Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #30709 "Privatizarea Oltchim, pregătită neprofesionist" BURSA 11.12.2014

2014-12-11 04:07


BURSA 11.12.2014

  Reprezentantul acţionarului minoritar semnificativ al combinatului crede că statul nu-l va vinde nici pe 15 decembrie
       Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România, care este acţionar minoritar semnificativ al Oltchim, ne-a declarat, ieri, că ar fi surprins dacă vreun investitor ar depune ofertă în licitaţia pentru vânzarea combinatului, programată pentru 15 decembrie.
     Domnia sa ne-a explicat: "În opinia mea, nici licitaţia programată pentru aceasă lună nu va reuşi. Aş fi surprins dacă ar depune cineva ofertă întrucât privatizarea a fost pregătită neprofesionist, iar condiţiile impuse pentru vânzarea combinatului sunt de neacceptat pentru investitori. Acesta este şi motivul pentru care au eşuat şi licitaţiile organizate de administratori până acum. Statul, administratorii judiciari şi administratorul special şi-au pierdut credibilitatea pentru că nu au făcut nimic, timp de doi ani, ca să salveze Oltchim".
     Reprezentantul PCC susţine că, în ultimii doi ani, situaţia Oltchim s-a deteriorat, că societatea continuă să genereze pierderi şi reproşează administratorilor că nu au finalizat nici până acum tabelul definitiv al creanţelor şi planul de reorganizare.
     AGA Oltchim convocată ieri nu a îndeplinit condiţiile de cvorum şi a fost reprogramată pentru astăzi, se arată într-un anunţ al societăţii din Râmnicu Vâlcea.
     Domnul Zaremba a ţinut să precizeze: "AGA de mâine (n.r. astăzi) are ca subiect principal cererea PCC ca statul român, care este acţionar majoritar şi creditor principal al Oltchim, să pregătească planul de reorganizare. În octombrie, statul a refuzat să facă acest lucru invocând proceduri legate de legea insolvenţei. De data asta, PCC a cerut ca administratorul special al combinatului, domnul Bogdan Stănescu, să facă acest lucru. Domnul Stănescu este reprezentantul statului român şi consilierul ministrului Economiei. În AGA de mâine (n.r. astăzi), statul are ultima şansă să ia o decizie corectă, acceptând solicitarea PCC de a elabora planul de reorganizare. Dacă o vor respinge încă odată, atunci va urma un dezastru la Oltchim".
     Acţionarii Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au fost convocaţi, pe 10 decembrie, să decidă aprobarea elaborării şi propunerii de către societate a planului de reorganizare, în calitate de debitor, precum şi mandatarea administratorului special să elaboreze şi să publice pe website-ul societăţii planul, în termen de 30 de zile de la data ţinerii AGA. Pe ordinea de zi se mai află şi mandatarea administratorului special să efectueze demersurile pentru convocarea AGA, în maxim 45 de zile de la publicarea planului de reorganizare.
     Reorganizarea Oltchim în cadrul procedurii insolvenţei presupune înfiinţarea unui vehicul special tip SPV căruia îi vor fi transferate aproape toate activele actualei societăţi, inclusiv personalul, licenţele şi autorizaţiile.
     Noul vehicul, deţinut integral de actualul Oltchim SA, urmează să fie vândut, prin licitaţie publică, la jumătatea lunii decembrie, termenul limită pentru depunerea ofertelor expirând mâine la prânz. Licitaţiile organizate până acum au fost amânate, la cererea investitorilor interesaţi, potrivit declaraţiilor administratorilor Oltchim.
     Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar încercările de privatizare de până acum au eşuat.
     *  RCS&RDS, singurul investitor care a finanţat Oltchim
     Dacă până în vară autorităţile au defilat cu tot felul de nume de investitori care şi-ar fi exprimat interesul pentru Oltchim (de la omul de afaceri Ştefan Vuza, până la MOL, SOCAR, Gazprom, şi culminând cu celebrul consorţiu chinez Baota&Junlun şi cu proprietarul Uzinelor Sodice Govora), în ultima vreme oficialii au tăcut mâlc. Situaţia a generat zvonuri intense că licitaţia din 15 decembrie se va solda cu un eşec.
     Până acum, numai RCS&RDS a finanţat Oltchim cu suma de 1,5 milioane euro, potrivit declaraţiilor administratorilor combinatului, care i-au curtat şi pe chinezi pentru un împrumut de 15 milioane de euro.