Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

SI DISPONIBILIZATII OLTCHIM 2013...??? LE-AI BAGAT MORTUL IN CASA, iar banii lor drepturi legale...

/ #34018 "Executarea locuinţei ar putea fi suficientă în cazul neplăţii creditelor ipotecare" BURSA 16.02.20

2015-02-17 13:09


BURSA 16.02.2015

  Cei care nu-şi mai pot plăti creditele pentru care au garantat cu locuinţa ar putea preda casa bancii la care sunt datori, fără să mai plătească ceva în plus, chiar dacă imobilul valorează mai puţin decât restul de plată din împrumut.
     Aceasta este prevederea proiectului de lege care tocmai a fost redactat de avocatul Gheorghe Piperea, pe fondul crizei creditelor în franci elveţieni (CHF).
     Domnul Piperea, care speră să aibă susţinere politică pentru iniţiativa sa legislativă, ne-a spus că formula juridică propusă există de multă vreme în ţări precum Spania sau Statele Unite ale Americii. Domnia sa ne-a explicat: "Raţionamentul este următorul: dacă ai o datorie la o instituţie financiar-bancară, garantată cu imobilul în care locuieşti, iar valoarea acestuia nu mai acoperă suma din credit rămasă de plătit, în momentul în care eşti pus sub executare poţi lăsa casa respectivă în contul creanţei, iar restul neachitat din creanţă se şterge. Este ceea ce se numeşte «dare în plată» şi este o dispoziţie foarte veche la americani".
     Gheorghe Piperea ne-a spus că iniţiativa sa reprezintă, de fapt, transpunerea, în legislaţia noastră, a Directivei Europene care priveşte creditele imobiliare pentru locuinţă.
     Avocatul ne-a explicat că, la noi, Codul Civil prevede exact contrariul: "Problema din legislaţia autohtonă este existenţa unui principiu cuprins în Codul Civil care subliniază că, dacă ai o datorie, eşti obligat să o acoperi în totalitate, cu toate bunurile tale prezente şi viitoare.*[OLTCHIM, OBLIGATORIU PLATESTE CREANTELE DATORIILOR CONFORM CELOR DECLARATE DE EL SI CODUL CIVIL SPUNE ACHITA TOT, CONCLUZIA, DA-LE BANII TUTUROR CELOR DISPONIBILIZATI 2013 CONFORM LEGILOR!!!!!!]* Conform acestei reglementări, pentru creditele pe termen lung poţi plăti atât tu, debitor, cât şi urmaşii tăi, până în momentul în care se stinge creanţa, chiar dacă ţi-a fost executată şi casa, şi maşina etc. * [BRAVO DOMNULE PIPEREA, PUNETI BANUL JOS SI DATI DISPONIBILIZATILOR OLTCHIM 2013, STINGETI LITIGIUL DE MUNCA SI EXECUTATI CONFORM LEGII. ]*
     Acest principiu este de mult desuet, ţinând cont pe ce perioade de timp se întind creditele pentru locuinţe şi cum se modifică, în timp, piaţa imobiliară".
     În opinia domniei sale, problema cea mai gravă este că, după ce banca execută casa şi recuperează o parte din creanţă, nu tot banca este cea care va continua să-l execute pe debitor, restul creanţei fiind vândut unui colector de creanţă. Astfel, "clienţii devin o pradă sigură pentru aceşti colectori", subliniază avocatul Piperea.
     Banca Naţională a României (BNR) pledează pentru soluţii de piaţă şi nu pentru măsuri administrative, a spus, săptămâna trecută, Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, menţionând că o lege care ar viza conversia în lei a creditelor contractate în CHF la un alt curs decât cel al zilei ar conduce la un risc sistemic.
     În acelaşi timp, împrumutaţii în CHF solicită conversia creditelor la cursul istoric, plus 20%.
     Atât reprezentanţii BNR, cât şi cei ai Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) au subliniat că soluţiile pentru rezolvarea problemei creditelor în CHF stau în mâinile băncilor.
     Mugur Isărescu a precizat, marţi, în Camera Deputaţilor, că soluţiile care ar trebui identificate în urma negocierilor individuale dintre clienţi şi bănci ar trebui să aibă ca efect menţinerea ratelor lunare la un curs similar cu cel din decembrie 2014.
     Conversia creditelor la cursul zilei cu un discount aplicat ar fi, în opinia BNR, cea mai bună măsură care ar putea fi adoptată, nivelul discountului urmând să fie stabilit de la caz la caz, de cele două părţi.
     "O conversie la cursul zilei cu un discount oferit de bancă la sold este, practic, acelaşi lucru ca o conversie la un curs mai mic decât cel actual", a menţionat Mugur Isărescu.

