Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #27186 Situaţie aproape neschimbată la Oltchim, după un an de insolvenţă

2014-10-04 20:20

http://www.curierulnational.ro/Eveniment/

Guvernul caută în continuare un investitor dispus să preia acţiunile Oltchim SPV
Pentru repornirea unei instalaţii care să crească gradul de producţie, combinatul are nevoie de 15 mil. euro
Salariaţii au de primit salarii restante


La mai bine de un an de la intrarea în insolvenţă, combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se află aproape în aceeaşi situaţie ca în momentul declanşării procedurii, având în continuare nevoie de investiţii majore pentru repornirea unei instalaţii care să crească gradul producţiei.
Pe de altă parte, dezinteresul investitorilor faţă de acţiunile combinatului stârneşte îngrijorare în rândul guvernanţilor, oficialii cerând actualei conduceri a Oltchim să aibă o atitudine mai activă şi mai deschisă faţă de investitori şi să continue procesul de privatizare cu mai multă determinare, neezitând să-şi intensifice eforturile pentru găsirea soluţiilor de finanţare a societăţii.
"Guvernul doreşte să găsească o rezolvare corectă pentru un combinat de talia Oltchim, însă trebuie demonstrată o atitudine activă şi deschisă în relaţia cu investitorii interesaţi de preluarea societăţii", a transmis ieri ministrul Economiei, Constantin Niţă, conducerii companiei, cu ocazia vizitei efectuate la combinat.
În cadrul discuţiilor, reprezentanţii combinatului Oltchim SA i-au adus la cunoştinţă ministrului Economiei problemele cu care se confruntă societatea, respectiv nevoia de finanţare, estimată la 15 milioane de euro, pentru repornirea unor instalaţii care să crească gradul de utilizare a capacităţilor de producţie, astfel încât să se ajungă la nivelul de rentabilitate al combinatului.
Totodată, conducerea companiei i-a prezentat ministrului planul de plată a restanţelor salariale pentru angajaţii Oltchim care, încă din septembrie anul trecut, primesc lunar salariile, cu un decalaj istoric de aproximativ două luni, menţionând că se fac eforturi pentru aducerea lor la zi.

"Se doreşte o soluţie de dezvoltare a combinatului, şi nu de închidere a acestuia. Trebuie să avem cu toţii răbdare şi încredere că în cel mai scurt timp posibil se vor rezolva problemele combinatului Oltchim", le-a transmis ministrul Economiei salariaţilor Oltchim.

Unii investitori sunt interesaţi de funcţionarea în sistem integrat a Oltchim cu Arpechim

Niciun investitor nu s-a arătat interesat de preluarea acţiunilor Oltchim SPV până la termenul-limită de vineri, motiv pentru care administratorii judiciari vor supune votului creditorilor propunerea de reluare a licitaţiei, ţinând cont de faptul că o parte dintre investitori, interesaţi de funcţionarea în sistem integrat a combinatului Oltchim cu rafinăria Arpechim, au solicitat un nou termen de 30 de zile.
"Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim SA,  RomInsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, informează că, până la această dată, un număr de patru potenţiali investitori a achiziţionat Caietul de prezentare care detaliază procedura şi etapele vânzării fluxului de producţie al Oltchim SA. La expirarea termenului-limită, consorţiul de administratori judiciari a consemnat că nu a fost depusă nicio ofertă angajantă din partea investitorilor interesaţi", anunţau la sfârşitul săptămânii trecute administratorii judiciari.
Potrivit acestora, o parte dintre investitori, interesaţi de funcţionarea în sistem integrat a combinatului Oltchim cu rafinăria Arpechim, au solicitat un nou termen de 30 de zile, motivat de orizontul de timp în care estimează că vor finaliza negocierile pentru preluarea rafinăriei odată cu Oltchim SPV.
"În acest sens, consorţiul de administratori judiciari va convoca Adunarea creditorilor şi va supune aprobării acesteia repetarea procedurii cu un nou termen-limită de depunere a ofertelor angajante", notau atunci administratorii judiciari.

Ministrul Constantin Niţă le-a comunicat celor prezenţi că demersurile legale pe care le poate face Guvernul pentru a facilita funcţionarea integrată a combinatului Oltchim cu rafinăria Arpechim sunt într-un stadiu foarte avansat, ceea ce, cu siguranţă, va răspunde interesului investitorilor care au cerut în acest sens o prelungire a termenului de depunere a ofertelor angajante