Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS OLTCHIM:

/ #33452 Disponibilizatii Oltchim, pacaliti din nou?!

2015-02-08 11:58

Săptămâna trecută a fost depus, fără surle şi trâmbiţe, la Tribunalul Vâlcea, planul de reorganizare al Oltchim. Deşi în ianuarie, în urma întâlnirilor cu diverşi miniştri, se declara că problema disponibilizaţilor reprezintă o prioritate pentru Guvern, nimic din ce s-a întâmplat până acum nu demonstrează acest lucru. Vorbe, vorbe şi iar vorbe, de care cei care nu şi-au primit nici până acum salariile compensatorii sunt sătui. Asta în contextul în care, într-un protocol semnat între reprezentanţii foştilor angajaţi şi conducerea administrativă a combinatului, cea din urmă îşi lua angajamentul că va găsi, până pe 5 februarie, o soluţie de a se achita de datorii. Sindicaliştii au fost cei care au cerut semnarea unui Protocol cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului de informare şi consultare reciprocă periodică privind activitatea combinatului Oltchim, urmând ca ulterior să fie agreat un
astfel de Protocol cu toţi partenerii sociali din cadrul societăţii. Numai că...
„Planul de reorganizare a Oltchim prevede plata integrală a creanţelor curente (deci şi a salariilor compensatorii) şi plata integrală a creanţelor salariale (sumele înscrise în tabelul creanţelor)”, susţinea luna trecută ministrul Liviu Pop, cu ocazia vizitei sale în Vâlcea. „Administratorul judiciar s-a angajat prin protocol ca, până cel târziu la 5 februarie, să comunice clar planul de reorganizare, eşalonarea şi cum se face plata şi a datoriilor şi a plăţilor restante pentru cei care au fost disponibilizaţi. Ca termen maxim de rezolvare a acestei probleme, în baza protocolului semnat de administratorul judiciar, este data de 5 februarie. Oamenii vor fi informaţi cât de curând despre cum vor fi acordate aceste plăţi.”, mai susţinea acelaşi Liviu Pop. Termenul a trecut şi disponibilizaţii s-au ales cu o... tăcere apăsătoare, în schimb. Nici întrevederea cu ministrul Economiei, Mihai Tudose, nu a mai avut loc.
Cum administratorul judiciar a refuzat să dea vreo informaţie sindicaliştilor, fiecare a fost liber să creadă ce vrea.

25 martie – primul termen de judecată a falimentului

Dosarul privind planul de reorganizare cuprindepeste 300 de pagini, cu restructurarea operaţională şi corporativă, conversia parţială sau totală a acţiunilor creditorilor bugetari în părţi sociale sau modalitatea de acoperire a pasivului, precum şi programul de plată a creanţelor, au comunicat între timp reprezentanţii Tribunalului. Judecata a fost fixată pentru 25 martie.
Astăzi, 9 februarie, anunţul privind planul de reorganizare va apărea în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Luna viitoare, creditorii se vor întâlni pentru a aproba planul, iar apoi, în termen de două săptămâni, judecătorul sindic se va propunţa asupra confirmării procesului verbal al adunării.
Până atunci, „trebuie să aflăm modalitatea de plată a salariilor restante, adică trei luni şi achitarea plăţilor compensatorii disponibilizaţilor”, susţine liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.

Politica actualului Guvern: „spuneţi-le oamenilor ce vor să audă!”

Asta în contextul în care disponibilizaţii par mai decişi decât oricând să organizeze o grevă, la Bucureşti. Deşi, este clar, ţinând cont de politica actualului Guvern: „spuneţi-le oamenilor ce vor să audă!”, că, indiferent ce tactică vor adopta, se vor alege tot cu... promisiuni.
În ceea ce priveşte soarta Oltchim, părerile sunt împărţite: optimiştii cred într-o redresare a companiei, în timp ce pesimiştii aşteaptă falimentul: „Ar trebui să se evite falimentul, chiar dacă acest plan de reorganizare a fost elaborat cu întârziere. Sper că la întocmirea lui să-şi fi pus amprenta nu doar administratorii judiciari”, mai spune Diculoiu, care recunoaşte că: „Măsurile impuse de dialogul social au fost încălcate grav de Guvernul României. În România nu se rezolvă nimic prin dialog social, trebuie să ieşi în stradă, să strigi”.
Pe de altă parte, o nouă disponibilizare la Oltchim ar presupune achitarea pe loc a plăţilor compensatorii numai pentru noii disponibilizaţi. Ceilalţi au toate şansele să-şi strige durere în pustiu, ca şi până acum.

Oltchimul încheie şi ianuarie pe profit


Şi luna trecută, combinatul Oltchim a încheiat luna pe profit. În octombrie şi noiembrie anul trecut, pentru prima dată de la intrarea în insolvenţă, în februarie 2013, înregistra, un profit brut din exploatare cumulat de 580.000 de euro. Numai că, de această dată, profitul se ridică pentru o singură lună la 700.000 de euro, potrivit ministrului Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose. Acest lucru, ar face, în opinia ministeriabilului, ca societate să devină atractivă pentru mult discutata privatizare.
„Oltchim a închis luna ianuarie cu 700.000 de euro profit, în condiţiile în care am reuşit să ducem la capacitate de lucru 30% din ceea ce mai este funcţional (sindicaliştii susţin însă că societatea lucrează la o capacitate mult mai mică – n.r.). Acest lucru îl face deja să devină tot mai atractiv şi a contat foarte mult în negocierile cu FMI şi cu Comisia Europeană”, a declarat Tudose.
Cifra de afaceri a societăţii a crescut, potrivit administratorilor judiciari, de la intrarea în insolvenţă, de la 5,4 milioane de euro pe lună la 16 milioane de euro pe lună în ultimele luni din 2014.
Ministrul Economiei a declara luna trecută, într-o întâlnire cu o delegaţie a salariaţilor de la SC Oltchim S.A., că susţine soluţia privatizării combinatului, dar prioritară este reorganizarea societăţii înainte de vânzare pentru atragerea unor cumpărători capabili să îi susţină activitatea.
Combinatul Oltchim se află în insolvenţă de doi ani şi s-a încercat în repetate rânduri privatizarea acestuia, dar fără succes, ultimul termen fiind 15 decembrie, când nici un investitor nu a fost interesat de societatea vâlceană care are datorii istorice de aproximativ 800 de milioane de euro.

http://www.impactreal.ro/