Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

S.O.S. OLTCHIM !!!

/ #29815 Re: Re: Comisia Europeană pune umărul la privatizarea "Oltchim" BURSA 09.03.2012

2014-11-25 23:03

 

#26169: - Comisia Europeană pune umărul la privatizarea "Oltchim" BURSA 09.03.2012 

 

CONVERSIA DATORIILOR ÎN ACŢIUNI A FOST APROBATĂ DE EUROPA

[ document ataşat - click aici ]  BURSA 09.03.2012


     * UPDATE 4: Acţiunile "Oltchim", închid la 1,34 lei/unitate
     La închiderea sesiunii, acţiunile "Oltchim" se tranzacţionau în creştere cu 4,12%, la o valoare de 1,34 lei/unitate.
     ---------------
      * UPDATE 3: Acţiunile "Oltchim", la 1,35 lei/unitate
     La reluarea tranzacţionării (ora 16:00 BVB), acţiunile "Oltchim" creşteau cu 4,9%, la o valoare de 1,35 lei/unitate.
     ---------------
     *  UPDATE 2: Acţiunile "Oltchim" îşi reiau tranzacţionarea
     Acţiunile "Oltchim" îşi vor relua tranzacţionarea astăzi la ora 15:45, potrivit unui comunicat remis BVB.
     Raportul consemnă o adresă de informare primită de către "Oltchim" de la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie asupra concluziei Comisiei Europene privind intenţia fermă a ţării noastre de a vinde în întregime pachetul de acţiuni deţinute la "Oltchim".
     Ataşat se află raportul.
     --------------
    *  UPDATE: Acţiunile "Oltchim", suspendate de la tranzacţionare
     Acţiunile "Oltchim" au fost suspendate de la tranzacţionare la ora 9:57, conform Titlului II art. 111(1) lit. d din Codul BVB - Operator de Piaţă.
     Litera d. menţionează: B.V.B. poate decide suspendarea de la tranzacţionare a instrumentelor financiare în vederea menţinerii unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de a investi (protecţia investitorilor).
     -------------

Comisia Europeană a aprobat, după aproape patru ani de investigaţii, conversia în acţiuni a datoriilor combinatului chimic "Oltchim" către AVAS (n.r. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului).
     Antoine Colombani, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, ne-a declarat: "Miercuri, pe data de 7 martie 2012, Comisia a aprobat conversia în acţiuni a datoriilor publice ale "Oltchim" în valoare totală 1.049 milioane de lei", adăugând: "Aceas-tă conversie a datoriilor în acţiuni este o măsură propusă de autorităţile române pentru a facilita privatizarea integrală a companiei în 2012".
     Valoarea datoriei "Oltchim" către AVAS ar fi de 125 de milioane de euro, fără dobânzile aferente.
     AVAS a preluat, în 2002, de la Ministerul Finanţelor o creanţă în valoa-re de 508,6 milioane lei provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.
     Ţara noastră a notificat în iulie 2009 două măsuri de sprijin în favoarea "Oltchim". Prima măsură implică o conversie a datoriei publice în valoare de aproximativ 135 de milioane euro în acţiuni. Cea de a doua este o garanţie de stat care acoperă 80% dintr-un împrumut comercial în valoare de 424 de milioane euro, care urmează să fie utilizat pentru modernizarea societăţii şi pentru investiţii ulterioare.
     Decizia Comisiei Europene permite tuturor acţionarilor Combinatului chimic să participe la majorarea capitalului social al "Oltchim".
     În mod normal, după publicarea deciziei, Ministerul Economiei, ca acţionar majoritar "Oltchim", va convoca o adunare generală în care acţionarii vor discuta pe baza deciziei autorităţilor de la Bruxelles.
     După majorarea capitalului social poate începe derularea procesului de privatizare a "Oltchim".
     Statul deţine, prin Minsterul Economiei, 54,8% din titlurile Combinatului.

