Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #31003 PLANUL B PENTRU REORGANIZAREA OLTCHIM.

2014-12-16 08:33

http://m.bursa.ro/s=piata_de_capital&articol=256446.html

PLANUL B PENTRU REORGANIZAREA OLTCHIM.

Piperea: "Continuăm să căutăm finanţatori şi să reducem şi mai mult costurile"
 
Piaţa de Capital
16.12.2014

Soarta Oltchim pare să devină din ce în ce mai complicată, după ce, timp de aproximativ un an de zile şi patru licitaţii, nu a reuşit să atragă oferte ferme de preluare de la investitorii interesaţi.

Administratorii judiciari ai combinatului susţin că au şi un plan B de reorganizare a combinatului, după ce vânzarea Oltchim către un investitor strategic a eşuat vineri.

Avocatul Gheorghe Piperea, care este unul din administratorii societăţii, ne-a declarat, ieri: "Încercăm să ne descurcăm cu Oltchim aşa cum este el în momentul de faţă. Planul B constă în continuarea identificării unor surse de finanţare pentru creşterea producţiei şi o reducere şi mai mare a costurilor. Dacă pe parcurs mai apar investitori interesaţi, atunci vom supune oferta lor aprobării creditorilor".

Până acum, administratorii Oltchim au încercat să obţină, fără succes, împrumuturi de la bănci, fonduri de investiţii sau chiar de la inverstitorii care s-au arătat, de-a lungul timpului, interesaţi de combinat. Doar RCS&RDS a împrumutat, în vară, societatea cu 1,5 milioane de euro, în cadrul unui contract de asociere cu Oltchim, după cum au anunţat, la vremea respectivă, administratorii judiciari.

Întrebat ce s-a întâmplat cu celebrul consorţiu chinez Junlun & Baota, interesat să participe la licitaţie, dar şi să crediteze Oltchim cu 15 milioane de euro, domnul Piperea ne-a răspuns: "Chinezii ne-au transmis că nu mai sunt interesaţi să participe la licitaţia pentru Oltchim, dar că vor să facă afaceri cu societatea vâlceană. Banii de la ei nu ne-au sosit, dar am semnat în China un acord de împrumut şi ei ne-au cerut de 3 ori să amânăm licitaţia pentru Oltchim ca să aibă timp să pregătească oferta. Dacă aşa se întâmplă în toate afacerile cu chinezii, atunci pot să spun că nu agreez deloc modelul lor de afaceri".

Avocatul susţine că tabelul final al creditorilor este gata şi că va fi depus la tribunal pe 7 ianuarie 2015. Ulterior, la finele lunii ianuarie, va fi prezentat creditorilor şi planul de reorganizare, mai spune Gheorghe Piperea, menţionând că, undeva la începutul lunii martie, documentul urmează să fie supus aprobării creditorilor şi judecătorului sindic.

Acţionarii Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au respins, la finele săptămânii trecute, cererea acţionarului minoritar PCC de aprobare a elaborării şi propunerii de către societate a planului de reorganizare, în calitate de debitor, precum şi mandatarea administratorului special să elaboreze şi să publice planul pe website-ul societăţii, în termen de 30 de zile de la data ţinerii AGA.

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România, ne-a spus că reprezentanţii autorităţilor noastre ar fi motivat votul prin lipsa de resurse financiare şi de expertiză în domeniu.

Domnia sa a prezis, într-o declaraţie acordată ziarului BURSA săptămâna trecută, că Oltchim va cunoaşte un nou eşec, explicându-ne că privatizarea combinatului a fost pregătită neprofesinist de către administratori.

PCC a fost, până în acest an, interesat de preluarea Oltchim.

Până în vară, autorităţile au defilat cu tot felul de nume de investitori care şi-ar fi exprimat interesul pentru Oltchim (de la omul de afaceri Ştefan Vuza, până la MOL, SOCAR, Gazprom, şi culminând cu celebrul consorţiu chinez Baota&Junlun, dar şi cu proprietarul Uzinelor Sodice Govora).

Oltchim a raportat, în primele nouă luni, afaceri de 436 milioane lei, mai mari cu 21,3%, faţă de perioada similară din anul trecut, în timp ce pierderile s-au redus cu numai 8%, la 159,2 milioane lei, potrivit raportului companiei.
Ministerul Economiei a primit o ofertă din partea unei companii chineze interesate de preluarea Oltchim, dar deocamdată s-a cerut prelungirea termenului de ofertare, a declarat, ieri, Mihai Tudose, ministrul propus pentru portofoliul Economiei, deşi vineri administratorii combinatului au anunţat oficial că la licitaţie nu au înregistrată nicio ofertă.

Domnul Tudose a spus, ieri, în Parlament, citat de Agerpres: "La Ministerul Economiei există o ofertă din partea unei companii chineze interesată de preluarea Oltchim. Deocamdată s-a cerut prelungirea termenului de ofertare. Există o parte foarte bună că Oltchim a intrat pe profit operaţional. Sunt datorii de 700 de milioane de lei, ceea ce este o sumă, dar vrem să transformăm aceste datorii în acţiuni, să facem conversia, iar pe baza acestui lucru, fără datorii, ea să fie bancabilă şi împreună cu un investitor vom putea să rezolvăm această situaţie".

Domnia sa nu crede că va avea opoziţie din partea Comisiei Europene în ceea ce priveşte conversia datoriilor în acţiuni.

  A.T.