Badea trimite la plimbare Eco Solution

 

Secretarul de stat Bogdan Nicolae Badea recunoaște că investiția e „de bine” dar se leagă de problema finanțării, în loc să facă demersurile necesare unui răspuns avizat și pertinent privind oportunitatea ei. Iată ce transmite secretarul de stat din cadrul Ministerului Energiei Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Bogdan Nicolae Badea, în răspunsul său către Eco Solution: „Din punctul nostru de vedere, proiectul propus influențează în bine mineritul din Gorj și prezintă interes prin prisma promovării unei alte tehnologii de valorificare a lignitului decât cea clasică, cea de ardere în centralele termoelectrice. Dezvoltarea acestui proiect are impact pozitiv atât asupra dezvoltării industriei miniere, cât și asupra industriei petrochimice. Proiectul este prezentat într-o fază preliminară, studiul de prefezabilitate, iar pentru a putea fi pus în practică este necesară identificarea modului de finanțare și a surselor de finanțare. În urma înaintării memoriului dvs. către Organismul Intermediar pentru Energie și în urma analizei acestuia a rezultat că un proiect de tipul chimizării lignitului nu se încadrează în prioritățile de investiții stabilite pentru perioada 2014 2020 în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare în sectorul energetic, și, totodată nu se încadrează nici în domeniile majore de Investiție ale Programului Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice” pentru perioada 2007-2013. Astfel că, având în vedere limitele pe competență ale Organismului Intermediar pentru Energie, vă recomandăm eventual să vă adresați Ministerului Fondurilor Europene pentru a identifica o sursă de finanțare din Fonduri Structurale și de Investiții. Ministerul Energiei sprijină tehnologiile alternative însă nu are alocate fonduri pentru proiecte pilot”.

 

Oficialul de la minister blochează o decizie absolut necesară

În replică, directorul general al Eco Solution, Costin Frâncu, precizează într-o adresă către ministerul condus de Andrei Gerea: „Doresc să subliniez că Studiul de Prefezabilitate a fost transmis la Ministerul Energiei pentru a o decizie privind încadrarea în strategia de dezvoltare industrială a României și nu pentru găsirea soluțiilor de finanțare. Apreciez că înainte de căutarea unor soluții de finanțare, Guvernul României ar trebui să analizeze soluțiile tehnice propuse de noi din punct de vedere al oportunității investiției în perspectiva strategiilor de dezvoltare industrială a țării. Consider că o astfel de decizie este absolut necesară deoarece studiul vizează în primul rând CEO și Oltchim, două societăți cu capital majoritar de stat, și, în plus, se propun tehnologii de ultimă generație privind chimizarea cărbunilor și reorientarea industriei petrochimice (câtă mai există) pentru funcționare cu o altă materie primă. Față de considerentele prezentate, apreciez, domnului secretar de stat, că răspunsul dumneavoastră blochează analiza strategică de oportunitate folosind argumente financiare neadecvate”.