Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #26206 Premierul Victor Ponta a fugit de disponibilizaţii de la Oltchim

2014-09-10 08:07

Premierul Victor Ponta a fugit de disponibilizaţii de la Oltchim


Cu doar câteva săptămâni înainte de startul campaniei electorale, prim-ministrul Victor Ponta a început să mimeze interesul pentru combinatul din Râmnicu Vâlcea. Aflat în tranzit prin judeţul Vâlcea, luni după-amiaza, şeful Guvernului s-a oprit pentru o oră şi la Oltchim, acolo unde erau deja prezenţi ministrul Economiei, Constantin Niţă, şi preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea. Premierul nu a zăbovit prea mult la discuţii pentru că în faţa sediului societăţii începuseră să se strângă foştii angajaţi ai Oltchim, care ar fi dorit să-l întrebe când îşi vor primi salariile compensatorii.

La ieşirea din pavilionul administrativ, premierul României a făcut o declaraţie de numai 10 secunde, apoi s-a urcat în maşină şi a demarat din trombă din curtea combinatului, în timp ce foştii angajaţi erau ţinuţi la distanţă de paznicii societăţii.

“Am fost cu domnul Niţă, căutăm în continuare soluţii pentru ca, în primul rand, oamenii din combinat să-şi ia salariile la zi, să avem un viitor pentru combinat şi să reuşim să mai plătim din lucrurile din trecut”, a declarat scurt Victor Ponta, la plecare.

Oltchim funcţionează la 30 % din capacitate

Deocamdată, nicio minte luminată din Guvern sau Ministerul Economiei nu a găsit soluţia pentru salvarea combinatului din Râmnicu Vâlcea. La întâlnirea de la Oltchim, premierul a promis că-şi va intensifica eforturile pentru ca un investitor străin sau băncile să acorde combinatului un împrumut de până la 6 milioane de euro, capital de lucru, astfel încât Oltchim să-şi crească capacitatea de producţie. 

“Au promis că se implică în problema privind finanţarea Oltchim. Se va merge pas cu pas, cu 5 sau 6 milioane de euro, astfel încât să mai pornim o linie de fabricaţie şi să avem profit, profit ce se va distribui pentru plata restanţelor salariale şi  investiţii. Se vor face toate eforturile pentru a se face rost de bani, în sensul acesta a fost discuţia. De unde vor găsi dânşii soluţii”, a declarat Mihai Tălpăşan, director adjunct pe probleme tehnice.

Aceeaşi promisiune au făcut-o, în anii trecuţi, miniştrii Andrei Gerea, Varujan Vosganian, dar şi actualul ministru al Economiei, Constantin Niţă, în timpul vizitei din luna aprilie. Din păcate, până acum, nici ajutorul financiar promis de investitorii chinezi, de 20 milioane de euro, nu a mai ajuns la combinatul din Râmnicu Vâlcea.  Oltchim funcţionează din această săptămână, după punerea în funcţiune a secţiei OXO, la 30 % din capacitate, deşi, potrivit declaraţiilor ministrului Constantin Niţă, capacitatea de producţie ar fi trebuit să crească la 40 %  începând cu luna august a acestui an.

• I.R. 

http://www.infopuls.ro/