Atelier 35 este evacuat pentru a face loc Pavilion

megatron

/ #13 FRR Report 2010 Bucharest : Our Collection Of Evacuated Spaces Many More To Come.

2014-11-24 13:45

În 2010 am făcut un scurt tur distopic filmat in 'viitorul prezent' al evacuărilor din București și situația precară a multor spații pe cale de evacuare, începând cu Atelier 35 și până la atelierele de lângă facultate(nu este un tur complet). Undeva pe la mijlocul traseului am ajuns și la evacuarea din Paradis Garaj, destul de importanta pentru noi și care a stat la baza turului video. Am încercat sa facem tracking pe acest domino effect din capitalismul târziu prin care spații noi in centru nu apar pur și simplu ci le împing, dizloca, canibalizeaza pe altele care la rândul lor împing și inlocuiesc alți locatari și alte spații și tot asa ad infinitum, prin care cel mai slab cedează. Este aproape newtoniana această  mecanica a evacuărilor.

O observație: multe din acestea au venit invitate de prosperitatea & gentrificarea visată în jur de 2001~ pe toată zona Lipscani. Visul revitalizarii urbane se întoarce răzbunător în buclă de feedback. Ce vedem acum sunt doar efecte întârziate la 3a mână, după ce inițiatorii sunt obligați ei însăși sa se auto evacueze și sa caute alte spatii dislocabile împinși de dinamica propriului avânt. Am încercat sa stabilim chiar servicii pt aceste evacuări, dat fiind ca în viitor ele vor deveni (din păcate) regulă. un link accesibil pe www.archive.org FRR Report 2010 Bucharest : Our Collection Of Evacuated Spaces Many More To Come.

Pe de altă parte luând în considerare evacuarea din Vulturilor, Carol 52 și multe altele din Lipscani prin retrocedări & interese imobiliare, situația spatiilor de artă pare frivola, cea mai vizibila parte din aceeasi mecanica a competiei exacerbate prin care băncile nu sunt niciodată evacuate(To Big To Fail) ci împing la rândul lor spații oferind loc temporar in vitrină eventual. La o adică Atelier 35 era deja condamnat, nu rămâne decât sa amânăm condamnarea și sa alegem cine pe cine expulzeaza și pe cine v-a expulza viitorul Atelier 35.