Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #27146 Tribunalul Vâlcea a decis intrarea "Oltchim" în insolvenţă

2014-10-03 19:14

30 Ianuarie 2013

http://www.antitepari.ro/

Acţiunile "Oltchim" au fost suspendate de la tranzacţionare miercuri, 30 ianuarie 2013, la Bursa de Valori Bucureşti, după ce Tribunalul Râmnicu Vâlcea a decis intrarea în insolvenţă a societăţii, potrivit informaţiilor furnizate de liderul sindical Corneliu Cernev.

"Tribunalul Râmnicu Vâlcea a decis intrarea «Oltchim» în insolvenţă. Mâine (n.r. joi) aşteptăm administratorul judiciar reprezentat de Gheorghe Piperea să începem discuţiile", a afirmat Corneliu Cernev.

Acţiunile Oltchim au fost suspendate la ora 14.05, iar ultimul preţ cu care au fost cotate a fost 0,3070 lei.

Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consorţiul format din "Rominsolv" SPRL, companie reprezentată de Gheorghe Piperea, şi "BDO Business Restructuring" RPRL, reprezentată prin partener coordonator Niculaie Bălan, în urma unei hotărâri a Consiliului de Administraţie al societăţii vâlcene. Societatea "Oltchim" a demarat procedurile pentru intrarea în insolvenţă, în urma deciziei luate în acest sens de către Executiv.

Guvernul a aprobat miercuri, 23 ianuarie 2013, memorandumul cu privire la intrarea în insolvenţă a SC "Oltchim" SA.

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, intrarea SC "Oltchim" SA în insolvenţă în vederea restructurării nu ar elimina însă necesitatea acordării unui ajutor de stat pentru repornirea combinatului la o capacitate de producţie de minim 65%.

"Chiar dacă SC «Oltchim» SA va intra în insolvenţă în vederea reorganizării, tot trebuie să facem o infuzie de capital, lucru cu care toată lumea este de acord. Acest aport de capital este considerat ajutor de stat şi trebuie notificat la Comisia Europeană. Am discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi cu cei ai Comisiei Europene şi i-am informat că vom depune documentaţia necesară pentru aprobarea acestui ajutor de stat de care combinatul are nevoie pentru repornirea producţiei la un nivel la care să fie asigurată profitabilitatea", a spus ministrul.

La rândul său, Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber "Oltchim", a declarat că insolvenţa SC "Oltchim" SA trebuie sprijinită de stat printr-un aport de capital de minim 45 de milioane de euro.

"Cele 45 de milioane de euro sunt necesare pentru a reporni combinatul chimic vâlcean la o capacitate de peste 65%, care să-i asigure profitabilitatea. Fără aceşti bani, insolvenţa se va finaliza cu falimentul", a mai spus liderul de sindicat.

Sindicaliştii speră că restructurarea prin insolvenţă nu va presupune disponibilizări masive şi au cerut autorităţilor să respecte contractul colectiv de muncă.

Remus Borza, cel care a prezis de altfel că insolvenţa de la "Oltchim" va fi câştigată de asociatul său, avocatul Gheorghe Piperea (asociat cu Remus Borza în casa de avocatură Borza şi asociaţii), a prognozat că cel puţin 1.000 de angajaţi de la "Oltchim" vor trebui disponibilizaţi şi, mai mult de atât, că societatea nu va fi privatizabilă prea curând şi cea mai probabilă etapă după insolvenţă este falimentul. Angajaţii aşteaptă ca premierul Victor Ponta să semneze un memorandum pentru finanţarea societăţii cu 45 de milioane de euro. Mai exact, Guvernul ar trebui să dea 20 de milioane de euro, iar diferenţa va fi împrumutată de la bănci, dar garantată de stat.

Petro Carbo Chem SE, principalul acţionar minoritar al SC "Oltchim" SA, vrea să fie şi el implicat în administrarea companiei în insolvenţă.

"PCC SE înţelege situaţia dificilă în care se află SC «Oltchim» SA şi decizia statului român. Vom face tot posibilul şi ne vom folosi întreaga noastră expertiză să cooperăm pentru salvarea companiei şi pregătirea sa pentru o funcţionare normală. Am cerut autorităţilor române să ne lase să participăm la restructurarea SC «Oltchim» SA şi nu ne putem imagina să nu fim implicaţi într-un proces atât de important, într-o companie în care avem o participaţie de peste 30%'', a precizat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE în Consiliul de Administraţie de la SC "Oltchim" SA.