Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #25635 Privatizarea Oltchim a intrat în vizorul Comisiei Europene

2014-08-31 09:45

http://www.puterea.ro/

Comisia Europeană stă cu ochii pe planurile autorităţilor de a privatiza combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea. CE a cerut României o serie de clarificări pe tema privatizării combinatului, întrucât există suspiciuni că statul nu se comportă ca un investitor privat, iar preluarea rafinăriei Arpechim de la Petrom ar putea avantaja compania petrolieră. Mai mult, Comisia solicită statului român să demonstreze că, în cazul Oltchim, se comportă ca un acţionar privat, după cum spune preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Comisia Europeană a aprobat, în 2012, conversia în acţiuni a unei creanţe 135 milioane de euro deţinută de statul român la Oltchim, însă conversia nu s-a realizat până acum, deoarece era condiţionată de procesul de privatizare. „Există suspiciunea că preluarea rafinăriei Arpechim de la Petrom ar putea aduce avantaje celor de la Petrom, întrucât, în aceste condiţii, Petrom ar scăpa de unele obligaţii foarte costisitoare pe care le are cu închiderea rafinăriei, precum decontaminarea zonei”, a precizat Chiriţoiu.

Rafinăria Arpechim Piteşti este principalul furnizor de materii prime al Oltchim, iar statul s-a angajat să cumpere rafinăria de la Petrom şi să o vândă la pachet cu Oltchim, în cazul în care potenţialii investitori doresc acest lucru. Petrom a închis Arpechim în anul 2011, din cauza cererii mici de produse petroliere de pe piaţa din România, iar rafinăria se află acum în conservare.

„Comisia cere explicaţii cu privire la faptul că, deşi Oltchim are datorii la stat, statul nu o execută, cum ar trebui să facă orice creditor, iar acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la un posibil ajutor de stat”, a mai spus şeful Autorităţii de Concurenţă, citat de Agerpres.

Probleme şi la proiectul hidrocentralei Tarniţa  

Bogdan Chiriţoiu afirmă, totodată, că Ordonanţa iniţiată de Departamentul pentru Energie pentru a sprijini proiectul hidrocentralei Tarniţa conţine prea multe elemente care ar putea constitui ajutor de stat. „Punctul de vedere al Consiliului Concurenţei este că această ordonanţă conţine prea multe exceptări legislative, astfel că ridică multe semne de întrebare cu privire la posibila acordare a unui ajutor de stat”, a precizat Chiriţoiu.

Departamentul pentru Energie a iniţiat un proiect de ordonanţă pentru declararea hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj drept obiective de interes strategic naţional, pentru a scuti viitoarea hidrocentrală Tarniţa de plata mai multor taxe şi contribuţii. Documentul menţionează că, pentru consumul propriu tehnologic, nu se achiziţionează certificate verzi şi nu se plăteşte taxa de cogenerare.

Totodată, operatorul centralei Tarniţa se exceptează de la plata tarifului de introducere de energie electrică în reţea, prevăzută de reglementările legale. Hidrocentrala Tarniţa va fi exceptată şi de la plata apei uzinate către Administraţia Naţională Apele Române.

În proiect scrie că este nevoie de avizul Comisiei Europene pentru punerea în aplicare a ordonanţei.