  Potrivit înţelegerii semnate cu Fondul Monetar Internaţional, "Oltchim" este una dintre cele opt companii pe care statul intenţionează să le privatizeze în acest an. Reprezentanţii Ministerului Economiei au declarat că, pe 15 martie urmează să fie publicat anunţul privind vânzarea pachetului majoritar de acţiuni OLT.
     În acţionariatul combinatului vâlcean se mai regăsesc compania "PCC SE", care deţine 17,47% din acţiuni, şi fondul de investiţii "Carlson Ventures", înregistrat în Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.
     Gigantul rus "Gasprom", prin "TISE", şi-a exprimat interesul pentru pachetul majoritar de acţiuni OLT, printr-o scrisoare înaintată, în luna noiembrie 2011, Ministerului Economiei.
     Nici azerii de la "SOCAR" nu şi-au ascuns interesul pentru preluarea combinatului chimic "Oltchim" Ramnicu Valcea.
     "Oltchim" are, în acest moment, datorii pe termen scurt de 1,55 miliarde de lei şi datorii pe termen lung de 986 milioane de lei.
     O parte din datorii sunt către "Electrica", societate care a reziliat contractul cu "Oltchim" la începutul acestui an, combinatul fiind preluat de "Electrica Furnizare".
     Surse din "Electrica" ne-au declarat că datoriile totale ale "Oltchim" sunt de 660 de milioane de lei (150 de milioane de euro) iar, până în acest moment, Combinatul vâlcean nu a achitat sumele restante, nerespectând deci graficul de eşalonare. De asemenea, reprezentanţii "Electrica", pentru a-şi recupera paguba, au cerut Ministerului Economiei cesionarea creanţei în patru tranşe egale.
     Combinatul "Oltchim" a raportat pierderi de 270 milioane lei, în 2011, cu 20,9% peste nivelul din 2010, pe fondul unei cifre de afaceri în urcare cu 17,1%, la 1,53 miliarde lei.
     Veniturile au crescut cu 15,4%, la 1,64 miliarde de lei, iar cheltuielile au avansat cu 16,1%, la 1,91 miliarde de lei.
     Singurul aspect pozitiv sunt vânzările, care au crescut în ultimele trimestre, până la 1,53 miliarde de lei la finele anului 2011 (aproximativ 3,5 miliarde de euro).
     Compania are un capital social de 34,2 milioane lei, împărţit în 343,2 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei. 

     *  BCR şi Banca Transilvania erau interesate, în octombrie, de conversia datoriilor în titluri "Oltchim"
     Despre posibilitatea ca BCR şi BT (băncile faţă de care "Oltchim" are datorii) să fi trimis la Comisia Europeană solicitări privind conversia în acţiuni a datoriilor "Oltchim", Antoine Colombani, purtător de cuvânt al CE, ne-a declarat: "Noi nu putem comenta despre acest lucru".
     Banca Comercială Română (BCR) şi Banca Transilvania (BT) s-au declarat interesate, în octombrie anul trecut, de realizarea conversiei datoriilor în titluri "Oltchim".
     Subiectul a fost discutat în timpul unei întrevederi între Ion Ariton, ministrul Economiei de la acea dată, şi preşedinţii celor două bănci, Dominic Bruynseels şi Horia Ciorcilă.
     BCR şi BT şi-au arătat deschiderea pentru susţinerea companiei, inclusiv prin acordarea de noi credite, până la finalizarea privatizării.
     "Oltchim" a anunţat, în luna octombrie din 2010, printr-un comunicat, că Banca Comercială Română urma să intre în acţionariatul companiei prin conversia în acţiuni a unei părţi din împrumutul de 72,4 milioane de euro acordat de bancă firmei vâlcene în noiembrie 2009. Comunicatul a fost retractat ulterior, "Oltchim" precizând că "regretă neplăcerile şi confuziile create prin comunicatul de presă amintit, precum şi interpretările date acestuia".
     Potrivit raportului anual, Oltchim avea, la sfârşitul lui 2010, datorii pe termen scurt de 72,5 milioane euro la BCR şi două luni de finanţare de 100 milioane lei şi 12,25 milioane dolari la Banca Transilvania. Oltchim are, de asemenea, şi un credit pe termen lung, de 8,5 milioane euro, de la Banca Transilvania, rambursabil în şapte ani.

http://www.bursa.ro/