Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #26954 Privatizarea Oltchim, încă departe!

2014-10-01 08:17

http://www.editie.ro/articole/actualitate

Privatizarea Oltchim, încă departe

Aproape o mie de oameni îşi aşteaptă de mai bine de un an drepturile salariale
Vera IONESCU ,1 octombrie 2014,00:05nr. afisari:585

La 16 luni de la disponibilizările de personal şi după tot atâtea luni de proteste organizate de angajaţii daţi afară şi care nu şi-au primit salariile compensatorii, privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea bate pasul pe loc.
Autorităţile nu şi-au dat acordul pentru reorganizarea Combinatului Oltchim, deşi planul este finalizat de un an de zile, arată digi24.ro.
Combinatul e programat pentru privatizare în luna decembrie. Preţul stabilit de evaluator este de peste 300 milioane de euro.  Investitorii, însă, nu se înghesuie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim. Autorităţile au încercat de mai multe ori, în ultimi anii, să privatizeze Oltchim.
Nu au reuşit. Ultima încercare a fost în martie anul acesta. Nici atunci nu a fost nimeni interesat să preia Combinatul.
În ianuarie 2013, Oltchim a intrat în insolvenţă, iar în luna iunie a aceluiaşi an, peste 950 de angajaţi au fost concediaţi.
Oamenii nu şi-au primit nici acum salariile compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă. Potrivit legii, fiecare dintre ei are dreptul să primească între 6 şi 18 salarii compensatorii, în funcţie de vechime, adică între 20.000 şi 50.000 de lei.

S-a ajuns la DIICOT

Disponibilizaţii de la Oltchim au organizat sistematic proteste, au făcut şi greva foamei, iar, anul acesta, au ajuns şi la DIICOT.
Foştii angajaţi ai Combinatului au făcut plângere penală împotriva conducerii Oltchim după ce s-au trezit că trebuie să plătească impozite pe banii pe care nu i-au luat.
Când şi-au ridicat adeverinţele fiscale pentru anul 2013, au constatat că Oltchim a raportat la Fisc veniturile realizate de personalul concediat şi a plătit taxe şi impozite.

S-a depus un denunţ, suspicionăm că fondurile salariaţilor au fost folosite în alte scopuri decât cele pentru care au fost destinate. Denunţul a fost depus în numele a 259 de disponibilizaţi. Cei de la DIICOT ne-au primit documentele, le-au înregistrat, din acest moment decizia le aparţine. Este o sesizare împotriva conducerii Oltchim, n-am nominalizat o persoană. Noi n-am încasat salariile compensatorii, iar la masa credală au intrat numai sumele care n-au fost achitate până în ianuarie 2013, când a intrat Oltchim în insolvenţă.
A spus atunci unul dintre salariaţi

Administratorii combinatului au transmis un comunicat de presă în care au susţinut că societatea nu a încasat bani de la bugetul de stat pentru plata salariilor compensatorii.

Oltchim nu a primit nicio suma de bani de la bugetul de stat sau de la alte entităţi pentru plata plăţilor compensatorii şi/sau pentru plata impozitelor şi taxelor aferente acestora; la data disponibilizării personalului, respectiv în luna iunie 2013, Oltchim SA a calculat pentru fiecare salariat în parte drepturile prevăzute în contractul colectiv de munca şi, în conformitate cu dispoziţiile legale, au fost calculate şi toate impozitele şi taxele aferente acestora (atât ale angajatilor cât şi ale angajatorului) (...) Oltchim a stabilit în mod concret şi a înregistrat în evidenţa contabilă atât sumele nete datorate personalului disponibilizat, cât şi impozitele şi taxele datorate de Oltchim (nu de salariaţii disponibilizaţi) la bugetul de stat, raportate prin declaraţiile transmise la Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală. Aceste sume declarate sunt sume datorate (realizate), nu sume încasate. Plata efectivă a sumelor nete datorate Oltchim personalului disponibilizat se va face conform planului de reorganizare/programului de plată a creanţelor.
Se arată în comunicat

Ulterior, unii dintre foştii angajaţi au primit adeverinţe fiscale potrivit cărora nu au realizat venituri în 2013, nici din salarii.
Şi în această lună zeci de disponibilizaţi de la Oltchim au pichetat Prefectura Vâlcea.
Oamenii au cerut din nou autorităţilor să găsească soluţii pentru a-şi primi salariile compensatorii.

Am primit cinci dintre protestatari la discuţii. Am manifestat toată deschiderea pentru aceşti oameni, le înţeleg problema pe care am preluat-o de când am fost numit prefect. Dumnealor au solicitat o întrevedere cu doamna Rovana Plumb, au argumentat acest lucru pentru că doamna ministru a fost parlamentar de Vâlcea la un moment dat şi cunoaşte situaţia economică a judeţului. I-am invitat să lase deoparte protestele pentru că nu prin acţiuni de forţă se rezolvă situaţiile, ci pe calea dialogului.
A precizat atunci prefectul de Vâlcea, Dumitru Cornoiu

Disponibilizaţii Oltchim şi-ar putea primi drepturile în decembrie. Asta dacă statul va reuşi, de această dată, să privatizeze Combinatul.