Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

NEWS :

/ #35865 S-a hotărât reorganizarea RAJDP: 95 de salariaţi vor fi disponibilizaţi!

2015-04-01 14:55

S-a hotărât reorganizarea RAJDP: 95 de salariaţi vor fi disponibilizaţi!

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Vâlcea de ieri a fost una lungă, nu mai puţin de 42 de proiecte de hotărâre fiind dezbătute şi aprobate de aleşii judeţeni. De departe, cel mai disputat proiect de hotărâre a fost cel privind aprobarea planului de reorganizare a Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Vâlcea, plan care include disponibilizarea a 95 de angajaţi din cadrul unităţii. Consilierii PSD nu au fost de acord cu disponibilizările şi, în consecinţă, nu au votat nici planul de reorganizare.

95 de oameni pleacă acasă

„Nu e o fericire să anunţăm înainte de Paşti că 95 de angajaţi vor fi disponibilizaţi. Fondul pentru salariile compensatorii este prevăzut în buget şi se ridică la 17,8 miliarde lei. Se acordă în maxim şase tranşe, în funcţie de vechimea fiecăruia. Se vor acorda maxim şase salarii pentru vechime mai mare de 15 ani. Am avut nenumărate discuţii cu sindicatele, cu conducerea executivă a Consiliului Judeţean, am avut câteva cazuri, dar nu am găsit un alt loc de muncă în alte subunităţi subordonate Consiliului Judeţean. Sfârşitul lunii aprilie cred că va fi data cea mai apropiată pentru disponibilizare. Altă posibilitate nu există. Am spus de acum trei ani. În ultimii trei ani situaţia financiară a Regiei s-a agravat. Am făcut numeroase solicitări de disponibilizare către conducerea judeţului în anii precedenţi. Am depus şi documentele necesare pentru o eventuală concediere individuală. Prima iniţiativă am avut-o în 2011, cu 29 de persoane, a urmat în anul 2012 cu 38 de persoane, în 2013 - 55, apoi 80 şi acum am ajuns la 95”, a spus directorul RAJDP Vâlcea, Nicolae Vălimăreanu. Au urmat tot felul de schimburi de replici între consilierii judeţeni ai PSD şi cei ai PNL, au fost puse tot felul de întrebări directorului Vălimăreanu, însă concluzia finală a fost că fără aceste disponibilizări Regia intră în faliment.

O situaţie dură

Vicepreşedintele Dumitru Persu a ţinut să facă unele precizări: „Consiliul Judeţean Vâlcea administrează aproape 1000 de kilometri de drumuri judeţene. RAJDP a avut rezultate excepţionale în anumite perioade, au fost ani în care Regia executa lucrări care însumau peste 500 miliarde lei. Din păcate, în ultimii ani, Regia a căzut puternic şi din cauza unei strategii prost gândite şi aplicate, pe motivul că actualii manageri ai acestei structuri n-au avut curajul să ia lucrurile în piept şi să aplice principiile economiei capitaliste. La regia noastră s-au întâmplat lucruri care nu sunt tocmai ortodoxe şi, din păcate, dânşii au cedat în faţa unor strategii, altele decât sunt acum. Din fericire, însă, spun eu, restructurarea şi reorganizarea regiei este absolut necesară, pentru că nu poţi să mergi în continuare pe cifră de afaceri foarte mică, salarii plătite tuturor, de la TESA până la muncitori. N-a spus domnul Vălimăreanu nici un moment că eu am fost întotdeauna de acord cu reorganizarea şi restructurarea Regiei, pentru că simţeam pulsul economic al activităţii acesteia şi, din păcate, nu a aplicat niciodată ceea ce am spus de fiecare dată. Ne trezim astăzi în faţa unei situaţii foarte dure pentru oamenii care muncesc acolo…”, a spus vicele Persu. Directorul Vălimăreanu a mai dezvăluit şi alte lucruri: „N-a fost lipsă de curaj din partea noastră, cel puţin a mea, pentru evitarea unor cheltuieli nejustificate. S-a mers până acolo încât în ultimii doi-trei ani nu eram eu sunat de către Consiliul Judeţean, ci direct şefii de secţii pentru execuţie de lucrări. Nu vreau să mai continui, sunt multe de spus”.

Fără reorganizare, intră în faliment

Cel care a primit în atribuţii să se ocupe de verificarea situaţiei la RAJDP a fost vicepreşedintele Romulus Bulacu. Acesta a menţionat: „Când am preluat şi m-am documentat asupra stării RAJDP, am preluat-o cu 39 de miliarde lei pierderi în 2013 şi cu 35 de miliarde pierdere în 2014. Noi aşa am preluat-o. Dacă mai stăteam şi dacă mai stăm în continuare, ea intră în faliment. Să nu credeţi că pe noi nu ne doare sufletul când este vorba de oameni. Şi pe noi ne doare, dar să ştiţi că ei sunt 300 de oameni acolo. Trebuie să ne gândim la toţi. S-au angajat oameni în plus şi fără să aibă de-a face cu profesionalismul în domeniu. În primul rând trebuie să plece din Regie cei care n-au legătură cu regia. După zeci de întâlniri, inclusiv sindicatele au fost de acord că această restructurare trebuie să se facă. Şi pe noi ne-a interesat ca modul de disponibilizare să fie foarte corect. În primul rând să respectăm regulile, dar în al doilea rând să rămână într-adevăr cei care trebuie şi ştiu ce să facă. Sunt factori externi care au determinat situaţia de acum. Unul este factorul politic care a contribuit foarte mult. Din cauza aceasta n-am vrea să ne implicăm noi, ci să se implice cei care se pricep. Factorul politic trebuie redus, să lucrăm pe principii economice de piaţă. Factorii interni trebuie şi ei să muncească mai mult. Problema ţine de o mai bună organizare internă, pentru că ce ne aşteaptă nu e uşor. Să nu credeţi că dacă pleacă 95 de oameni lucrurile s-au rezolvat. Nu neapărat a da aceşti oameni afară rezolvă problema. Este problema şi de management şi le-am cerut un management profesionist, fără intervenţii politice. Pentru că dânşii asta reclamă, că li se spunea să ia macaraua de la Lungeşti şi să o trimită la Câineni. Păi asta însemnă miliarde de lei pierdere. Sunt nişte lucruri care s-au întâmplat şi vrem să nu se mai întâmple”, a spus vicepreşedintele Romulus Bulacu.