Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #27809 Oltchim o poate ingropa definitiv pe Astra Asigurari

2014-10-19 20:23

http://www.monitoruldevalcea.ro/economic/46152/

• administratorul combinatului a cerut in instanta falimentul companiei de asigurari • marul discordiei - o polita impotriva managementului defectuos de pe vremea lui Roibu, in valoare de 10 milioane de euro


Viitorul companiei Astra Asigurari nu depinde doar de abilitatea administratorului special de a atrage sumele necesare unei majorari de capital de aproape 100 de milioane de euro, ci si de decizia magistratilor in ceea ce priveste cererea de faliment a companiei de asigurari solicitata de administratorului judiciar al SC Oltchim.
La sfârsitul lunii aprilie a acestui an, administratorul judiciar al combinatului, firma Rominsolv a avocatului Gheorghe Piperea, a solicitat in instanta falimentul companiei Astra Asigurari. Cererea, considerata nejustificata si contestata de administratorul Astra, KPMG, are la baza o polita impotriva managementului defectuos, incheiata de combinatul chimic in timpul conducerii lui Constantin Roibu. Valoarea politei este de 10 milioane de euro. Apreciind ca motivul pentru care Oltchim a ajuns in insolventa este tocmai prostul management aplicat de Roibu, Piperea a cerut inca din 2013 executarea politei incheiate la Astra Asigurari. Cum aceasta a refuzat, a urmat o cerere de faliment. "De mai mult de un an, de când le-am facut solicitarea de plata, nu am primit nimic, asa incât nu ne-a ramas decât solutia cererii de faliment. Nu ne asteptam sa plateasca nici acum, ca ne-au transmis ca nu o vor face, invocând motive precum faptul ca practicile internationale cer ca un expert international sa certifice managementul defectuos. Ei uita insa ca legea româna spune ca acest lucru este apreciat tocmai de administratorul judiciar.“, a explicat Gheorghe Piperea la momentul depunerii cererii.

 

Contestatia la cererea lui Piperea se judeca in 8 ianuarie

Contestatia facuta de Astra la cererea administratorului judiciar al SC Oltchim se judeca pe 8 ianuarie 2015, la Tribunalul Bucuresti.
Compania Astra Asigurari este in litigiu si cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, dar si cu alte câteva sute de victime din accidente rutiere, care solicita câteva zeci de milioane de euro. Suma pe care, in prezent, compania nu o poate detine, din moment ce coeficientul sau de lichiditate se apropie de zero. Daca Astra pierde marile procese, cei care câstiga vor incerca sa-si recupereze banii prin popriri instituite pe conturile firmei ori prin valorificarea unor active detinute de asigurator.