Solicităm Presedintelui sa ignore petitia pentru botez


Musafir

/ #54

2014-11-18 21:14

La o vârstă adultă, convertirea la o nouă confesiune este un act eminemente liber. Eventuala adeziune ar trebui să aibă loc în numele unor convingeri personale, care să rezulte în urma unui parcurs interior.
A veni acum să i se ceară noului Presedinte botezarea în BOR, ar însemna a-i sugera să se alinieze unei ideologii; preceptele statului de drept care despart apartenenţa religioasă de viaţa politică nu se mai pliază după vechile cutume regale, care prevedeau apropierea/contopirea monarhilor în Biserica Ortodoxă.
Mai mult, REbotezarea este un abuz: în 1982, diferitele Biserici Ortodoxe din lume alături de alte comunităti ecleziale, care făceau parte din Consiliul Ecumenic al Bisericilor, au semnat documentul BEM ("Botez, Euharistie, Minister/Slujire"), prin care recunosteau reciproc validitatea botezului dat în numele Sf.Treimi administrat de diferite confesiuni. În cazul convertirii la o altă confesiune, aderarea se face fără repetarea botezului. În ultimii ani, de când vântul suprematiei si a fundamentalismului a început să bată cu putere în BOR, s-au uitat aceste aspecte...
D-le presedinte Johannis, rămâneti ceea ce sunteti! Stiu că asa va fi si nu mă îndoiesc că ati putea lua vreodată de bună o astfel de propunere de rebotezare. Echidistanţa faţă de confesiunile religioase din România (în ultimii ani, clasa politică n-a prea înteles ce înseamnă asta!) si driblarea imixtiunilor Patriarhiei în deciziile de guvernământ va fi pentru noi un semn în plus de credibilitate a Dvs!