Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #35176 Re: Aproximativ 1300 de angajaţi ai combinatului chimic din Rm. Vâlcea vor deveni şomeri în primăvar

2015-03-09 16:42

#35174: - Aproximativ 1300 de angajaţi ai combinatului chimic din Rm. Vâlcea vor deveni şomeri în primăvara! 

 Aproximativ 1300 de angajaţi ai combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea vor deveni şomeri în primăvara  şi vara acestui an.

http://www.infopuls.ro/index.php/economic/1026

Aproximativ 1300 de angajaţi ai combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea vor deveni şomeri în primăvara  şi vara acestui an. 
Mai nou, listele cu noii disponibilizaţi se fac prin şantaj, cu cei care refuză să semneze planul de reorganizare al administratorului judiciar, un plan prost făcut, după cum spuneau chiar administratorii combinatului.

Astfel, suma alocată pentru salariile compensatorii va ajunge la 17 milioane de euro, dacă administratorul Gheorghe Piperea şi Guvernul îşi vor respecta promisiunea, deocamdată nu au făcut nimic în acest sens. Disperaţi că în luna aprilie le va expira şomajul, disponibilizaţii primei serii s-au hotărât să facă greva foamei în faţa Guvernului şi a Ministerului Economiei.

Angajaţii Oltchim au aflat săptămâna trecută, după depunerea planului de reorganizare al societăţii de către administratorul judiciar, că 1300 dintre ei urmează să fie daţi afară imediat după semnarea lui. 
Punerea în aplicare a respectivului plan are o hibă, nu poate fi aplicat decât dacă este semnat şi de celălalt partener…de către angajaţi. Şi aşa a început teroarea în Oltchim.

O parte dintre sindicalişti încearcă să-i convingă pe angajaţi să semneze pentru că au semnat şi disponibilizaţii, conducerea încearcă să-i ,,convingă” sub ameninţarea concedierilor disciplinare, adică fără respectarea contractului colectiv de muncă, nefuncţional dealtfel.
 "Se folosesc de noi pentru a-i convinge pe cei din combinat să semneze. Au venit la noi cu o listă, să semnăm. Ne-au spus că pe baza ei ne vom lua banii din compensatorii, că vom avea prioritate. Apoi am înţeles că s-au dus cu ea prin secţii şi le-au spus muncitorilor că noi am semnat că suntem de acord cu planul de reorganizare. Asta e păcăleală, înşelăciune", au spus  reprezentanţii disponibilizaţilor prezenţi la întâlnirea cu prefectul.
Şi tot în cadrul aceleiaşi întâlniri cu prefectul, sindicaliştii şi disponibilizaţii prezenţi  au precizat că au aflat de noile disponibilizări din  planul de reorganizare întocmit de administratorul judiciar de la Oltchim, unde  se specifică faptul că suma datorată persoanelor disponibilizate se dublează din acest an. În prezent, societatea trebuie să plătească primilor disponibilizaţi  peste 8 milioane de euro, restanţă salarială ce va fi achitată, conform planului de reorganizare, abia după vânzarea Oltchim SPV.  „De la 8,6 milioane de euro, suma destinată plăţii salariilor compensatorii se dublează la 17 milioane de euro, ceea ce înseamnă că se vor face alte disponibilizări şi aproximativ 1 300 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă după aprobarea planului de reorganizare. Este aberant ca tu, ca şi salariat al Oltchim, să girezi un astfel de plan.”, spunea liderul sindical Mihai Diculoiu.

RCS, primul la recuperarea datoriilor… disponibilizaţii, la coada listei

În fapt, în prima fază, planul prevede plata datoriei de 1,5 milioane de euro către RCS-RDS şi a celorlalte datorii către stat. Plata celor 17 milioane de euro prevăzută pentru salariile actualilor şi viitorilor disponibilizaţi ai combinatului nu are prevăzută sursa, mai mult chiar se specifică că sumele se pot modifica dacă apar surse de finanţare sau se pot diminua procentual dacă sursa de finanţare nu apare. Drept urmare, 130 de disponibilizaţi au cerut administratorului judiciar toată suma acum, nu la calendele greceşti, în caz contrar vor intra in greva foamei. Surse din combinat au afirmat că în combinat se taie la greu din instalaţii, unii spun că se taie conductele vechi, alţii că se taie şi instalaţii noi. Deci… se taie, şi se taie pentru acoperirea unor cheltuieli, poate chiar a salariilor restante.

Drumul spre Haga trece prin faţa Guvernului

 

După doi ani de aşteptare, disponibilizaţii de la Oltchim au ajuns la capătul răbdării, unii au murit de cancer, alţii au ajuns să fie executaţi silit de bănci, alţii au decis să bată la poarta Tribunalului de la Haga, dacă statul român le va încălca în continuare drepturile prevăzute de legislaţia şi Constituţia României.
,,Poate să ne spună cineva dacă există o lege care să ne  apere interesele de cetăţeni ai acestei ţări? Eu nu am văzut un leu în buzunarul meu din banii promişi ca drepturi salariale compensatorii, şi nu cred că voi vedea.  Ce vreţi, să ajungem să ne apărăm drepturile la Haga, să facem ţara de râs? Facem chetă şi mergem şi acolo, dar mai întâi vom face greva foamei în faţa Guvernului, pentru că de doi ani de zile mă simt umilit în ţara mea, de doi ani ne-am întâlnit degeaba.”, a declarat unul dintre disponibilizaţi prezenţi.
În doi ani de zile, cei o sută şi ceva de disponibilizaţi au învestit peste 600 milioane de lei vechi în procesele cu administratorul combinatului. Avocata, Prisăcaru Adina, le-a luat banii pentru nimic, a greşit cazuistica, plus că la şedinţe şi-a trimis adjuncta, dacă a trimis-o. Disponibilizaţii au pierdut procesele, iar acum se pregătesc de încă unul, de o ,,vizită” la Guvern şi, dacă va fi cazul, de una la CEDO. 
Sub presiunea grupului, prefectul Dumitru Cornoiu a promis că va aduce din nou în atenţia premierului Victor Ponta problema salariilor compensatorii, dar trebuie să mai aibă şi ei puţină răbdare. Un sfat neinspirat, ţinând cont de faptul că administratorii combinatului vin săptămânal cu o altă ofertă de plată a datoriei salariale. 
D.N.