Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS:

/ #33380 „Jumătate din producţia CET Govora degajă poluare”

2015-02-06 18:15

Ludovic Zelici, director tehnic-calitate al CET Govora, situată pe platforma chimică Râmnicu Vâlcea, a declarat, recent, că aproximativ jumătate din producţia acestei centrale degajă poluare, dar că problema, cu impact asupra mediului şi populaţiei, este în curs de rezolvare. Mai mult, Zelici admite că asigurarea independenţei materiei prime a CET, prin preluarea minelor de cărbune Berbeşti şi Alunu, este mai poluantă decât eventuala funcţionare pe gaze naturale, însă mai puţin costisitoare şi mai practică.

Centrala Electrică de Termoficare Govora este unic producător de abur industrial pe Platforma industrială Râmnicu Vâlcea, unic furnizor de agent termic pentru încălzirea urbană din Râmnicu Vâlcea şi producător de energie electrică în ţară. De asemenea, CET este producător şi distribuitor de energie termică (apă caldă de consum şi încălzire centralizată) în oraşele Râmnicu Valcea, Olăneşi şi Călimăneşti.

Ca în Beijing

Potrivit lui Zelici, una dintre metodele cele mai simple de testare a poluării este culoarea zăpezii: „Poluarea trebuie luată pe fiecare tip de poluant în parte. Unul este cel din curte. În alţi ani, a doua zi după ce ningea, zăpada de jur-împrejurul CET-ului devenea uşor, uşor, neagră. Anul acesta nu s-a mai întâmplat. Aşteptăm altă zăpadă, poate... Acesta este efectul investiţiei din ultimii patru ani în modernizarea electrofiltrelor. (…) Deci, cu pulberele în suspensie, praful acesta, cenuşa care mai scapă, suntem mai mult decât în limite. Limitele înseamnă 48 de miligrame, iar noi scoatem 20 de miligrame. Cu vechile electrofiltre făceam 300 de miligrame, iar dacă electrofiltrul era defect scotea 50.000 de miligrame. Deci nu vreau să zic mai mult, e ca în China, când nu se vede soarele în Beijing cu lunile”.

 

Electrofiltre parţial modernizate

Ludovic Zelici a mai declarat că din electrofiltrele celor trei cazane de cărbune ale CET Govora, cazanele 5, 6 şi 7, doar cele de la cazanul 7 au fost integral modernizate: „Măsura modernizării electrofiltrelor a fost realizată integral cu fonduri europene în urmă cu trei ani, la cazanul de cărbune 7, şi la cazanele 5 şi 6 trebuie să ne ocupăm cu fonduri proprii. Electrofiltrele de la cazanele 5 şi 6 sunt modernizate în proporţie de 70%, să zicem. Adică avem un proiect în curs de implementare, două electrofiltre sunt modernizate, celelalte parţial modernizate”.

 

La cazanele 5 şi 6, emisia de NOx, peste norma admisă

Conform directorului tehnic al CET, la cazanele 5 şi 6 de cărbune emisia de NOx este peste limitele admise: „NOx-ul se rezolvă la cazanul 7, rămâne în continuare emisie de 260-270 de miligrame, mai mare decât norma, la cazanele 5 şi 6. Ele nu funcţionează de regulă simultan, ci câte unul”, susţine acesta. „Cu alte cuvinte, jumătate din puterea electrică şi termică produsă la CET Govora este depoluată, adică la nivelul limitei, cu impact minim admis şi în UE asupra populaţiei şi mediului, iar jumătate poluează, însă are un plan de desfăşurare”, a conchis directorul Ludovic Zelici.

 

„Ar fi fost culmea să luăm carierele de cărbune şi să trecem la funcţionarea pe gaze naturale”

Mihai Bălan, directorul general al CET Govora, a declarat, zilele trecute, la o şedinţă a Consiliului Judeţean Vâlcea, că în jurul datei de 1 martie a.c. minele de lignit Berbeşti şi Alunu vor fi transferate, efectiv, de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) la Centrala de termoficare aflată pe platforma Chimică Râmnicu Vâlcea. Tansferul minelor de lignit Berbeşti şi Alunu de la Complexul Energetic Oltenia la CET Govora este un prim pas în crearea Complexului Energetic Vâlcea. Astfel, se va rezolva şi problema datoriilor istorice dintre cele două societăţi, se asigură independenţa materiei prime şi se creează premisele dezvoltării durabile a industriei vâlcene. Valoarea acestui contract este de 184 de milioane de lei, plătibili de către CET în 10 ani. Directorul Ludovic Zelici recunoaşte că lignitul este poluant, însă preţurile de producţie mai ieftine: „Ar fi fost culmea să luăm carierele de cărbune şi să trecem la funcţionarea pe gaze naturale, care sunt mai puţin poluante. Nu putem din cauza impactului preţului. Funcţionarea CET Govora pe gaze naturale presupune aproape dublarea preţului la apă caldă şi căldură, la abur industrial şi energie electrică”.

http://www.indiscret.ro/