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov a anunţat, săptămâna trecută, că lucrează, împreună cu băncile, la "un nou produs" pentru rezolvarea problemei creditelor în franci elveţieni.
     Se pare că bancherii nu ar fi fost de acord cu programul "Scade rata", ce presupune rescadenţarea creditelor şi acordarea unei facilităţi fiscale şi care a fost prima soluţie identificată de Ministerul Finanţelor în această problemă.
     * ANPC urmează să depună, astăzi, în Parlament, Directiva privind creditele ipotecare, ca să fie transpusă în legislaţia noastră
     Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) urmează să depună, astăzi, în Parlament, Directiva Europeană 17/2014 privind contractele de credit ipotecar, după cum ne-a spus Marius Dunca, preşedintele ANPC.
     Domnia sa ne-a precizat: "Directiva trebuie transpusă în legislaţia noastră. Noi, ANPC, o vom depune, luni (n.r. astăzi), în Parlament, pentru dezbateri, în vederea redactării unui proiect de lege. Iniţiativa legislativă va urma cursul normal - va fi dezbătută, va intra în comisii etc. Până acum nu a fost întocmit un astfel de proiect".
     Această Directivă a fost invocată în mod repetat, în ultima perioadă, atât de către bănci, cât şi de către clienţi, pe fondul crizei împrumuturilor în franci elveţieni.
     Dacă, pe de o parte, debitorii susţin că, potrivit legislaţiei europene aprobate anul trecut, băncile ar fi trebuit să propună clienţilor conversia creditelor în momentul în care cursul era cu 20% mai mare decât în ziua acordării împrumuturilor, instituţiile financiare spun că, tot potrivit Directivei, acest lucru va fi valabil doar din primăvara anului viitor, când reglementările europene vor intra în vigoare şi la noi. De asemenea, bancherii subliniază că procedura de conversie ar trebui făcută la cursul zilei, nu la curs istoric, potrivit Directivei 17/2014.
     Reglementările europene în domeniu trebuie transpuse în legislaţia noastră până în luna martie 2016.
     Printre altele, Directiva Europeană stabileşte că, pentru creditele ipotecare, materialele publicitare şi informaţiile precontractuale personalizate trebuie să includă avertismente privind impactul potenţial al fluctuaţiilor cursului de schimb valutar asupra sumei care trebuie rambursată de către client.
     Directiva mai vizează că un creditor nu ar trebui să facă "marketing" împrumutului într-un mod care să afecteze semnificativ sau care este posibil să afecteze capacitatea consumatorului de a evalua cu atenţie acceptarea creditului şi nici nu ar trebui să îşi elaboreze politicile de remunerare într-un mod care ar stimula personalul să încheie un anumit număr sau tip de contracte de credit, fără să ia în considerare în mod explicit interesele şi nevoile consumatorului.
     În noua legislaţie europeană se arată: "Riscul ar putea fi limitat fie acordând consumatorului dreptul de a converti moneda creditului, fie prin alte măsuri, cum ar fi plafoane sau, dacă acestea sunt suficiente pentru a limita riscul ratei de schimb valutar, avertismente. În cazul în care un consumator are dreptul să convertească un contract de credit într-o monedă alternativă, statul membru se asigură că cursul de schimb la care se efectuează conversia este rata de schimb a pieţei aplicabilă în ziua aplicării conversiei, dacă contractul de credit nu specifică altfel".
     Reglementările UE prevăd şi avertizarea periodică a consumatorului de către creditor, cel puţin în cazurile în care valoarea rămasă de rambursat sau cea a ratelor periodice variază cu mai mult de 20% faţă de situaţia în care s-ar aplica cursul de schimb de la momentul acordării creditului.
     Francul elveţian a crescut în mod neaşteptat, în urmă cu peste trei săptămâni, după ce Banca Naţională a Elveţiei a ridicat pragul impus în 2011, de 1,2 CHF/EUR.

 

* PIPEREA RECUNOASTE CA SE ACHITA SUMA INTREAGA IN TOTALITATE SI TOT DIN BUNURI PREZENTE SI VIITOARE CARE LE DETINE CEL DE ARE O DATORIE CREANTA, IN CAZUL NOSTRU OLTCHIM CATRE DISPONIBILIZATII 2013.

UNDE SUNT BANII???? DISPONIBILIZATII 2013 NU SI-AU PRIMIT SALARIILE PLATI COMPENSATORI NICI PANA IN ANUL 2015 FIIND CONSIDERATI PRIMII SI INAINTEA TUTUROR INTERESELOR SOCIETATII SPRE ACHITARE CONFORM LEGII INSOLVENTEI 85/2006, ACHITA!!!!!