Tratamente pentru hepatita C astazi, nu maine!

inna

/ #47

2015-02-27 16:14

Tripla terapie pentru hepatita C: interferon, ribavirină și indiferență

 

În aprilie 1989, prin descoperirea virusului hepatitic C se deschidea calea către tratamentul eficient al bolii. Fără interferon și ribavirină.

Știința medicală a avut nevoie de peste 20 de ani pentru a închide cercul cercetării și dezvoltării, prin descoperirea unor tratamente care au rată de vindecare spre 100%, cu efecte adverse minore.

Istoric, anul trecut s-a discutat în premieră despre eradicarea hepatitei C, la nivel mondial. Pentru bolnavii cu hepatita C din România, timpul nu mai are răbdare. Știința a făcut totul, iar acum este rândul politicienilor să asigure accesul pacienților la tratamentele de ultimă generație, fără interferon.

Nu la tripla terapie, care a ținut agenda publică în ultimii 3 ani, dar al cărei timp a expirat, din păcate, fără ca bolnavii români să beneficieze de ea. Tripla terapie este deja istorie în multe state europene, pe fondul apariției tratamentelor fără interferon, în timp ce la noi, potrivit surselor, se încearcă introducerea sa pe lista compensatelor, tardiv, ilogic și cu mai multe costuri (umane și materiale) decât beneficii.

Sistemul medical românesc stă la baza îmbolnăvirii celor mai mulți dintre pacienții români cu hepatita C. Pacienții nu sunt vinovați că s-au îmbolnăvit ca urmare a transfuziilor, a injecțiilor sau a celorlalte manevre chirurgicale efectuate în spitale și policlinici, în urmă cu 20-30-40 de ani.

Nici acum, în 2015, pacienții nu sunt vinovați că, deși există tratamente aprobate în UE, acestea nu sunt accesibile, în lipsa compensării, cetățenilor asigurați în România. Statul român, dominat în gândire și în acțiune de clasicul imobilism cronic, îi condamnă a doua oară pe oameni: nu mai contribuie la infectarea cu virusul hepatitic C, dar îi tratează în continuare totuși cu o triplă terapie: interferon, ribavirină și indiferență.

 Contextul și un articol in extenso despre hepatita C, în ziarul Adevărul de astăzi.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...

Facebook