Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #27666 Platforma chimică Vâlcea, în blocajul aburului

2014-10-15 22:05

http://www.indiscret.ro/

După patru ore de negocieri, ministrul economiei şi preşedintele CJ Vâlcea au anunţat reluarea livrării aburului de către CET Govora, la Oltchim.

de Marielena Popa

Cu majoritate de voturi, Consiliul de administraţie al CET Govora a decis, la începutul acestei săptămâni, sistarea aburului industrial către Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea aflat în insolvenţă, din cauza datoriilor de aproape 2.000 miliarde lei vechi. La rându-i, CET Govora, societate coordonată de Consiliul Judeţean Vâlcea, înregistrează o datorie similară către Complexul Energetic Oltenia la cărbunele livrat. Ca urmare a acestei situaţii, ministrul economiei, Constantin Niţă, s-a întâlnit, marţi, la sediul companiei vâlcene cu o delegaţie a CJ Vâlcea. condusă de preşedintele Ion Cîlea, cu administratorul judiciar şi special al Oltchim.

 

Primul pas, protocolul

După aproape patru ore de negocieri, ministrul Niţă a anunţat că Oltchim va primi în continuare abur de la CET: „Se reia livrarea aburului, am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean, cu sindicatele, cu conducerile celor două unităţi şi am ajuns la o înţelegere. Urmează ca Oltchim şi CET să elaboreze un protocol prin care fiecare se angajează cu soluţiile care sunt necesare, adică asigurarea cu cărbune, cu mijloacele financiare, de ambele părţi”.

 

Niţă: „De la 1 noiembrie, CET preia minele Alunu şi Berbeşti”

Ministrul economiei a mai declarat că minele de cărbune Alunu şi Berbeşti vor fi ale CET începând de la 1 noiembrie şi a făcut referire şi la cum vor fi acestea plătite: „În mod normal, la 1 noiembrie, cele două mine de la Berbeşti şi Alunu ar trebui să intre în proprietatea CET Govora. Probabil că în protocolul de predare-primire se vor stabili minusurile şi plusurile. Adică sunt datorii ale CET către Complexul Energetic Oltenia şi invers, către Oltchim. Normal că va trebui să se facă şi o compensare, dar vor rămâne şi active care trebuiesc plătite de către CET Govora, pe o perioadă de 5 ani, 10 ani”.

 

„Doi investitori pentru Oltchim”

Niţă a mai spus că în curând se va relua livrarea propilenei către Oltchim, sistată recent în urma scandalului Lukoil. Întrebat despre privatizarea companiei, ministrul a declarat că există doi investitori: „Sunt investitori pe care îi aşteptăm ca până la 15 decembrie să îşi depună oferta. Deocamdată, sunt doi”.

 

Ion Cîlea: „Dacă nu rezolvam, cei 2.300 de salariaţi Oltchim erau afară”

Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, a declarat că, în principiu, situaţia de pe platforma chimică s-a deblocat. „Oltchim va primi în continuare abur. Noi vom constitui la CET Govora stocul de rezervă de 250.000 de tone şi asigurăm prin livrarea a 9.000 de tone zilnic de cărbune şi funcţionarea CET, şi o anumită rezervă de cărbune. Mă bucur că am rezolvat şi problema Oltchim, altfel cei 2.300 de oameni de la acest combinat ar fi fost afară. La ora actuală, Oltchim are către CET Govora o datorie de 1.290 miliarde lei vechi, iar CET către SCLO, pentru cărbune, 1.950 miliarde lei vechi”, spus Ion Cîlea.

 

Salarii restante plătite chiar în ziua venirii ministrului

Întâmplător sau nu, marţi, în timpul vizitei ministrului Niţă la Oltchim, cei 2.300 de angajaţi şi-au primit o parte din salariile restante: avansul pe luna iulie. Şi astfel s-a asigurat şi pacea socială. Combinatul Oltchim se află în insolvenţă din ianuarie 2013 şi foloseşte în procesul de producţie abur industrial de la CET Govora.