Petiție împotriva cardului național de sănătate cu cip


Musafir

/ #367

2015-01-15 13:50

ziar Realitatea de NeamtIsteria cardurilor
January 15, 2015 Social



l oamenii se calcă-n picioare pentru a-şi primi cardurile returnate la Casa de Asigurări l „Această aglomeraţie va dura, în condiţiile în care sunt peste 15.000 de carduri redistribuite în custodia noastră“, a spus juristul Radu Firăstrău, preşedintele CAS Neamţ

Nemţenii care nu şi-au primit cardurile de sănătate au luat cu asalt Casa de Asigurări de Sănătate. Gândul că ar putea rămâne fără reţete sau servicii medicale i-a speriat pe oameni, aşa că au mers la sediul instituţiei, în număr mare, pentru a-şi ridica documentele. Ieri, la primele ore ale dimineţii, holul instituţiei era plin de oameni care aşteptau la rând cu nervii întinşi la maxim. Volumul de muncă este mare şi pentru angajaţii instituţiei, care acum sortează miile de carduri returnate la sediul instituţiei pentru că beneficiarii nu au fost de găsit la domici-liu, atunci când distribuirea a fost făcută de poştaşi. „Este foarte aglomerat şi această aglomeraţie va dura, în condiţiile în care sunt peste 15.000 de carduri returnate în custodia CAS. Vom vedea câte vor fi ridicate şi câte carduri vor rămâne. Cele rămase vor fi distribuite la medicii de fa-milie, însă pentru asta trebuie să avem un ordin oficial de la Casa Naţională“, ne-a spus juristul Radu Firăstrău, preşedintele CAS.

„O harababură“

Localnici din toate colţurile judeţului, mulţi din zona Romanului dar şi de pe Valea Muntelui, au dat buzna la CAS. Pe lângă aceştia, şi mulţi pietreni. „Eu nu am primit cardul pentru că temporar lucrez în Italia şi nu a fost nimeni de găsit acasă. Şi copiii sunt plecaţi, tot acolo, la lucru. Acum mă gândesc dacă îl voi găsi aici, că m-a costat şi drumul, tocmai din comuna Grinţieş. E o nebunie cu cardurile astea, dar mi-e teamă că nu mă primeşte medicul la consultaţii, nu pot primi o reţetă“, spunea Elena V. Alţii veniseră să desluşească problema cardurilor emise pe acelaşi nume. „Sunt din comuna Stăniţa. Sunt multe familii cu numele Todireanu, printre care şi eu. Poştaşul a venit la poartă cu cardul, dar nu eram nici eu sigur şi nici el al cui este cu adevărat cardul. Pentru asta am venit. A trebuit să schimb două autobuze ca să ajung aici la Casa de Sănătate. Bani daţi pe drumuri. Chiar dacă erau trecute şi iniţialele părinţilor, tot nu se ştia exact cui aparţine documentul. O harababură. Am plecat cu autobuzul de 4.00 ca să prind rând şi am ajuns aici la ora 7.00“, a spus Vasile T.

Printre cei rămaşi fără carduri erau şi persoane care şi-au schimbat domiciliul între timp, ţinând cont că tipărirea cardurilor a debutat pe la începutul anului 2012. „M-am mutat la ţară de vreun an de zile şi am vândut apartamentul. Nu am primit niciun card, nici eu şi nici soţia. Eu cred că voi reuşi să intru în posesia lor“, spunea un alt bărbat. Nimeni nu poate şti câte carduri vor fi ridicate din cele 15.500 aflate în custodia CAS. Cele nerevendicate de titulari probabil vor ajunge la pacienţi prin intermediul medicilor de familie. Cert este că nimeni nu va rămâne fără acest do-cument. Oricum, din februarie cardul va fi folosit doar ca test, validarea cardului făcându-se odată cu prima vizită la medicul de familie. Până la această dată, nu toţi furnizorii de servicii medicale şi-au achiziţionat dispozitivele de citire a cardurilor, cu excepţia celor 254 de medici de familie care şi le-au procurat deja.