Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #34656 Continuă războiul dintre Piperea şi sindicalişti.

2015-02-26 12:09

Continuă războiul dintre Piperea şi sindicalişti

http://www.voceavalcii.ro/2015022527013Publicat în ECONOMIE

FEB 25, 2015  SCRIS DE  FLORIN FĂGEŢEANU

La aproape o lună de la depunerea planului de reorganizare al combinatului chimic Oltchim, administratorul judiciar, Gheorghe Piperea, a susţinut la Bucureşti o conferinţă de presă în care a debordat de optimism.
Avocatul a comparat combinatul cu o mârţoagă pe care nu o putea vinde pe trei gâşte, ca Dănilă Prepeleac şi a spus că privatizarea va reuşi în 2015: "Metoda prin care încercăm să obţinem un succes al acestui plan de reorganizare este crearea acelui SPV, acelui Oltchim 2, în care să se treacă toate activele, licenţele, autorizaţiile, plus personalul, în aşa fel încât să poată fi cumpărate părţile sociale de un investitor. Eu personal am văzut lucrurile acestea, în aşa fel încât să nu fiu considerat un fel de Dănilă Prepeleac. Nu m-am dus cu mârţoaga la iarmaroc ca s-o vând pe trei gâşte. Dacă am văzut că nu există posibilitatea să vinzi mârţoaga, am zis că mă întorc acasă şi încerc s-o fac să arate mult mai bine, ca să pot să o vând la un preţ corect".
Piperea a mai spus că situaţia actuală a companiei s-a îmbunătăţit semnificativ, iar Oltchim nu mai este "un pacient bolnav, în stare de comă", ci unul "în convalescenţă". Conform avocatului, combinatul funcţionează în prezent la 30% din capacitate şi generează lunar un rulaj de 15 milioane euro şi un EBITDA de peste 700.000 euro, iar peste 70% din producţie pleacă la export.


"Visează cu acel Oltchim SPV"

De partea cealaltă, sindicaliştii îl aduc cu picioarele pe pământ pe Piperea. Liderul de la SL Oltchim, Mihai Diculoiu, spune că Oltchim SPV este o utopie şi îi cere să îşi ceară scuze pentru comparaţia făcută:
"De la început am, spus că acest plan de reorganizare este în contradicţie cu ceea ce vrem noi, adică salvarea Oltchimului. Din câte văd eu, au de gând să mai disponibilizeze şi alţi salariaţi, după calculele mele aproximativ 1300 de muncitori. Mă surprinde în mod deosebit faptul că se insistă pe vânzarea acelui Oltchim SPV pentru că în 2014 s-au organizat cinci licitaţii şi nu s-a pretentat nimeni. E şi normal, cine să vină să cumpere ceva ce nu există.
Mai spune domnul Piperea că este la 30% din capacitate Oltchimul. Nu e adevărat, s-a pornit instalaţia de Oxo dar s-a oprit într-o lună.
Trebuie să îşi ceară scuze vâlcenilor pentru declaraţiile făcute, Oltchim nu a fost şi nu este nici acum o mârţoagă pe care să o vândă pe trei gâşte. Să nu uite că s-a prezentat la licitaţii şi nu a venit cineva să ofere pe combinat măcar o gâscă.
Îi mai sugerez să lase declaraţiile şi să-i ia pe investitorii care s-au prezentat dispuşi să vină alături de noi, să nu mai ascundă informaţiile şi să-i ducă la minister şi la guvern!"